Haberler

Küresel İlişkiler Üzerine Türkiye-Japonya Diyaloğu

ANKARA (AA) – Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen Küresel İlişkiler Üzerine Türkiye – Japonya Diyaloğu Sempozyumu'nda Orta Asya ve Ortadoğu güvenlik meseleleri değerlendirildi.

ANKARA (AA) – Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen Küresel İlişkiler Üzerine Türkiye – Japonya Diyaloğu Sempozyumu'nda Orta Asya ve Ortadoğu güvenlik meseleleri değerlendirildi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada Suriyeli sığınmacılar konusunda durumun farkında olduklarını ve Türkiye'nin bu konuda gösterdiği çabaları takdir ederek, "Japonya hükümeti olarak Türkiye'nin bu yükünü azaltmaya çalışacağız. Türkiye'nin doğusundaki projelerin altyapısını destekleyerek, bölgedeki duruma katkıda bulunacağız" dedi.

Büyükelçi Yokoi, Türkiye ve Japonya arasında diyaloğunun yoğun ve karşılıklı diplomatik ziyaretlerin üst düzey olduğunu ifade ederek, "İki ülke ilişkiler şu anda altın dönemini yaşıyor. Kültür, ekonomi ve eğitim alanlarında iş birliğimizi güçlendireceğiz. Marmara tüneli, İzmit Köprüsü gibi projeleri beraber gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin doğusundaki projelerin altyapısını destekleyerek, bölgedeki duruma katkıda bulunacağız. Geçtiğimiz yıl Ertuğrul Firkateyni'nin 125. yıl dönümünü andık. Türkiye ve Japonya ortak bilim üniversitesinin kurulması için çalışmaları başlatacağız" diye konuştu.

- "Japonya, Türkiye'nin her zaman ilgi alanına girmiştir"

Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Gürsel Dönmez de sempozyumun yeni ve somut vizyonlar ortaya koymasını dilediğini vurgulayarak, "İki ülke arasında coğrafi uzaklık, geçmişten bugüne kadar güçlü dostluklar kurmamıza engel olmamıştır. Japonya, Türkiye'nin her zaman ilgi alanına girmiştir" şeklinde konuştu.

Ticaret hacminin iki ülke arasında, 2014 yılında 3 milyar 600 milyon dolar olduğunu kaydeden Dönmez, "Japonya gibi bir kardeş ülke için bu rakam az. Ticari hacmin genişletilmesi için çalışacağız. Bugünkü sempozyum ve bundan sonra devam ettireceğimiz ortak ilişkiler iki ülkenin diyaloğunu geliştirecektir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ve Japonya bölgelerinde lider ülke"

Japonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (JIAA) Başkanı Şingo Yamagami da Türkiye ve Japonya'nın bölgelerinde lider ülkeler olduğuna işaret ederek, "Bizler uzun mesafe yüzünden uzak kalmış arkadaşız. İki ülke zengin bir kültür ve tarihe sahip. Dürüst ve onurlu insanların yanı sıra güzel yemekleri var. İyi savaşçılara sahip iki ülkeyiz" dedi.

Uluslararası bir düzen istediklerini ve bu düzende tüm ülkelere eşit davranılması gerektiğini belirten Yamagami, hiçbir ülkenin tek başına barışı sağlayamayacağını dile getirdi.

Yamagami, uluslararası barışın sağlanması için BM ve ABD ile beraber çalıştıklarını ve Türk hükümetinin bölgedeki barış için oldukça ilgili olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Barış için lojistik desteğimizi arttıracağız. Örneğin Afganistan ve Suriye'de yeni bir misyon yapılacaksa Japonya lojistik destek sağlayacaktır. Bunlar uluslararası hukuka göre yapılacaktır. Kolektif olarak ülkelerin savunulması hakkı var ve kolektif savunmanın artırılması için çalışacağız."

"Çevremizdeki ülkeler zor süreçten geçiyorlar"

Diplomasi Akademisi Başkanı Mesut Özcan da Türkiye'nin Japonya gibi çevresinde güvenlik endişesi yaşadığını kaydederek şöyle konuştu:

"Çevremizdeki ülkeler zor süreçten geçiyorlar. Güvenlik sorunlarına baktığımızda Ortadoğu'da Arap Baharı'ndan sonra bazı zorluklar ve fırsatlar çıktı. Ortadoğu'daki güvenlik sorunları Türkiye için büyük bir tehdit oluşturuyor. Türkiye, bu sorunlarla baş etmeye çalışıyor."

Özcan, bölgede yaşanan olayların ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek, petrol fiyatlarındaki düşüşün, dolaylı yoldan ekonomiyi etkilediğini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Japonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title