Haberler

Küresel Piyasalar Pozitif Seyrediyor

Küresel pay piyasaları, genel olarak ABD verilerine odaklı seyrini devam ettirirken, son 10 gündür etkili olan düşüş eğilimini dün gelen tepki alımlarıyla sonlandırarak güçlü bir şekilde yükseldi.

Küresel pay piyasaları, genel olarak ABD verilerine odaklı seyrini devam ettirirken, son 10 gündür etkili olan düşüş eğilimini dün gelen tepki alımlarıyla sonlandırarak güçlü bir şekilde yükseldi.

ABD'de dün açıklanan birinci el konut satışları, nisan ayında yüzde 16,6 artarak son 8 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Brent petrolün varil fiyatının tekrar 49 doların üzerine yükselmesinin de etkisiyle risk iştahının arttığı görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,22, S&P 500 endeksi yüzde 1,37 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,00 değer kazandı. Analistler, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini ifade ediyor.

Avrupa tarafında, dün açıklanan verilere göre Almanya'nın yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,7 ve yıllık bazda yüzde 1,6 büyümesine karşın, ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin mayıs ayında önceki aya göre 4,8 puan azaldığı görüldü. Verilerin ortaya koyduğu karışık görünüme karşın avro/dolar paritesinin yaklaşık yüzde 0,7 gerilemesi ve yükselen petrol fiyatlarından destek bulan borsaların hızlı yükselişi dikkati çekti. Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,46 ve Brexit tartışmalarının devam ettiği İngiltere'de ise FTSE 100 endeksi yüzde 1,35 değer kazandı.

Bugün, dolar/yen paritesi dünkü yükselişinin ardından 110 seviyesinin hemen altında dengelenirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6 prim yaparken, Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yatay seyrediyor.

Yurt içinde dün açıklanan yeni hükümetin piyasalar tarafından pozitif algılanması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentiler doğrultusunda faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirmesinin ardından TL diğer para birimleri karşısında yaklaşık yüzde 2 değerlenirken, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de yüzde 3,48 ile yılın en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirdi. Siyasi gelişmelerin piyasaların gündeminden kalkması ile iç dinamiklerin öne çıkacağını ifade eden analistler, küresel piyasalardaki risk iştahının fiyatlamalar üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini dile getiriyor.

Analistler, dolar/TL'nin 2,9550'nin altında kalması durumunda 2,92 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, BIST 100 endeksinde ise 80.000 ve 81.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mayıs ayı sektörel güven endeksi

11.00 Almanya, mayıs ayı Ifo endeksleri

14.30 Türkiye, mayıs ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi

16.45 ABD, mayıs ayı hizmet sektörü PMI

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Dow Jones Almanya Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title