Haberler

Kurtarma Robotları Alanya'da Test Edildi

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde düzenlenen 'Güvenlik ve Arama Kurtarma Robotları Yaz Okulu' adlı çalıştayda, robot sistemlerinin uzaktan kumanda edilebilirliği test edildi.Dr.Haldun Komsuoğlu, test edilen robotik sistemlerin, terörle mücadele eden...

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde düzenlenen 'Güvenlik ve Arama Kurtarma Robotları Yaz Okulu' adlı çalıştayda, robot sistemlerinin uzaktan kumanda edilebilirliği test edildi. Dr. Haldun Komsuoğlu, test edilen robotik sistemlerin, terörle mücadele eden Türkiye'de el yapımı bombaların tespiti ve imhasında da kullanılabileceğini söyledi.

Merkezi ABD'de bulunan 'Robolit Askeri ve Arama- Kurtarma Robot Teknolojileri Danışmanlık Şirketi tarafından Alanya'da 'Güvenlik ve Arama Kurtarma Robotları Yaz Okulu' çalıştayı düzenlendi. Kargıcak Beldesi'ndeki Drita Otel'de düzenlenen çalıştaya, 16 ülkeden 69 akademisyen, arama- kurtarma ekibi temsilcileri, ticari firma yetkilileri ve ABD'nin robot standartlarını belirleyen devlet kurumu Task Force (Görev Gücü) temsilcileri katıldı. 5 gün süren çalıştayın son gününde ABD İç Güvenlik Departmanı'nın desteğiyle kurulan test alanında, robot sistemlerinin uzaktan kumanda edilebilirliği test edildi.

Robolit şirketinin kurucusu Dr. Haldun Komsuoğlu, Türkiye'nin bu çalıştayla birlikte robot sistemlerinin test edildiği 5'inci ülke olduğunu söyledi. Çalıştayda, arama- kurtarma ve askeri robotik sistemlerde kullanılmak üzere geliştirilen teknolojilerle ilgilenen akademik, ticari ve devlet kurumlarının bir araya getirildiğini belirten Dr. Komsuoğlu, Deneylerin bazılarında, robotların yeni algılayıcı sistemlerini kullanarak hiçbir dış komut almadan otomatik olarak labirentlerde ve engebeli arazilerde hareket edebilme yeteneklerini test ettik dedi.

TERÖRLE MÜCADELEDE KULLANILABİRLİR

Dr. Komsuoğlu, test edilen robotik sistemlerin, terörle mücadele eden Türkiye'de el yapımı bombaların tespiti ve imhası konusunda kullanılabileceğini dile getirdi. Dr. Komsuoğlu, Ülkemizin doğu bölgesinde çok ciddi terör yaşanıyor. Terör olayları içerisinde ülkemizin canını ise en fazla el yapımı bombalar yakıyor. Yaptığımız çalıştayda kullanılan robotik sistemler, bu tür patlayıcıların tespiti ve imhası yönünde bir fiil kullanılabilir. Bu çalıştayda ülkemizin ihtiyaç duyduğu bomba imha teknolojilerini geliştirebilecek robotik bilgi birikimini sağlamaya çalıştık. Bu sistemlerin, ülkemizdeki can kayıplarını önlemenin ötesinde, terör sorununa da çözüm sağlamak konusunda ciddi katkıda bulunacağına inanıyorum diye konuştu.

CAN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNCE ROBOT

Washington Task Force Arama- Kurtarma Gücü Ekip Lideri Parry Boogard ise Arama - kurtarma ekiplerinin girmesi tehlikeli olan felaket bölgelerine önceden robotların sokarak alan hakkında bize ön bilgi vermesini sağlıyoruz. Bu teknoloji sadece kentsel arama - kurtarma konusunda değil, terör bölgelerinde patlayıcıları da tespit etmekte kullanılıyor dedi.

Çalıştaya Türkiye, Japonya ve ABD'den katılan çeşitli üniversite ve firmalar, yaptıkları arama- kurtarma robotlarını tanıttı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kargıcak Türkiye Antalya Alanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title