Haberler

Küresel İklim Değişikliğinden Borçları Ertelenen Çiftçiler

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, 'Hükümetten ve Tarım Bakanlığı'ndan Bu Konu Hakkında Bir Açıklama Bekliyoruz' Dedi

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, 2010 yılında Türkiye genelinde küresel iklim değişikliğinden dolayı zararını tespit ettiren çiftçilerin borçlarının ertelendiğini fakat, borçları ertelenen çiftçilerin hububat primlerinin hala ödenmediğini belirterek, 'Hükümetten ve Tarım Bakanlığı'ndan bu konu hakkında bir açıklama bekliyoruz' dedi.

Gemici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerin hububat primleri ödenmediği için ödemelerde büyük sıkıntı çektiklerini ileri sürerek, şunları söyledi:

'Türkiye genelinde 2010 yılı üretim sezonunda küresel iklim değişikliğinden dolayı ürünleri zarar gören çiftçilerin bu zararı rapor ettirdi. Rapor edilen ürünlerde yüzde 30 ve üzerinde zararı olanların borçlarına yüzde 7 faiz oranıyla 1 yıl süreyle sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarına hükümet tarafından erteleme getirildi. Fakat borçları ertelenen üreticilerin hububat primleri hala ödenmedi. Ödemelerde o zaman çektiğimiz sıkıntılar şu an prim ödemelerinde kendini yoğun bir şekilde hissettiriyor. Çiftçilerimizin biraz rahatlamaları için, destekleme primlerinin ödenmesi gerekmektedir. Türkiye genelinde üreticilerin bu konuda bir beklentileri var. Çiftçilerden gelen yoğun tepki ve talepler üzerine biz, Ziraat Odası başkanlıkları olarak büyüklerimizden ve Tarım Bakanlığı'ndan açıklama bekliyoruz.'

Üretim sezonunda hububatta, bağ alanlarında, tütünde çiftçilerin özellikle zarar tespitini yaptırdıklarını dile getiren Gemici, 'Rapor ettirmiş olan çiftçilerimizin zarar tespitleri yüzde 30 ve üzerinde ise ertelemeye hak kazanmışlardı. Ama geldiğimiz noktada bu erteleme talepleri kabul edilen çiftçilerimizin üretim alanlarından yetiştirdikleri ürünlerinin prim desteklemeleri ödenmiyor. Yani bu, çiftçimizi iyi bir noktaya götürmeyecek. Görünen odur ki bu konuda bir çözüm arayışı mutlaka gerekmektedir' dedi.

- 'ÇİFTÇİ, HER ÜRETİM SEZONUNUN BAŞLANGICINI DÖRT GÖZLE BEKLİYOR'

Çiftçinin her üretim sezonunun başlangıcını dört gözle beklediğini, o üretim sezonu içerisinde ürünlerine verilecek olan üretim miktarlarının hala açıklanmadığını dile getiren Gemici, Tarım Bakanlığı'ndan prim destek miktarının bir an önce açıklanmasını istedi.

Çiftçilerin bu açıklamaya göre yıl içerisinde üretim sezonu başlangıcında kendisine bir ürün deseni ve bir üretim planlaması yaptığını kaydeden Gemici, 'Bunu da üretim sezonunda kendisini iyi noktalara taşıyacak ürün tercihini o üründen yana kullanıyor. Bizim söylemek istediğimiz, Denizli'yi ele alırsak, ilimizde birinci ürün olarak pamuk, mısır, haşhaş ve şeker pancarı üretimleri bu planlama içerisindedir. Gerekli olan açıklama mutlaka bir an önce yapılmalıdır. Prim miktarları eski yıllardaki gibi sabit mi kalacak, yoksa önümüzdeki dönemde iyileştirme yapılacak mı yapılmayacak mı? Mazot ve gübre desteğindeki oranlarda bir değişiklik olup olmayacağını çiftçimiz dört gözle beklemektedir' diye konuştu.

(İBS-MUS-MSE) - DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title