Haberler

Küresel Piyasalar Yeni Haftada Yoğun Veri Akışına Odaklandı

Küresel piyasalar yeni haftada, başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam olmak üzere yoğun haber ve veri trafiğine odaklandı.

Küresel piyasalar yeni haftada, başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam olmak üzere yoğun haber ve veri trafiğine odaklandı.

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde beklentiler doğrultusunda yüzde 4,6 arttığı açıklanan 2. çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verisinin ardından dolar endeksinin yükselişi devam ediyor, hisse senedi piyasaları ise pozitif bir kapandı. Dow Jones endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,99 yükselişle 17.113 puandan tamamladı, S&P 500 endeksi yüzde 0,86, Nasdaq endeksi yüzde 1,02 değer kazandı. Bu hafta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getiren analistler, hafta boyunca yoğun veri ve haber trafiğinin de takip edileceğini vurguluyor.

Avrupa tarafında avro/dolar paritesinin düşüşü, küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle sürüyor. Avro/dolar paritesi geçen hafta yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,2677'ye kadar geriledi. Yeni haftaya da düşüşle başlayan parite, şu dakikalarda 1,2671 seviyesinden işlem görüyor. Paritenin eylül ayında yaklaşık yüzde 3,5 değer kaybettiğine dikkati çeken analistler, bu hafta perşembe günü açıklanacak ECB kararları öncesinde zayıf seyrini sürdürebileceğini öngörüyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,20 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,91 yükseldi.

Asya borsalarında, Çin'in, özel yönetim bölgesi Hong Kong'da demokratik reformlara izin vermemesi, bölgede sosyal gerilimi artırdı. Eylem ve protestoların etkisiyle Hang Seng endeksi şu dakikalarda yüzde 2'ye yakın değer kaybederken, Japonya'da Nİkkei 225 endeksi yüzde 0,49'luk primle işlem görüyor.

Yurt içi piyasalarda, dolar/TL'nin yükseliş eğiliminin küresel piyasalarda artan dolar talebi ile devam etmesi, hisse senedi ve tahvil-bono piyasasının seyri üzerinde belirleyici oluyor. BIST 100 endeksi geçen hafta analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 76.500 seviyesinin kırılması ile sert bir şekilde 73.847 puana kadar gerilerken, gelen tepki alımlarıyla haftayı 74.632 puandan tamamladı. Yeni haftada uluslararası piyasalarda dolar endeksinin yükselişini devam ettirmesi ile dolar/TL bankalararası piyasada güne şubat ayından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2,27'nin hemen üzerinde başladı. Analistler, bugün Hazine'nin düzenleyeceği 5 ve 10 yıl vadeli tahvil ihaleleri ile küresel piyasalardaki dolar talebinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, eylül ayı tüketici güven endeksi

12.00 Avro bölgesi, eylü ayı ekonomik güven endeksi

15.00 Almanya, eylül ayı TÜFE

15.30 ABD, ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar

17.00 ABD, ağustos ayı bekleyen konut satışları

17.30 ABD, Dallas Fed eylül ayı imalat endeksi - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Dow Jones Almanya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title