Haberler

Kurtulmuş, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hiçbir güç referandumun iptal edilmesi konusunda başarılı olamaz. Hiçbir gücün buna gücü yetmez." dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hiçbir güç referandumun iptal edilmesi konusunda başarılı olamaz. Hiçbir gücün buna gücü yetmez." dedi.

Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Muhalefetin anayasa değişikliği maddelerini bilmediğini, çarpıttığını ve yanlış anlattığını ifade eden Kurtulmuş, cumhurbaşkanını doğrudan doğruya halkın seçeceğini söyledi.

Hükümetin icraatlarını yerine getirirken, Türkiye Büyük Millet Meclisinin yasa yapacağını ve hükümeti de denetleyeceğini ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanının çıkaracağı kanun hükmünde kararnameler asla yasaya aykırı olamayacak. Yani bir yasa hiyerarşisi var, anayasa hiyerarşisi var, bu hiyerarşinin altındadır. Yani nasıl hükümet Bakanlar Kurulu kararı çıkarıyor aynı şey. Yeni sistemde başbakan olmadığına göre, başbakan yerine hükümetin başı olan cumhurbaşkanı bunları çıkaracak. Çıkardıklarının hiçbirisi yasaya aykırı olamayacak. Cumhurbaşkanının ve hükümetin yasa yetkisi yok. Tek adamlıktan filan bahsedenler işi doğrusundan okusunlar. Millete yanlış şeyler söylemesinler."

"Hiçbir gün referandumu iptal edemez"

Kurtulmuş, Türkiye'de uzun yıllar parlamentonun performansına bakıldığında çıkan yasaların büyük bir kısmının hükümet tasarısı olarak gelen düzenlemeler olduğunu dile getirerek, bunu ayırdıklarını, parlamentonun yasa koyucu olarak kendi işine bakması, hükümetin de yürütmesini yapması gerektiğini söyledi. Ana muhalefetin bu konu üzerinden bir algı oluşturmaya çalıştığını ve yanlış anlattığını ifade eden Kurtulmuş, "Ayıptır böyle bir şey yok. Yanlış bilgilerle milletin boşuna kafalarını karıştırmasınlar. Cumhurbaşkanı tam tersine yetkileri var ama çok da yüksek sorumlulukları var. Cumhurbaşkanı asla Türkiye Büyük Millet Meclisinin üstünde yasa yapmak bakımından herhangi bir yetkiye sahip değildir." dedi.

Anayasa değişikliği halk oylamasının çeşitli bahanelerle iptal edileceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kurtulmuş, referandumun iptal edilmesini isteyenlerin olduğunu, ancak bunun mümkün olmadığını söyledi. Başta terör örgütleri olmak üzere, referandumu yaptırmamak için her türlü planın içerisinde olanların bulunduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin bir hukuk devleti ve olgun bir demokrasiye sahip olduğunu söyledi.

Demokrasi içinde Türkiye Büyük Millet Meclisinden 339 milletvekilinin oyuyla 18 maddelik teklifin halka götürüldüğünü anımsatan Kurtulmuş, "Tam bu kampanyanın içerisindeyiz. Allah'ın izniyle hiçbir güç referandumun iptal edilmesi konusunda başarılı olamaz. Hiçbir gücün buna gücü yetmez. Bunu çok açık bir şekilde söylemek isterim." dedi.

"Suriyelilere vatandaşlık külliyen yalan"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verileceği" yönündeki açıklamalarına karşın da Suriyelilerin vatandaş yapılacağı meselesinin külliyen yalan olduğunu söyledi. Vatandaşlık meselesinin kampanyanın bir malzemesi olarak kullanıldığını belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bizim milletimiz, asırlardan getirdiği bir sosyal genetiğe sahip. Dünyanın neresinde kim darda kalmışsa, yardım elini uzatmışsa Anadolu toprakları onları bir ana gibi sarmalıyor. İspanyollardan kaçanlar geldiler, Yahudiler geldiler, Osmanlı topraklarına sığındılar. Saddam'ın zulmünden kaçanlar, Türkiye'ye sığındılar. Kafkaslardan, Balkanlardan, dünyanın başka yerlerinden nefes almak için geldiyse esenlik yurdu olarak Osmanlı'nın ve Türkiye Cumhuriyetinin topraklarına sığındılar."

Avrupa'nın 3 bin mülteci aldığı zaman kıyamet koptuğunu ve yabacı düşmanlığının ayyuka çıktığına işaret eden Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Biz 3 milyondan fazla mülteciyi aldık, vatandaşımız yardım bardak suyunu paylaştı. Bu milletten Allah razı olsun. Başka bir ülkede olsa 3 milyon küsur yabancının gelmesi hem de çok kısa bir süre içinde gelmesi, büyük sosyal olaylara neden olurken, çok şükür Türkiye bunu halk olarak, millet olarak sabırla bir ensar ruhuyla karşıladı.

Birtakım sorunlar olabilir ama büyük oranda Suriyeliler meselesi bir sosyal probleme dönmedi. Bu milletin feraseti ile kimse dalga geçmesin. Suriyelilerin vatandaş yapılması diye bir şey yoktur. Bu, tamamıyla seçim malzemesi olarak kullanılıyor, '3 milyon insana vatandaşlık verilecek' diye. Bunlar bizim dostlarımız, kardeşlerimizdir. Biz, onların kendi ülkelerinde de sağlık, esenlik, barış içinde yaşayacakları zeminin oluşması için gayret sarf ediyoruz. Fırat Kalkanı Operasyonu budur. Cerablus'un, El Bab'ın diğer şehirlerin kendi halklarına açılması gayretimiz var. Orada son birkaç senedir söylediğimiz güvenli bölge oluşturulmasındaki gayretimiz budur. Orada insanlar gitsinler kendi ülkelerinde rahat ve huzur içinde yaşasın isteriz. Sonuçta, şartlar oluşmadan bu insanları geriye göndermeyiz. İnsanlığımız, vicdanımız, Müslümanlığımız buna el vermez."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Numan kurtulmuş Anadolu Ajansı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title