Haberler

Kürt Yönetimi: Parasını Vereceğiz Ama Kerkük Bizim

Güncelleme:

Irak'ın Kerkük kentini ve çevresindeki petrol sahalarını kontrol altına alan Irak Özerk Kürt yönetimi, geliri paylaşacak ancak Kerkük'ü vermeyecek.

Irak'ın Kerkük kentini ve çevresindeki petrol sahalarını kontrol altına alan Irak özerk Kürt yönetimi, merkezi yönetimden bağımsız olarak kendi başına ihraç ettiği petrol miktarını hızla artırmayı öngören planlarını dün açıkladı.

Kürtlerin Irak'ın kuzeyindeki en büyük petrol sahalarından olan Kerkük'ü ele geçirmiş olmaları, Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana Irak'ı bir arada tutan düzeni de kökünden sarsabilir.

"GELECEK YIL SONUNA KADAR GÜNDE 1 MİLYON VARİL"

Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, dün Reuters ile yaptığı söyleşide 2015 sonuna kadar ham petrol ihracatını 8 katına çıkarmayı planladıklarını söyledi. Söz konusu artış Kürt yönetimine bağlı silahlı güçlerin iki hafta önce ele geçirdiği Kerkük kentindeki üretimi de içeriyor. Hawrami, "Gelecek yıl sonuna kadar günde 1 milyon varil ihracat yapabileceğimizi düşünüyoruz. Buna Kerkük ham petrolü de dahil" dedi.

"GELİRİ BAĞDAT İLE PAYLAŞACAĞIZ"

Hawrami, Kürt yönetiminin petrol ihracatından elde edeceği geliri Bağdat ile paylaşacağını söyleyerek, "Anayasa uyarınca Bağdat (hükümeti) ile birlikte çalışmak istiyoruz. İhraç edecekleri Kerkük petrolünden paylarına düşeni alacaklar" dedi.

BAĞDAT YÖNETİMİ KARŞI ÇIKIYOR

Federal esaslara göre yönetilen Irak'ta Bağdat yönetimi, anayasaya aykırı olduğunu belirterek Kürt yönetiminin tek başına petrol ihraç etmesine karşı çıkıyor. Kürt yönetiminin ise petrol ihracatını Hawrami'nin bahsettiği düzeylere yükseltmesi Irak'taki mevcut güç dengesinin bozulmasına, Kürtlerin merkezi hükümetten ihraç geliri istemesi yerine merkezi yönetimin ihraç gelirlerinden pay için Kürtlere muhtaç kalmasına yol açabilir.

KÜRT YÖNETİMİ FAZLASIYLA BÜYÜTTÜ

İki hafta önce özerk yönetim sınırları dışında yer alan Kerkük'ü ele geçiren Kürt yönetimi, sınırlarını üçte birden fazla oranda büyüttü.

Kürt yönetimi güçleri, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ülkenin kuzeyindeki en büyük kent olan Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak askerlerinin militanlardan kaçması üzerine ortaya çıkan güvenlik boşluğunu doldurmak için Kerkük'ü ele geçirdiklerini söylüyorlar.

Hawrami merkezi yönetimin Musul'u yitirmesi ile Irak'ın değiştiğini ifade ederek, petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda yeni bir anlaşma yapılmasının gerekeceğini ima ediyor.

"ARTIK BİZE HİÇBİR ŞEYİ DİKTE ETTİREMEYECEKLER"

Hawrami, yerel Kürt parlamentosu yakınlarındaki çalışma ofisinde yapılan söyleşide şöyle konuştu: "Doğal kaynaklar ve gelirler paylaşılmalı. Ancak Musul öncesindeki Irak artık yok, şimdi yeni bir realite var... İktidarı merkezileştirmek isteyen Bağdat'taki zorba ve zorlamacı bazı kişiler artık bize hiçbir şeyi dikte ettiremeyecekler. İktidar ve gelir paylaşımına dayanan gerçek bir federal sisteme ihtiyacımız var." dedi.

Kerkük'ten Ceyhan terminaline petrol taşıyan ve merkezi hükümetin denetiminde olan boru hattı, sabotajlar nedeniyle aylardır çalışmıyor. Hawrami, Kerkük petrolünün yeniden ihraç edilebilmesi için bu sahanın, Kürt yönetiminin inşa ettiği ve işlettiği bağımsız boru hattına bağlanması gerektiğini söyledi. Söz konusu boru hattı Kürt bölgesinden Ceyhan'daki terminale ulaşıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Bağdat Kerkük Musul Irak Politika Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (125)

ebu abdul turki:

pkk kafirdir kim pkkyı desteklerse kafiri desteklemiş olucaktır kim hakkı deseklerse hakkı desteklemiş olucaktır pkkya kafir diyorum kızıyorlar pkk kafir kere kafirdir kafir yuvasıdır ALLAHU EKBER

15
63
yanıtYanıtla
1071abdulkadiradem@hotmail.com:

ZATEN KARDEŞİM, PKK'' NIN YAPISI Marksist Leninist/Maoucu KOMÜNİST ATEİST BİR İDELOJİK BİR ÖRGÜTTÜR. DÜN KOMÜNİST SOVYET RUSYA HESABINA ÇALIŞIYORDU, BUGÜN İSE ABD, AB ÜLKLERİ VE İSRAİL GİBİ EMPERYALİST ÜLKELERİN HESABINA ÇALIŞIYOR. YİNE KAFİR DEDİKLERİNİN KİMİ HRISTİYAN, KİMİ YAHUDİ BUNLARIN DİNİ BİLE YOK. ONUN İÇİNDİR Kİ KÜRT KARDEŞLERİM DESTEK VERMİYORLAR. SEÇİMLERİDE AYAK OYUNLARIYLA KAZANIYORLAR BU BÖLGEMİZDE DEVLET OTERİTESİ OLMADIĞINDAN VE DE İHMAL EDİLDİĞİ İÇİN İSTEDİKLERİ ATI OYNATABİLMEKTEDİRLER, ARKLARINDAKİ EMPERYALİSTLERİN VERDİĞİ DESTEKLERLE.

yanıt0
yanıt0
mehemedberegome@hotmail.com:

bize kafir diyorsun namaz kılıyoruz oruç tutuyoruz. kelimei şehadet getiriyoruz o halde kafir değiliz. biz kafir olmadığımız halde bize kafir diyorsan peygamberimizin deyişi ile kafirin ta kendisisin işidin ta kendisisin bağinin zındıkın selefinin haricinin ta kendisisin

yanıt0
yanıt0
Kürt:

Şimdi Faşistlerin ağızlarından kuduz salyaları akacak Kürtler bağımsızlığa doğru ilerlerken

20
54
yanıtYanıtla
cephetun nusra:

ey zertüşt pkk itleri kominist zerdüşt pkklı kafirler ypgnizi darmadağan edecez biiznillah kim müslümana saldırırsa bedelii öder bu pkk yepg itleri kızıl kafirlerdir bunlarla savaşmak farzdır tüm müslümanlara biiznillah şuan humusdayız önce esed kafiri sonra sizi darmadağan dağan edecez Allahın izniyle ALLAHU EKBER

12
60
yanıtYanıtla
Mêrxassermed_aydogan@hotmail.com:

Ey cahil; Allahu ekber diyerek müslüman olduğunu mu sanıyorsun? hiç bir günahı olmadığı halde hepsini sıraya dizip kafasına sıktığınız insanların hesabını nasıl vereceksiniz katil sürüleri. Sizinde sonunuz yakındır. Olan oradaki zavallı insanlara oluyor. Düşüncesiz it sürüleri.

yanıt0
yanıt0
sinmansinan@cakmakhukukburosu.com:

MERKXAS senin farkın ne cevap yazdığın adamdan sende çocukları mehmetçikjleri sinsice haince öldürmedinmi. sıkıyorsa dağdan inin şavaşalım o zaman herkes sonucuna katlanır. Bunun en sonunda Dİnsizin hakkından imansız gelir derler.

yanıt0
yanıt0
hasan nusraarmutbjk@hotmai.com:

suriyede bizimle şavaşmayan çoluk çocuğa tecavüz edenlerden başka kimseyi vurmadık ama mücahit kardeşlerimizi şehit eden bir ypg itini yakalarsak affetmeyiz hristiyanlara bile dokunmuyoruz yalancılar bizi işidle karıştırmayın

yanıt0
yanıt0
EKO:

NE ARABI NE KÜRDÜ... AL BUNU VUR ÖBÜRÜNE.... HİÇ FARKINIZ YOK.

49
14
yanıtYanıtla
ANGARA06:

KISKANAN ITLER ZORUNUZA GITMESIN KERKUK KURDLERINDIR VE KURDLERIN KALACAK SIZ FAŞİSTLER ANCAK HAVLARSINIZ GARDAŞ

19
41
yanıtYanıtla
Tüm 125 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title