Haberler

Kurtdereli Yağlı Güreşleri Başladı

Dünyada adını duyurmuş "Muhteşem Türkler" arasında yerini alan cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet anısına organize edilen güreşler öncesi mevlit okutuldu Etkinlikler, başpehlivanlık mücadelesinin de yapılacağı 17 Ağustos'ta sona erecek.

Dünyaca ünlü pehlivan Kurtdereli Mehmet anısına bu yıl 34'üncüsü düzenlenen "Kurtdereli Yağlı Güreşleri", mevlit okutulmasıyla başladı.

Karesi ilçesi Kurtdere Mahallesi'nde, etkinlik programı gereği Kurtdereli Mehmet Pehlivan Camisi'nde "cihan pehlivanı" için mevlit okutuldu.

Vali Ahmet Turhan, Karesi Kaymakamı Ahmet Gündoğdu, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, güreş ağası Abdullah Altıntaş, Kurtdere Anıtı'nda açılan fotoğraf sergisini gezdi.

Protokol üyeleri ve mahalle sakinleri daha sonra mehter takımının marşları eşliğinde bir süre yürüyüp güreşlerin yapılacağı er meydanına ulaştı.

Er meydanındaki törende konuşan Yılmaz, organizasyon konusunda çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdiklerini söyledi.

Güreşlerin yurt içi ve dışında tanıtılabilmesi amacıyla mahalle sakinlerinin desteğiyle çalışmalar yürüttüklerini belirten Yılmaz, "Birçok televizyon kanalı, canlı yayınlarıyla müsabakaları, ekranları başındaki güreşseverlere ulaştıracak. 17 Ağustos Pazar günü, Türkiye'nin birçok ilinden 400 güreşçimiz burada ter dökecek. 32 baş pehlivan da burada yarışacak. Boy atlama olduğu için ilgi oldukça yüksek" diye konuştu.

Yılmaz, güreşleri üç yıl üst üste kazanan başpehlivana altın kemer verileceğini anlatarak, Kırkpınar ile eşdeğer bir organizasyon yapmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kurtdereli Mehmet

Kurtdereli Mehmet, 1865 yılında, şimdi Bulgaristan sınırları içinde kalan Deliorman'da doğdu. Pehlivan 1,92 metre boy ve 148 kilogram ağırlığıyla dünya çapında adını duyurdu.

Henüz 21 yaşında karşısına çıktığı Koca Yusuf'tan övgü alan Kurtdereli Mehmet, yurt dışında birçok güreşçiyle karşılaştı ve 1911'de 32 gecede 43 müsabakaya çıkıp "cihan şampiyonu" ilan edildi.

"Muhteşem Türkler" arasında yerini alan cihan pehlivanı, devrin meşhurları Koca Yusuf, Adalı Halil, Ahmet Kara, Kantarcı, Karagöz Ali, Memiş, Filiz Nurullah ve Hergeleci İbrahim'le de er meydanlarında güreş tuttu.

Paris ve Londra'da yaptığı güreşlerde "Hint Kaplanı" olarak anılan Gulem Rüstem'i, Britanya Adaları Başpehlivanı Calve ile Rus asıllı şampiyon Hachenschmit'i yenerek ününe ün katan Kurtdereli Mehmet, 1899'da Kırkpınar'da Adalı Halil ve Kara Osman'ı yenerek başpehlivan oldu.

Son güreşini 1931'de İstanbul'da yapan pehlivan, geleneğe göre kispetini Mekke'ye yollayıp er meydanlarından çekildi.

Balıkesir'de 1939'da vefat eden pehlivanın mezarı, Kurtdere Mahallesi'nde bulunuyor. - Balıkesir

Kaynak: AA / Yerel

Abdullah Altıntaş Ahmet Gündoğdu Kırkpınar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title