Haberler

Küresel Piyasalar Yeni Haftada Fed'e Odaklandı

Küresel piyasalar yeni haftada ABD Merkez Bankasının (Fed) çarşamba günü başlayacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına odaklandı.

Küresel piyasalar yeni haftada ABD Merkez Bankasının ( Fed ) çarşamba günü başlayacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına odaklandı.

FOMC'nin yarın başlayacak ve iki gün sürecek eylül toplantısından çıkacak faiz kararı ve çarşamba günkü Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. FOMC'de oy kullanma hakkına sahip olan üyelerin son mesajları ve geçen hafta açıklanan zayıf perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri, piyasalardaki faiz artış beklentilerini azaltsa da kararın ardından Başkan Yellen'ın açıklamaları ile Fed üyelerinin ekonomi ve faizlere ilişkin öngörüleri piyasaların odak noktasında yer alıyor.

Fed dışında, bugün başlayacak Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısının yanı sıra hafta boyunca Güney Afrika, Endonezya, Çek Cumhuriyet gibi gelişmekte olan ülke merkez bankalarının kararlarının da takip edileceğini dile getiren analistler, geçen hafta sonunda Fed üyelerinden Lael Brainard'ın faiz artırmak için acele edilmemesi gerektiğini söylemesinin ardından dolar endeksinin yeni haftaya düşüşle başladığına dikkati çekiyor.

Bugün Aysa'da yüzde 1'in üzerinde yükselen Brent petrolün varil fiyatının risk iştahını artırmasıyla pay piyasalarında pozitif bir seyir izlenirken, dolar endeksi yüzde 0,2 azalışla 95,9'a geriledi. Kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 değer kazandı. Japonya'da ise resmi tatil nedeniyle bugün piyasalarda işlem gerçekleştirilmiyor.

Geçen hafta yurt içinde uzun Kurban Bayramı tatili sonrasında cuma günü işleme açılan piyasalar, uluslararası piyasalardaki negatif havanın da etkisiyle satış ağırlıklı bir seyir izlemişti. BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 1,34 azalarak günü 76.020 puandan tamamlarken, 2,9858'e yükselen dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,9750 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, hafta boyunca merkez bankalarının kararlarının piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceğini belirterek, perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz koridorunun üst bandındaki indirimlere devam etmesini bekliyor.

Teknik açıdan dolar/TL'nin 2,9850 seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu dile getiren analistler, BIST 100 endeksinde ise 75.000 - 75.500 aralığının destek bölgesi, 77.700 seviyesinin ise güçlü direnç olarak öne çıktığını kaydediyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Janet Yellen Japonya Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title