Haberler

Kürt Petrolü Sır Oldu

Güncelleme:

Kuzey Irak petrollerinin satışında, alıcıların kim olduğu gizemini koruyor. Petrol, Uzakdoğu'dan, ABD'ye dünyanın dört bir yanında dolaşıyor.

Türkiye üzerinden diğer ülkelere gönderilen Kuzey Irak petrolünün sevkiyatında Ceyhan’dan 20 tanker yüklendi ve yaklaşık 13.7 milyon varillik ihracata ulaşıldı. Ancak Irak’ta Merkezi Hükümet ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yılan hikâyesine dönen Kuzey Irak petrollerinin satışında, alıcıların kim olduğu henüz gizemini koruyor. Petrol, Uzakdoğu’dan, ABD’ye dünyanın dört bir yanında dolaşıyor.

GİZEMLİ PETROL TİCARETİ

Ceyhan üzerinden yapılan Kürt petrolü ticareti tüm gizemiyle devam ediyor. Irak Kürdistanı, mayıs ayından bu yana 13 milyon varilin üzerinde ham petrolü Ceyhan’dan gemilere yükledi. Ancak Kürt petrolünün satışı adeta bir gizem perdesiyle örtülü ve petrolün alıcıları henüz resmi olarak açıklanmadı.

GEMİLER BİR ANDA SIR OLUYOR

Petrolü taşıyan tankerler, otomatik tanımlama sistemini (AIS) kapatarak izlenmeyi imkansız hale getiriyor. Tankerler bazen de AIS cihazını açıp, kapatıyor ve en son görüldüğü noktadan, bambaşka bir konumda tekrar ortaya çıkıyor. MarineTraffic’in Ceyhan’dan petrol taşıdığı düşünülen bazı büyük tankerlerin konumlarını gösteren haritasına göre, tankerler ABD’den Singapur’a dünyanın dört bir yanında dolaşıyor.

TANKERLERİN PETROLÜ NEREYE BOŞALTTIKLARI BİLİNMİYOR

Hem Irak Merkezi hükümeti, hem IKBY, Kuzey Irak petrolü üzerinde hak iddia ediyor. Bir yandan petrolün mülkiyetine yönelik tartışmalar yapılırken, bir yandan da Ceyhan’dan dünyaya petrol sevkiyatı aralıksız devam ediyor. Tankerlerin petrolü nerede boşalttığı ise tam olarak bilinmiyor. Şu ana kadar ortaya çıkan bazı bilgileri derledik. Mayıs ayında Ceyhan’da depolanan Kuzey Irak petrolünün ilk partisi sessiz sedasız United Leadership isimli tankere yüklenerek yola çıktı. Merkezi Irak Hükümetinin alıcı ülkelere baskıları sonuç verdi ve ilk gemi yükünü boşaltmadan aylarca sürecek bekleme süreci içine girerek Fas’ın Kazablanka şehri açıklarına demirledi. Yaklaşık 18 haftalık bekleyişin ardından, gemi son olarak Cezayir açıklarında ilerlerken ve siparişin istikameti de Yunanistan olarak görülüyor.

ALICI İSRAİL Mİ?

Ceyhan’dan yola çıkan United Emblem isimli gemi Türk ve dünya Kamuoyunda diğer gemilerden daha fazla yer almasına yol açacak bir hamle yaptı. Yükünü SCF Altai isimli başka bir gemiye boşaltan geminin taşıdığı petrolün alıcısının bir süre sonra İsrail olduğu ortaya çıktı. İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılar ile aynı döneme denk gelen bu haber, aynı zamanda Kürt petrolünün alıcısı İsrail mi sorusunun da Türk kamuoyunda tartışılmasını beraberinde getirdi. Hükümet doğrudan satış yapıldığını yalanlasa da gerek gemilerin rotaları gerekse konuya yakın kaynaklar haberin gerçek olduğunu doğruladı.

HAFTALARDIR BEKLİYOR

Ceyhan'dan 1 milyon varil petrol ile yola çıkan United Kalavrvta isimli gemi, aldığı yükü ABD’deki alıcılara götürmek için Teksas’ın Galveston limanına getirdiğinde, Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi Merkezi Hükümetin girişimleri ve ABD’nin Kürt petrolünün Irak’ın izni olmadan satışına karşı tutumunun da etkisiyle petrole el konulması ve satışının yasaklanması kararı aldı. El koyma kararı bir süre sonra kaldırılırken, bu gemi de yükünü boşaltamadan ilk gemi gibi demirledi. Gemi haftalardır Galveston açıklarında bekliyor.

GİZEMLİ ALICI MİLYARDER İŞ ADAMI

Kuzey Irak petrolünün Amerika’daki alıcılarından birinin LyondellBasell kimya şirketinin sahibi Ukrayna doğumlu milyarder iş adamı Leonard Blavatnik olduğu ortaya çıkmıştı. Forbes verilerine göre Blavatnik, dünyanın en büyük milyarderleri sıralamasında 33’ncü sırada bulunan bir iş adamı. Reuters’a yaptığı açıklamada “mütevazı miktarda Irak ham petrolü” aldığını kaydeden şirketin, Teksas açıklarında bekleyen United Kalavrvta isimli geminin alıcısı olup olmadığı ise belli değil. Diğer yandan şirket, Bağdat ve Erbil arasındaki sorun çözülene kadar bir daha alım yapmayacağını ve siparişlerini iptal ettiğini kaydetti.

TANKER, MISIR AÇIKLARINDA ORTADAN KAYBOLDU

1 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip Yunan bandıralı Kamari isimli petrol tankeri ise Ceyhan limanından ayrılırken, varacağı liman olarak Mısır’ın Port Said Limanı görülüyordü. Fakat Mısır açıklarındayken uydudan kaybolan tanker, iki gün sonra İsrail yakınlarında yükünü boşaltmış şekilde tekrar ortaya çıkmıştı. Kamari tankeri dün itibariyle tekrar Ceyhan limanındaydı.

BAĞDAT, KÜRTLERİ İHANETLE SUÇLUYOR

Kürt petrolünün satışı, enerji dünyası için gizemli bir hikaye olarak merakla takip ediliyor. Kuzey Irak petrolünün Ceyhan’a aktarılmasının ardından mayıs ayında, Türkiye’deki depolama kapasitesinin dolduğu açıklanmış; bunu ham petrol yüklü United Leadership adlı tankerin limandan ayrılması izlemişti. Bağdat Hükümeti, petrolün Irak’a ait olduğunu açıklayarak bu eylemi “kaçakçılık” olarak nitelendirmişti. Bağdat Yönetimi, Kürtleri ihanetle suçluyor ve petrolü alan ülke ve şirketleri hukuki yaptırımlar konusunda set biçimde uyarıyor. (Kaynak: Merve Erdil/Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Ceyhan Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (20)

aaaa:

kürtler ne zaman petrol sahibi oldu denyolar adam gibi manşet atın aldırtmayın aklınızı

59
10
yanıtYanıtla
hakan ipek:

musluman bi ulkeye satılasydıııı butun ingiliz ve abd gazetelerinde mansetti demekki ya abd ya israil yada ingiliz aldı onlar alınca gizli kalabilioo :)

47
4
yanıtYanıtla
Hurdaci:

Almanlari bölen BERLIN DUVARI YIKILMAZ denildi! Kuranlari insanlik ayipladi, tarih oldular! Daha nice DUVAR sahipleri var yuhlanacak tarihte kara leke olarak kalacak!

48
1
yanıtYanıtla
VANLI:

Siyaset bu Istediklerini yuhuluyorlar istediklerini alkisliyorlar. yarin bakarsin yikanlari yuhlarlar.

yanıt0
yanıt0
Yorum:

ne olmuş yani kürtleri ihanetlemi suçluyorsunuz yani. O zaman israilden aldığınız her türlü içecek yiyecek helikopterlerini heronlarını ve silahlarını geri verin bu ihanet değilmi yani.

26
14
yanıtYanıtla
Tc:

İkiside ihanet

yanıt0
yanıt0
atif:

kurt petrolu?? orasi irakin petrolu uyanik amerika kurtleri oraya yerlestirip kendilerine ucuz petrol sagladilar, kuzey irakin petrolunu kurt yahudiler israil ve abd destegiyle kontrol ediyor bu kurt yahudilerrin kilit adamlari israil''de yasamaktadir tel aviv gibi kentlerde, kurt yahudilerri arastirin bu petroldeki butun sirlari cozersiniz

27
10
yanıtYanıtla
erzirumli:

tırklara vermeyinde kime satarsanız satın.

26
7
yanıtYanıtla
Tc 33:

Ne alaka pislik mahlukat aşağılık alçak herif şerefsiz rte gürcü tipli

yanıt0
yanıt0
Cihan Gir:

ne sandınız herhalde İSRAİL alıyor tayyib bey ekranda İSRAil e bağırıp çağırıyor ama hiçbir anlaşmayı bozup geri adım atmıyor bu giden petrolden çok yapılan gizli anlaşmalar var Sadece Van Munite ile bu işi götürdü samimi olsaydı elçilği geri çekerdi hiçbiri sadece ekranda mangal da kül bırakmadı

15
13
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title