Haberler

Kürtlerin Sadece Yüzde 25'i Başkanlık Sistemine 'Evet' Dedi

Güncelleme:

Optimar'ın Türkiye genelinde 26 ilde 2 bin 500 kişi ile yaptığı araştırmada, kendini etnik açıdan Kürt olarak tanımlayanların yüzde 25'i başkanlık sistemine karşı olmadığını belirtti.

Optimar Araştırma Şirketi'nin Türkiye genelinde 26 ilde 2 bin 500 kişi ile yaptığı araştırmada, başkanlık sistemine olan destek bir yıl öncesinde yüzde 38,5 iken bu desteğin aralık 2015'de yüzde 2,7 puan arttı ve yüzde 41,2 olarak gerçekleşti. Başkanlık sistemine karşı olanların oranının ise yüzde 44,3'den yüzde 41'e düştü.

Araştırmada en çok dikkat çeken nokta, kendini etnik açıdan Kürt olarak tanımlayanların yüzde 25'i başkanlık sistemine karşı olmadığını belirtirken, yüzde 40'lık kesim 'hayır, istemem' yanıtını verdi. Geriye kalan yüzde 15'lik kesim ise 'kararsızım' yönünde görüş bildirdi.

KÜRTLERİN YÜZDE 25.4'Ü DESTEKLİYOR

Başkanlık sistemine destek verenlerin yüzde 44,2'sinin Türk kökenli olarak tanımlandığını söyleyen Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, "Yüzde 25,4'ü ise Kürt kökenli olarak tanımlamakta. Başkanlık sistemine destek veren diğer etnik kökenlilerin oranı ise yüzde 36,4'tür. Başkanlık sistemine destek verenlerin mezhepsel olarak dağılımı ise yüzde 45,5 Sunni ve yüzde 22,9 Alevi'lerden oluşmaktadır" dedi.


"SON KARAR TÜRK MİLLETİNİN OLACAKTIR"

Başkanlık sistemine ilişkin dezenformasyonun ortadan kalkması ya da azalmasının, başkanlık sisteminin nasıl olacağına ilişkin bir netleşme olması ile başkanlık sistemine olan desteğin artacağını düşündüğünü belirten Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, "Nitekim geçmişte Bahçeli'nin bile başkanlık sistemini destekler beyanatı var. Başkanlık sistemi sadece Tayyip Erdoğan için gerekli değildir. Başkanlık sistemi Türkiye Cumhuriyeti'nin zaman zaman parlamenter sistemdeki yaşadığı tıkanıklığı aşmak için gereklidir. Bir süre önce Saray hakkında 'Kaçak Saray' yakıştırması yapanlar da biliyorlardı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı Tayyip Erdoğan sırtına alıp gideceği yere götürmeyecek. Seçilemediği zaman bırakıp gidecek, ama birtakım odaklar 13 yıllık iktidarı süresince her seçimde oyunu artırmasına rağmen Tayyip Erdoğan'ı içlerine sindiremediler" ifadelerini kullandı.

İşte araştırmadan çıkan diğer sonuçlar;

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500

Yorumlar (8)

YilmazMobil-IOS:

2500 kisiyle falan anket olmaz

0
0
yanıtYanıtla
kürt Mobil-ANDROID:

bu ankette ben yoktum bende başkanlık sistemine evet evet evet diyorum şimdi yüzde kaç oldu başkanlık isteyen

0
0
yanıtYanıtla
BıktıkMobil-IOS:

Bölünmek istemiyoruz Amerika dayatması kardeş kalmak istiyoruzzzzz

0
0
yanıtYanıtla
cizreli amedMobil-ANDROID:

pkk bizi kandırdı

0
0
yanıtYanıtla
EyMobil-IOS:

Baskanlik sistemi nedir diye sorsan onuda bilmez o kekolar. Hepsi haya gidiyor salaklar.

0
0
yanıtYanıtla
m.bakiMobil-ANDROID:

mal cezayirli . halk artık gercekleri görüyor her taraf hain dolu tek vucut olacaz baska yolu yok bu işin

0
0
yanıtYanıtla
VatandaşMobil-IOS:

Bu anketi cumuhurbaşkanı bile yapsa yüzde 35 i geçmez

0
0
yanıtYanıtla
mahir kara Mobil-ANDROID:

madem cezayirlisin sanane bizim sehidimizden onlar vatan hainini öldürken şehit düştü hainleri mi bırakalım bu vatanı sanki ak parti varken çıktı bu vatan hainleri ortaya

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title