Haberler

Kuru İncirde 70 Bin Ton Rekolte Beklentisi

İTB Yönetim Kurulu Üyesi Şen: "2014 2015 sezonunda kuru incir rekoltesinin, hava şartlarının normal seyri halinde 69 bin 731 ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmiştir" "Kuru incir ihracat gelirimiz 200 milyon dolar sınırını ilk kez aşarak 250 milyon dolara yaklaşmıştır"

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, 2014-2015 sezonunda kuru incir rekoltesinin yaklaşık 70 bin ton olarak gerçekleşmesini tahmin ettiklerini açıkladı.

Şen, İTB'de yaptığı basın toplantısında, geleneksel tarım ürünleri arasında yer alan kuru incirin 2014- 2015 sezonu rekolte tahmin çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Çalışmada, İTB'nin yanı sıra İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Tariş İncir Birliği ve Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün yer aldığını kaydeden Şen, 2013-2014 sezonunun kuru incir üretimi ve ihracatı açısından rekorların yaşandığı bir yıl olduğunu hatırlattı.

Toplam kuru incir ihracatının 74 bin tona ulaştığını, ihracatın büyük çoğunluğunu oluşturan bütün incirlerde ortalama ihraç fiyatının ise ton başına 3 bin 547 dolar olduğunu kaydeden Şen, şöyle konuştu:

"Kuru incir ihracat gelirimiz 200 milyon dolar sınırını ilk kez aşarak 250 milyon dolara yaklaşmıştır. İhracatımızın artmasındaki bir neden de Rusya ve Çin'e yapılan ihracatın artmasıdır. Bilhassa Çin'in kuru incir talebi her geçen yıl katlanarak artmaktadır. İç ve dış piyasalardaki talebin artması, mevcut stokun neredeyse tükenmesi, yapılan ihracat nedeniyle ülkeye döviz girişinin artması memnuniyet verici gelişmelerdir. Bütün dünyada artan bilinç düzeyi ile birlikte doğal ürünlerin tüketiminde yaşanan artıştan kuru incirde hakkı olan payı almaya başlamıştır."

Geçen yıl ihracat miktarı baz alındığında rekoltenin tahmin edilenden daha yüksek gerçekleştiğini söyleyen Şen, kuru incir ağaç varlığının son yıllarda özellikle tapulu olmayan yüksek arazilerde yoğunlaştığını dile getirdi.

Rekolte tahminlerinde başarıyı arttırmak amacıyla uydu görüntülerini kullanarak bir an önce gerçek ağaç varlığının tespit edilmesi gerektiğine işaret eden Özhan Şen, "2014-2015 sezonunda kuru incir rekoltesinin, hava şartlarının normal seyri halinde 69 bin 731 ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmiştir" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Tariş İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title