Haberler

Kurtulmuş: "Alman Demokrasisinin Daha İleriye Gitmesi İçin Nsu Davasını Önemli Görüyoruz"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Alman demokrasisinin daha ileriye gitmesi için NSU davasının önemli görüldüğünü söyleyerek, "Burada mümkün olduğu kadar şeffaf bir sürecin işlemesi Alman demokrasisinin geleceği bakımından fevkalade önemlidir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Almanya'nın Köln kentinde Türk basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kurtulmuş, "Hükümetin gerek ailelerinden alınan Türk çocukları gerekse gençlik çalışmalarını tek çatı altında toplayacak bir çalışması var mı?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Türkiye'nin yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar gibi önemli kamu kurum ve kuruluşları üzerinden yurtdışındaki yurttaşlarımız için fevkalade çabaları ortaya koyduğunu biliyoruz. Bunu bugün burada az önceki toplantıda somut olarak bir kere daha test etmiş olduk. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı buradaki sivil toplum kuruluşlarımızın projelerini destekledi ve onları Türkiye'ye getirdi. Onların Türkiye'de çalışmalar yapmasına da vesile oldu. Buradaki çalışmalarına maddi ve manevi anlamda destek oldu. Bunu bir kere daha duymak son derece güzel. Birkaç tane örnek vermek isterim. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı üzerinden gençlik köprüleri projesiyle burada yaşayan yurttaşlarımızın genç çocuklarını Türkiye'ye davet ediyoruz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık bin 200 kişi davet edildi ve bunlar bu imkanlardan istifade ettiler. Türkiye'de kamp yapmaları, Türkiye'yi gezmeleri, İstanbul'u, Konya'yı, Edirne'yi, Bursa'yı, Türkiye'nin tarihi yerlerini gezmeleri, kendi kültürlerinin farkına varmaları ve böylece aidiyetlerini arttırmaları için bu gençlik köprüleri programını arttırarak sürdüreceğiz."

TÜRK KÖKENLİ VATANDAŞLARIN ÇOCUKLARINA EĞİTİM BURSU

Yine önemli bir programın diaspora bursları olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Burada yaşayan Türk vatandaşlarımızın, Türkiye kökenli vatandaşlarımızın çocukları eğer yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası eğitimlerini burada yaparlarsa, burada yaptıkları alanlarda mesela yüksek lisans için 500 Euro, doktora için 750 Euro, doktora sonrası çalışmalar için de "1000 Euro burs veriyoruz, kim isterse. Tabi ilgili alanlarda burada çalışma yapmak üzere. Bu anlamda da önemli gelişmeler oluyor, önemli çalışmalara imza atıyoruz. Ayrıca ifade ettiğim gibi burada bize hangi makul, ayakları yere basan, uygulanabilir proje teklif edilirse bu projeleri desteklemeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim" diye konuştu.

"DİL, TÜRKİYE'YE AİDİYET İÇİN, BİZİM KÜLTÜRÜMÜZÜ TAŞIMANIN ÖNEMLİ ARAÇLARINDAN BİRİSİ"

Kurtulmuş, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının için önemli bir alanın da dil meselesi olduğuna dikkat çekerek, "Dili koruyamayan hele artık buralı olmuş, burada yaşayacak, ölecek 7 nesiller için dil, Türkiye'ye aidiyet için, bizim kültürümüzü taşımanın önemli araçlarından birisi. Bununla ilgili olarak da hem Yunus Emre Enstitüsü üzerinden hem de buradaki üniversitelerde oluşturulacak Türkoloji enstitüleri üzerinden Türk dilinin ve kültürünün yaygınlaştırılması için önemli çalışmaları inşallah hep beraber yapacağız. Bu anlamda yurtdışı Türklerin durumunun geliştirilmesi için mesafe alınmıştır. Daha fazla yapılacak işlerin olduğunu ifade etmek isterim" dedi.

"BURADAKİ TOPLUMUMUZUN SEÇİMLERE KATILMAYA ÇOK İSTEKLİ OLDUĞUNU YILLARDIR BİLİYORUZ"

Kurtulmuş " Almanya'da 1 milyon 400 bin seçmen var. Buranın seçim bölgesi olması için bir ihtimal var mı?" şeklindeki soruyu şöyle cevaplandırdı:

"Bu sadece Türk diasporası için değil dünyanın bütün diasporaları, bu araştırmaları da yaptık, hem bulundukları ülkelerde hem kendi ülkelerindeki seçimlere katılma konusunda çok istekli görünmüyorlar. Ama burada bizim buradaki toplumumuzun çok istekli olduğunu yıllardır biliyoruz. Önünde bir imkan olarak bu 7 Haziran seçimleriyle ilgili sandıklar geliyor. Bu hem vatandaşlarımızın kendisini güçlü göstermesi hem Türkiye demokrasisine katkı sunmaları bakımından önemlidir. Geçtiğimiz 10 Ağustos seçimlerinde gördüğümüz eksiklikler de büyük oranda telafi edilmiştir."

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti:

"Önümüzdeki genel seçimlerde bunun uygulanması için gerekli adımlar atılır diye bunu konuşuyoruz. İnşallah ümit ediyorum bir dahaki seçimlere bunu yetiştiririz. Milletvekili kimin milletvekili olduğu meselesi sonuçta listeler ortaya çıkmıştır. Bu listelerle ilgili Avrupa'da yaşayan 4 arkadaşımız Ak Parti listelerinden milletvekili olmuştur. Ben hayırlı olmasını temenni ediyorum. Başka partilerden kimler oldu kimler olmadı onu bilmiyorum. Ama sonuçta burada yaşayan insanlarımızın arasından bazıları tabii ki temsilci olarak milletvekili olacaktır. Seçim sonuçlarını da hep beraber göreceğiz Avrupa kökenli kaç milletvekili yeni Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu'nda yer alacak."

AVRUPA'DAKİ TÜRK MEDYASI

Avrupa'daki Türk medyasında düşüş olduğu hatırlatılarak, buna yönelik bir çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Biz Almanya'daki hem yerel Türk medyasının hem de Türkiye'deki kuruluşlarımızın burada güçlü bir şekilde sadece Almanya'da değil bütün Avrupa'da var olmasını temenni ederiz. Bunun için her türlü desteği vermeye hazırız, bununla ilgili her türlü çalışmaya da katkı sunmaya hazırız. Bunları bir kere peşinen ifade etmek istiyorum ama medyayla ilgili şöyle genel olarak bir problem olduğunu biliyoruz. Özellikle basılı medya anlamında, yazılı medya anlamında, internetin, internet haberciliğinin, internet gazeteciliğinin gelişmesiyle paralel olarak da yazılı medya ister istemez bir güç kaybına uğruyor. Dolayısıyla bu sadece Avrupa'daki, Almanya'daki Türk medyasının sorunu değil, aynı zamanda bütün dünyada, gelişmiş ülkelerde de bir sorundur. Buna karşı bizim sadece yazılı medyamız ve görsel medyamız değil bu anlamda internet medyasını, internet haberciliğini de ciddi şekilde desteklememiz ve bu alandaki çalışmalara da katkı sunmamız lazım" dedi.

NSU DAVASI

NSU davasına ilişkin bir soruyu cevaplandıran Kurtulmuş, bu meselenin Almanya tarihi bakımından da çok önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Yani insan hakları, demokrasiden bahsediyorsak, devletlerin yapmış olduğu bütün işlerin şeffaf bir şekilde bütün kamuoyuyla paylaşılmasını istiyorsak NSU davasını öncelikli olarak Alman hükümeti aydınlatmak durumundadır. Bir dönemin derin işlerinin karanlık bir yüzünün, karanlık bir safhasının aydınlatılması. Biz Alman demokrasisinin daha ileriye gitmesi için de NSU davasını önemli görüyoruz. Sadece bizim yurttaşlarımızın hesabını sormak, bizim yurttaşlarımızın durumunu takip etmek bakımından değil. Dolayısıyla Alman dostlarımıza da şunu tavsiye ederiz, burada mümkün olduğu kadar şeffaf bir sürecin işlemesi Alman demokrasisinin geleceği bakımından fevkalade önemlidir. Kaldı ki Munich Başkonsolosluğumuz yakinen davayı takip ediyor. Bizim resmen burada yapabileceğimiz şeyler de kısıtlıdır. Sadece takip ederiz. Ama esas olan NSU davasıyla ilgili olarak Alman kamuoyunda ciddi bir kamuoyunun oluşturulmasıdır. Bunu yapacak olanlar da bizim sivil toplum kuruluşlarımızdır. Sürekli seslerini yükseltecekler, bu davanın takipçisi olduğunu ifade edecekler, bu dava Türkiye ile Almanya arasındaki bir çekişme değildir. Asla bunu böyle lanse etmemek lazım. Aslında Alman demokrasisinin kendi içerisinde ciddi bir meselesidir. Ama biz de vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu olduğu için Almanya'daki sivil toplum kuruluşları olarak bu meselenin sonuna kadar takipçisi olmamız lazım. Bu takibi de yapmaya gayret ediyoruz."

BAŞBAKAN 3 MAYIS'TA DORTMUND'TA

Kurtulmuş, 3 Mayıs'ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dortmund'a geleceğini söyleyerek, "Dortmund'da çok büyük bir halk buluşması gerçekleştirilecek. Avrupa'daki Türklerle ilgili olarak kararlaştırdığımız birçok müjdenin o gün Sayın Başbakanımız tarafından ilan edileceğini söylemek isterim" diyerek sözlerini sonlandırdı. - KÖLN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Numan kurtulmuş Almanya Köln Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title