Haberler

Küresel Piyasalardaki Dalgalanmanın Etkileri

Sidar Global Advisors direktörü Cenk Sidar: “Gelişmiş olan piyasaların kaos ortamından daha kısa sürede çıkma ihtimali yüksek, ancak gelişmekte olan piyasalar için durum daha karmaşık”

AHMET HACIFAZLIOĞLU - ABD merkezli küresel danışmanlık şirketi Sidar Global Advisors (SGA) direktörü Cenk Sidar, gelişmiş olan piyasaların özellikle sağlam ekonomik temelleri nedeniyle kaos ortamından daha kısa sürede çıkma ihtimalinin yüksek, ama gelişmekte olan piyasalar için durumun daha karmaşık olduğunu söyledi.

Küresel ekonomik gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Sidar, gecen hafta Bernanke'nin yaptığı konuşmada Fed'in tahvil alım operasyonunun bu yılın son çeyreğinde yavaşlayabileceğinin sinyalini vermesi ile küresel piyasalarda başlayan panik havasının biraz olsun yatışmış gözüktüğünü belirtti.

Bu yeni dönemin ilk işaretinin gelmesiyle ABD, AB ve Japonya gibi gelişmiş piyasalarla ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler grupları arasındaki ayrımın iyice belirginleştiğini söyleyen Sidar, "Gelişmiş olan piyasaların özellikle sağlam ekonomik temelleri nedeniyle bu kaos ortamından daha kısa sürede çıkma ihtimali yüksek. Ancak gelişmekte olan piyasalar için durum daha karmaşık gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Piyasalardaki likiditenin azalacağıyla ilgili sinyallerin gelmesi ile birlikte yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan hızla çekilmeye başladığını; özellikle ülkemiz gibi cari açığı son derece yüksek olan ülkelerin, dış finansmana bağımlılıkları yüksek olduğu için bu durumdan ciddi zararlar görme riskine sahip olduğuna dikkat çeken Sidar, Washington merkezli uluslararasi finans kurumu Institute of International Finance (IIF) bu konudaki yeni arastirma raporuna atıfta bulunarak, Turkiye, Romanya, Polonya ve Fas gibi ülkelerin diğer ülkelere göre çok daha ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Sidar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük ekonomilerden gelen nispeten olumlu haberler küresel ekonomide güvenin tekrar sağlanabileceğine işaret ediyor. Çin'de oluşan ve bankalararası faiz sisteminden kaynaklanan likidite sıkışması düzelme sinyalleri gösteriyor. Çin Merkez Bankası'ndan bu hafta gelen sinyaller yetkililerin ekonomide sistemsel risklerin ortaya çıkmasına izin vermeyeceklerine işaret ediyor. ABD'de her ne kadar ilk çeyrek büyüme rakamı bu hafta yapılan açıklamaya göre önceki tahmin olan yüzde 2.4'ten yüzde 1.8'e çekilse de yatırımcıların ve para politikasına yön veren kişilerin ileriye dönük rakamlara daha çok güvendiği göz önüne alınırsa çok da endişeye mahal olmadığını görüyoruz. Özellikle emlak piyasasında ve tüketici güven endekslerinde görülen artışlar oldukça önemli pozitif sinyaller. Avrupa hala teknik olarak resesyonda olmasına rağmen, gelen rakamlar yavaş yavaş ekonominin üzerindeki ölü toprağını atmaya başladığını gösteriyor. Almanya'da işsizlik rakamlarının düşüş eğiliminde olması ve genel olarak güvenin artması diğer olumlu gelişmeler."

"Siyasi riskler, petrol fiyatlarına yükselme baskısı yaratmasına yol açabilir"

Risklerin hala devam ettiğine ve özellikle Çin'in mali ve parasal politikaları kafalarda soru işaretleri yaratmaya devam ettiğine vurgu yapan Cenk Sidar, "Avrupa'da ise Yunanistan'da ve İtalya'da ortaya çıkabilecek siyasi krizler yakından takip edilmeli. Bunun yanı sıra yüksek borç sorunu yasayan Portekiz, İtalya, İrlanda, Yunanistan ve İspanya'nın mali durumlarının önemli bir düzelme kaydetmemesi olumsuz bir sinyal. Petrol fiyatları da yakından takip edilmeli. Özellikle Suriye krizinin büyümesi ve bölgeye, bilhassa yeni süper üretici olarak lanse edilen Irak'a yayılması, siyasi risklerin petrol fiyatlarına yükselme baskısı yaratmasına yol açabilir" değerlendirmelerinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Japonya Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title