Haberler

Kurşunlu Define Buldu

Güncelleme:

Bursa Valisi Münir Karaloğlu Karacabey Kurşunlu Mahallesini ziyaret etti.

Vali Karaloğlu: "Devlet ile Köylünün barıştığı, kucaklaştığı ve beraber ormana sahip çıktığı günlere geldik. Milleti Ormanı koruyacak hale getirmezsek birkaç ormancı ile bu işler yürümez. Ormanlardan orman köylüsünün gelir getirici etkinlikleri artıracağız" dedi.
Karacabey ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesinde kurulacak olan Defne işleme tesisi için start verildi.

Kurum Müdürleri ile birlikte geldiği Kurşunlu Mahallesinde ilk olarak meydanda Vatandaşlar tarafından karşılanan Vali Karaloğlu Mahalle sakinlerini dinleyerek sorunlarını yanında bulunan kurum müdürlerinden hemen çözmelerini istedi. Kurşunlu Mahallesinin Doğası ve Denizi ile çok güzel bir yer olduğunu belirten Vali Karaloğlu; "Burası Saklı bir Cennet" dedi.

Kurulacak olan Defne üretim tesisinin yerini, Kestane ve Defne üretim alanında da incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu:"Bu gün gerçektende hepimizin mutlu olduğu Orman Müdürlüğümüzün güzel bir uygulamasını hep beraber gördük. Biz maalesef orman ile devlet arasında senelerdir sadece mahkeme ilişkisi kurabilmişiz. Devlet korumaya çalışmış, köylünün ormana ihtiyacı varmış, ihtiyacını ormandan karşılamış. Biz gitmiş yakalamış mahkemelik olmuşuz.

Ama burada bu güzel uygulama ile Orman açısından da Devlet ile Köylünün barıştığı, kucaklaştığı ve beraber ormana sahip çıktığı günlere geldik. Milleti Ormanı koruyacak hale getirmezsek birkaç ormancı ile bu işler yürümez. Ormanlardan orman köylüsünün gelir getirici etkinlikleri artıracağız. Orman köylüsü ormanına bakacak, ormandan gelir elde edecek, köyünü terk etmeyecek. Bu uygulamayı Kurşunlu Köyünde sağladık. Kestane ağaçları Orman Bölge müdürlüğümüz tarafından aşılanmış Köylümüze tahsis edilmiş, Defne'de aynı şekilde alanları tespit edilmiş 2 yılda bir köylümüz ağaçları budayıp satıyor. Şimdi ise inşallah Defneyi son ürün haline getirecek olan tesisi de Kırsal Kalkınma Ajansımız ve Orman Bölge Müdürlüğümüzün iş birliği ile kurarak köylünün gelirini biraz daha artırmak istiyoruz. Bu tesisler geliştiğinde köylümüz daha çok ormanına sahip çıkacak. Artık biz o zaman köylüye ormandan ağaç kesme dememize gerek yok. Ağaç keseni köylü kendisi engelleyecek. Bu noktaya gelmemiz önemli idi biz geç de olsa orman teşkilatımız la köylünün bu noktaya gelmiş olmasından İlin Valisi olarak son derece mutluyum" dedi.

Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun'da:"Bu bölgedeki kestane ağaçları yaşlanmıştı biz de ağaçları yenileyerek en iyi kestane verebilen ağaçlardan kalem alarak yaklaşık 40 bin adet ağacı aşıladık. 2 bin dönüm bir alanda çalışma yapıp bu ağaçları köylülere dağıttık. Köyde her ailenin ağacı belli bu ağaçların bakımını yapıyorlar. Hasat mevsimin de de ürünü alıp ticaretini yapıyorlar. Defne konusunda da bu bölgede çalışma yaptık. 2 yılda bir yeniliyoruz. Bu şekilde orman köylümüzü yerinde destekleyerek kalkındırıyoruz. Bölgede 3500 Hektar Defne üretim sahamız var. İhraç edilen defneyaprağının son hale gelmesi için burada tesisi de kurulması için destekliyoruz" dedi.

Kurşunlu Mahallesi Muhtarı Mehmet Civelek ise, bu güne kadar köyün göç verdiğini anlatarak Kestane ağacı projesi ve Defne üretiminin başlaması ile tersine göçün başladığını anlatarak emek verenlere teşekkür etti.

Balıkçı Teknesi ile denize açılan Vali Karaloğlu Kurşunlu Bölgesini Balıkçı Teknesi ile Deniz den de gezerek kıyı şeridini ve orman bölgesini inceledikten sonra Kurşunlu mahallesinden ayrıldı.

40 bin adet kestane ağacında aşılama işlemi yapılarak mahalle halkına tesis edilen Ormanlık bölgede ayrıca üretimi yapılan Defne filizleri için de üretim tesisi yapılarak ekonomiye katkı sağlanacak. Dünya da Defne üretiminin % 70'i Türkiye'de üretilirken bu üretimin büyük bir kısmı Kurşunlu bölgesinde yetişiyor. S.S. Karacabey Kurşunlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait arazide yapılacak olan tesis projesi tamamlanarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından 172.843,45 TL si karşılanacak olan tesis 3 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Proje kapsamında Paketleme, Depolama ve Kurutma sistemi yer alacak. Üretilen ürünler satışa hazır hale getirildikten sonra pazarlaması yapılacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Karacabey Kurşunlu Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title