Haberler

Küre Dağları Milli Parkı'na Elektroşoklu Koruma

Küre Dağları Milli Parkı Sınırları İçindeki Yaban Hayvanlarını Tarım Arazilerinden Uzak Tutarak Korunması Projesi tamamlandı.

Küre Dağları Milli Parkı Sınırları İçindeki Yaban Hayvanlarını Tarım Arazilerinden Uzak Tutarak Korunması Projesi kapsamında yapılan elektrikli şoklu sistem ile tarım alanlarıyla birlikte yaban hayvanları da korunmuş oluyor.Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (SGP-GEF) Küçük Destek Programı tarafından onaylanmasının ardından Bartın’ın Ulus ilçesinde uygulamaya konulan projenin sonuç toplantısı düzenlendi. Toplantıya Bartın Valisi Ali Çınar, Ulus Kaymakam Fatih Kaçıkcı, Birleşmiş Milletler GEF Küçük Destek Programı (SGP) Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun, Uluslular Derneği Başkanı Çoşkun Yılmaz, Ulus Belediye Başkanı Hüseyin Ulus, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.Bartın ve Çevresinde Yaşayan Uluslular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Çoşkun Yılmaz, yaptığı konuşmada, “Hazırlamış olduğumuz Küre Dağları Milli Parkı Sınırları İçindeki Yaban Hayvanlarını Tarım Arazilerinden Uzak Tutarak Korunması Projesi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (SGP-GEF) Küçük Destek Programı tarafından onaylanması, bizleri yöremiz adına mutlu etmiştir. Bugün de uygulamış olduğumuz projemizin sonuç toplantısını yapıyoruz. 2000 yılında kurulan Küre Milli Parkı çok yeni bir koruma alanı olup, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın başlattığı Yaşayan Gezegen Kampanyası çerçevesinde dünyaya armağan olarak görülen bir güzelliktir. Pan Parks Yönetim Sistemi'ne göre Türkiye’de ilk, Avrupa’da 13. korunan alanlar statüsünü elde etmiş bir alandır. Bölgede vaşak, yaban kedisi, su samuru, boz ayı ve ulu geyik, gibi 48 memeli türe ve tehlike altında olan, küçük akbaba dahil 129 kuş türü yaşamaktadır. Projemiz kapsamında milli parka sınır 10 köyümüzde 25 çiftçimizin tarımsal üretim alanı elektrikli şoklu sistem ile çevrilmiş olup, tarım alanları yaban hayvanlarını saldırılarından ve zararlarından korunmaya yönelik önlem alınmıştır. Bu sayede çiftçilik ile uğraşan vatandaşlar geceleri tarlalarında 4 ay nöbet tutmaktan kurtulmuş olup, zayiatsız bir şekilde tarımsal ürün almaları sağlanmıştır. Tarımsal alanları koruma altına alırken esas amacımız tarımsal üretim alanlarına yaban hayvanlarından korumak için çiftçilerimizin almış oldukları önlemler ile yaban hayat canlılarının ekosistemine zarar vermelerini önlemektir” dedi.

Bartın Valisi Ali Çınar ise, “Küre Dağları Milli Parkı’nda yaşayan yaban hayvanlarını bir yandan korunmasını sağlarken, bir yandan da milli parkın etrafında yaşayan köylülerimizin tarımsal faaliyetlerinin de zarar görmemesi gerekir. Gece gündüz tarlalarındaki ürünleri koruyan köylülerimiz vatandaşlarımız çok büyük çile çektiler. Bu tür projeler de doğal hayatın korunmasına destekler sunacaktır. Bu tür projelerin daha da artırılması için elimizden gelen desteği sunmaya çalışacağız” dedi.Vali Ali Çınar Birleşmiş Milletler GEF SGP Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun'a plaket takdim etti.Konuşmaların ardından Dernek Başkanı Coşkun Yılmaz misafirlere tarım alanları ve yaban hayvanlarını koruyan elektrikli şoklu sistem uygulamalı olarak bir mısır tarlasında gösterildi. Coşkun Yılmaz, projeyle alakalı yaptığı açıklamada, “Bu sistem güneş paneli ile çalışıyor. Tarım alanı etrafına çekilen tellere 8 saniyede bir elektroşok veriliyor. Tarlaya girmeye çalışan yaban hayvanları bu sayede girmekten vazgeçiyor. Hem tarım alanı korunmuş olurken çiftçi de tarlaya giren yaban hayvanına zarar vermek zorunda kalmıyor” dedi.

SERKAN ARAT-SÜLEYMAN KARAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ali Çınar Küre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title