Haberler

Kürtçe Eğitim Vereceği Öne Sürülen "Okul"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak: "Türkiye'nin anadil sorunu merkezi eğitim politikalarıyla çözülemez. Bu nedenle eğitim konusunda yerel yönetimlere rol verilmesi, bazı yetkilerin devredilmesi gerekiyor"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul" ile ilgili, " Türkiye'nin anadil sorunu merkezi eğitim politikalarıyla çözülemez. Bu nedenle eğitim konusunda yerel yönetimlere rol verilmesi, bazı yetkilerin devredilmesi gerekiyor" dedi.

Kışanak, Bağlar ilçesinde Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi'nde Kürtçe eğitim vereceği bildirilen ve izinsiz olduğu gerekçesiyle valilik kararıyla mühürlenen "okul" ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vatandaşın özel okul statüsünde çocuklarını paralı bir okula göndererek kendi anadilinde eğitim yaptırmayı doğru bulmadığını ve diğer okullar gibi Kürtçe eğitim veren okulların da kamusal hizmet olarak ücretsiz sunulmasını istediğini belirten Kışanak, yaşanan gerilimin sebebinin bu olduğunu savundu.

Bakanların konuyla ilgili açıklamalarında bahsettiği izin talebinin özel okul açılması ile ilgili olduğunu dile getiren Kışanak, şöyle konuştu:

"Özel okul açılması için yasal mevzuat var, ona göre açılabilir. Bu bir çok açıdan yanlıştır. Anadili Türkçe olan çocuklar bu hizmeti kamusal hizmet olarak alırken, anadili Türkçe olmayan çocuklar neden bu hizmeti ancak ücretle satın alabiliyor. Bu ayrımcılıktır, yanlıştır. Anadili Türkçe olanlara ücretsiz kamu hizmeti sunmak, anadili Türkçe olmayanlara ise 'sen hizmet istiyorsan parayla satın alabilirsin' demek ayrımcılıktır. Bu sınıfsal bir ayrıma da neden olacaktır. Parası olan ancak bu hizmetten yararlanacak. Bu hem etnik hem sınıfsal ayrımcılıktır."

Yaşanan sorunun çözümü için yasal düzenleme yapılabileceğini veya konunun tolere edilerek aşılabileceğini savunan Kışanak, "Bunun engellenmemesi lazım. Devletin buna tutum alması son derece yanlıştır. Derhal bu gerilime son verilmeli" ifadelerini kullandı.

Kışanak, halkın talebini karşılayan bir yaklaşım ortaya konulmasını isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin anadil sorunu merkezi eğitim politikalarıyla çözülemez. Bu nedenle eğitim konusunda yerel yönetimlere rol verilmesi, bazı yetkilerin devredilmesi gerekiyor. Eğitim bir toplumsal ihtiyaçtır, kamusal haktır. Bunu, düzenleme konusunda bu kadar merkezi politikalarla cendereye almak sıkıntı üretiyor. Bunu yerele devrederlerse daha kolay çözülebilir." - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title