Haberler

Kurtulmuş: 'Feto Diyorum Çünkü Allah'ın Ismi Bu Adamın Isminde Geçmesin'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Diyoruz ki: Ey 2. Dünya Savaşı'nın galipleri, dünya artık sizin bildiğiniz 1945 şartlarında değildir.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Diyoruz ki: Ey 2. Dünya Savaşı'nın galipleri, dünya artık sizin bildiğiniz 1945 şartlarında değildir. Köprünün altından çok sular akmıştır. Şu anki dünya sistemi isteseniz de istemeseniz de herhangi bir şekilde küresel hiçbir sorunu çözmeye muktedir değildir çünkü sadece 5 ülkenin sözünün geçtiği bir dünya sistemi, yönetilebilir bir dünya sistemi değildir." dedi.

Kurtulmuş, 15 Temmuz Milli İrade Salonu'ndaki Atatürk Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Rusya ve ABD'nin Afganistan'ı işgalinden sonra dünyanın El Kaide ile uğraştığını söyledi.

Irak'ın işgali ve Suriye'deki durum olmasaydı DEAŞ'ın dünyanın başına musallat olamayacağını anlatan Kurtulmuş, "Yeni bir paylaşım dönemine doğru gidildiği aşikardır ama bu dönemde Türkiye olarak sürekli uyarılarda bulunuyoruz. 'Dünya 5'ten büyüktür' derken sadece milli hislerle söylenmiş bir retoriği kullanmıyoruz. Bir gerçeğin, bir realitenin altını çiziyoruz. Diyoruz ki: Ey 2. Dünya Savaşı'nın galipleri, dünya artık sizin bildiğiniz 1945 şartlarında değildir. Köprünün altından çok sular akmıştır. Şu anki dünya sistemi isteseniz de istemeseniz de herhangi bir şekilde küresel hiçbir sorunu çözmeye muktedir değildir çünkü sadece 5 ülkenin sözünün geçtiği bir dünya sistemi, yönetilebilir bir dünya sistemi değildir." diye konuştu.

Kurtulmuş, dünya sisteminin yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, küresel göç ve küresel terör konusunda da uluslararası camianın çözüm üretebilecek nitelikte olmadığını dile getirdi.

Bu sorunların ihmal edildiğini ve devasa hale getirildiğine dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu aziz Türk milleti, 3 milyon Suriyeli'yi alıp onlara ev sahipliği yaparken gık çıkarmıyor, en ufak mırın kırın etmiyor. Avrupa ülkelerine birkaç bin mülteci gittiği zaman 'Yandık, bitti, öldük' diyerek feryat, figan ediyorlar. 'Gelin, mülteciler sorununu çözelim' dendiği zaman, 'Siz çözmeye devam edin, biz size destek olalım.' diyorlar. Sorunu sadece sınıra koyacakları dikenli tellerle, oluşturacakları birtakım duvarlarla engelleyebileceklerini zannediyorlar. Dünyadaki bu küresel adaletsizlik devam ettiği, Ortadoğu'da halklar demokratik süreçlere katılamadığı, ekonomik pastadan pay alamadığı sürece, işgaller, askeri müdahaleler devam ettiği sürece, değil sınırlarınıza çelikten duvarlar örmeyi, gök kubbenizin üstüne çilekten kubbeler yapsanız, yine de mülteci sorununu önleyemezsiniz."

Kurtulmuş, dünyanın bir başka ikiyüzlülüğünün de terör konusunda olduğunu dile getirerek, terör örgütlerinin bir kısmının iy,i bir kısmının kötü olarak kabul edilemeyeceğini vurguladı.

DEAŞ'ın, Musul, Irak, Suriye genelinde uluslararası camia tarafından terör örgütü olarak kabul edildiğini belirten Kurtulmuş, DEAŞ'ın Musul topraklarından çıkarılmasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, DEAŞ'a "kötü bir terör örgütü" diyen dünyanın Ortadoğu'nun eli kanlı terör örgütlerinden PYD ve YPG'yi müttefik gördüğüne işaret ederek, bu örgütleri Musul'a sokmaya çalışmanın terörle mücadele olmadığını, örgütleri seçmek olduğunu ve Türkiye'nin bu duruma müsaade etmeyeceğini vurguladı.

"Feto bir de FETÖ var"

Türkiye'nin tarihi boyunca birçok badire atlattığını ve 15 Temmuz'da büyük bir sınav verdiğini hatırlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Çanakkale Meydan Harbi'nde uçaklardan o bombayı atanların arkasındaki irade neyse 15 Temmuz gecesi TBMM'yi bombalayanların arkasındaki irade aynı iradedir, birbirinden hiçbir farkı yoktur. Feto, bir de FETÖ var. Fethullah dememek için Feto diyorum çünkü Allah'ın ismi bu adamın isminde geçmesin. Örgüt başı Feto maalesef Erzurum'un hemşehrisi, Erzurumlular sakın ha yüzünüz yere eğilmesin. Onun hemşehriniz olmasından dolayı en ufak utanç duymayın. Erzurum, Feto gibi vatan hainlerinin değil, Kazım Karabekir gibi vatanseverlerin memleketidir. Erzurum, Nene Hatun gibi inançlı anaların memleketidir. Erzurum, bunlar gibi ruhları 3-5 kuruşa satılmış adamların değil, Murat Elliklerin, Yakup Sürücülerin, Edip Zenginlerin ve Oğuzhan Yaşarların memleketidir, sizin memleketinizdir. Feto'nun ihaneti aklınıza geldiği zaman tabyalara bakın ve dedelerinizin yazdığı destanları hatırlayın."

Kurtulmuş, Türkiye'nin, Ortadoğu, İslam ve Türk dünyasının kilit taşı olduğunu anlatarak, bu coğrafyadan çekilmesi halinde her şeyin tarumar olacağını bilen güçlerin Türkiye üzerinde oyun oynadığını ifade etti.

Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi uçurumun kenarından döndüğünü anımsatan Kurtulmuş, "Türkiye, bir kez daha düşmanlarını üzdü, dünyanın dört bir yanındaki dostlarını sevindirdi." ifadelerini kullandı.

"Bu coğrafya yeniden yapılanacak"

Kurtulmuş, bölgedeki oyunları bozacak iradenin güçlü Türkiye'nin iradesi olduğunu anlatttı.

"Sadece 15 Temmuz'daki oyun sergilenmemiştir." diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bundan sonra da oyunlar oynanmaya devam edecektir. Bunların amacı, Türkiye'nin bu bölgenin parlayan yıldızı, bu bölgedeki insanları toparlayan bir büyük çekim merkezi olmasının önüne geçmektir. Biz de tam tersini yapacağız. Onlar zayıf bir Türkiye mi istiyor, biz güçlü olmaya devam edeceğiz. Bu coğrafya yeniden yapılanacak. İki istikamette gidiyor ve makas giderek açılacak. Bir tarafta bu coğrafyayı bölmek isteyen irade, diğer tarafta bu coğrafyayı bütünleştirmek isteyen irade. Bu bölgenin bütün halkları bizim kardeşlerimizdir.

Bir asır önce sınırları böldüler, şimdi gönülleri ve zihinleri bölmeye çalışıyorlar. Biz gönülleri ve zihinleri birleştirerek mevcut sınırları anlamsız hale getireceğiz."

Konuşmaların ardından Kutulmuş ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 15 Temmuz'da şehit olan Erzurumlu Murat Ellik, Yakup Sürücü Edip Zengin ve Oğuzhan Yaşar'ın ailelerine plaket verdi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şeref Malkoç da üniversitede okudukları bölümleri birincilikle kazanan öğrencilere tam altın hediye etti.

Törenin başlangıcında izlettirilen Atatürk Üniversitesinin tanıtım filmi ve 15 Temmuz darbe girişimini anlatan "Vatan Bizimdir" klibi, Kurtulmuş ve katılımcıları duygulandırdı

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Numan kurtulmuş Erzurum Türkiye Politika Güncel Haberler

title