Haberler

Kürt Petrolünde Tek Rota Türkiye

Güncelleme:

Bağdat-Erbil uzlaşmasının ardından, Kürt petrolünün dünyaya açılmasında Türkiye'nin rolü büyüyor. İhracatın tek merkezi Türkiye olacak

Türkiye ile Irak arasında 17. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı Bağdat'ta gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin başkanlığında 9 yıl aradan sonra gerçekleşen toplantıda, Irak'tan Türkiye'ye ham petrol sevkiyatının artırılması konusunda uzlaşıldı. Heyetler ayrıca, iki ülke arasında yeni bir işbirliği alanı açacak doğalgaz boru hattının geliştirilmesine yönelik gerekli teknik çalışmaların başlatılması konusunda da mutabakata vardı.

KADEMELİ ARTIŞ

Kürt petrolünde 46. tankerin geçtiğimiz günlerde yüklenmesinin ardından buradan gelen ham petrol miktarı da 37 milyon varile ulaştı.

Kuzey Irak'tan yapılan günlük 450 bin varillik petrol sevkiyatının önce 550 bin varile, sonra da nisan ayında 600 bin varile çıkarılması planlanıyor.

TÜRKİYE, KÜRT PETROLÜNDE TEK ROTA OLACAK

Edinilen bilgiye göre üretimi gittikçe artan Kürt petrolünün tamamı, dünya piyasalarına Türkiye üzerinden ulaşacak. Kürt petrolünün ihracında Kerkük'ün yerini tamamıyla Ceyhan alacak; Türkiye, Kürt petrolünde tek rota olacak.

ELEKTRİK KONUSUNDA DA ÇALIŞMALAR VAR

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, Irak Petrol Bakanı Abdulmehdi ile Bağdat'ta yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada da önemli anlaşmalar imzaladıklarını aktardı. Yıldız, petrol konularının yanı sıra elektrik konusunda da çalışmalar olacağına dikkat çekerek, "Basra'nın elektrik ihtiyacının karşılanması adına yüzen santralardan yeni bir anlaşma daha yapılıyor. Şu anda 250 megavatlık güç vardır. Ona 410 megavat daha ekleniyor." dedi.

FİYATLARIN DÜŞTÜĞÜ DÖNEMDE, PETROL İHRACINI SÜREKLİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORLAR

Petrolde fiyatların düştüğü bu dönemde, Kürt ve Bağdat yönetimlerinin petrol ihracını sürekli artırmayı hedefledikleri belirtiliyor. Yeni Bağdat hükümeti ile Kürt yönetiminin Türkiye üzerinden petrol sevkıyatı konusunda anlaşmasının ardından, Irak genelinde petrol üretiminin rekor seviyelere ulaştığı, ihracatın da buna paralel artırılmasının hedeflendiği kaydedildi.

RUSYA VE İRAN ÜZERİNDE BASKI ARTABİLİR

Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkelerin petrol arzını artırmasının ardından Irak'taki petrol üretimi ve ihracatının rekor seviyelere ulaşmasının, petrol fiyatlarını aşağıya doğru baskılayabileceği, Rusya ve İran'ın petrol fiyatlarındaki düşüş konusundaki sıkıntısının büyüyebileceği ifade ediliyor. Kürt yönetiminin, ucuzlayan petrol fiyatlarının yol açacağı kayıplardan etkilenmemek ve daha önce yönetimsel harcamalarını finanse etme konusunda yaşadığı sıkıntıları tekrar yaşamamak için petrol ihracını daha da artırma yoluna gidebileceği belirtiliyor.

Irak'ta, Nuri El Maliki yönetiminin değişmesinin ardından Kürt petrolü konusunda Bağdat- Erbil uzlaşması sağlanmış, ABD'nin de yeşil ışık yakmasıyla Avrupa, Kürt petrolüyle buluşmuştu. (Kaynak: Önder Yılmaz / Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Bağdat Erbil Irak Dünya Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (13)

RUSYA:

VER VER PETROL VER YARIN T. C NİN YATIRIMLARI F35 DÖNÜŞECEK SİZİN ÜZERİNİZE YAGACAK İRANA KALSA T. C Yİ YERLE BİR EDECEK SİZE YEDİRİRLERMİ

11
29
yanıtYanıtla
gayserili:

Yanlis anlasilmasin, en ufak bir milliyetcilik duygusu ile söylemiyorum. Herkes icin herseyin en iyisini dileyen biriyim. Ama su gercekgi de söylemek lazim. Kürtlerin varligi Türkler sayesinde. Irak ve Türkiye Kürtleri fark etmez. Elbette karsilikli, bizde onlara cok sey borcluyuz ama Kürtlerin kazanimlari daha fazla. Olurda ileride bir Kürdistan kurarlarsa intihar etmis olurlar. Bütün birlikleri bozulur. Kan davalari ve ic savaslardan baslarini kaldiramazlar bile.

23
8
yanıtYanıtla
misafir:

haber dogru ve tarafsiz verilmelidir. Basliktaki kurt petrolu ifadesi yanlistir. Bu petrol Irakin dir ve ABD destegiyle iraktan calinmistir. . O petrolun etnik olarak sahibini ariyorsaniz 1 ci derecede Turkmenlerin hakkidir.

9
7
yanıtYanıtla
diyarbakir.. Mobil-ANDROID:

allah kurdun petrolünü dahada artirsin turkiyede nasibini alsinn..

10
1
yanıtYanıtla
IĞDIR OVASIMobil-ANDROID:

Kürt perolünü Türkiye ile kaedeş payı yapsak da olur.Ne de olsa Türkiye de Kürtlede yaşıyor.Sonuçta topraktan çıkıyor.Taş atıp kolumuz mu yoruluyor sani.

3
2
yanıtYanıtla
MuradovMobil-IOS:

Ne kadar bos yorumlar birakiyorsunuz Ne kadar seviyorsunuz herseye tek tarafli bakmayi Neymis turkunmus irakinmis kurdunmus petrol Gercekleri kabul etmeyi kabullenmeliyiz artik kendimizi avutmayalim

5
0
yanıtYanıtla
yorumcu:

yiyin gayri

2
1
yanıtYanıtla
ÖMEROO 21:

DÜNYA MALI DÜNYADA KALIR

3
0
yanıtYanıtla
MİLLET:

1- PETROL SADECE KÜRTLERİN DEĞİL IRAKTAKİ YAŞAYAN HALKLARIN2- PETROLÜ OLAN ÜLKE KİMSEYE MECBUR DEĞİL GEREKİRSE HAVADAN TAŞIR GEREKİRSE DENIZDEN GEREKİRSE TÜRKİYENIN ETRAFINDAN TAŞIR NIYE BENIM ÜLKEME MECBUR OLSUN3 MİLLETİ KANDIRMAYIN KIMSE YEMİYOR BU YANLI HABERLERİ ARTIK.

1
1
yanıtYanıtla
kaan1mobilWeb@haberler.com:

Guclu Türkiye daha ne istiyorsunuz ya...paran yoksa acsin ac

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title