Haberler

Kurban Kardeşliği" Dünyaya Türkiye'den Dağılacak

Uluslararası yardımlarda "en cömert ülke" unvanını taşıyan Türkiye, kurum, vakıf ve yardım derneklerinin vekaletle keseceği kurbanlar vasıtasıyla dünyada kardeşliğin pekişmesine katkıda bulunacak.

MÜMİN ALTAŞ - Uluslararası yardımlarda "en cömert ülke" unvanını taşıyan Türkiye, kurum, vakıf ve yardım derneklerinin vekaletle keseceği kurbanlar vasıtasıyla dünyada kardeşliğin pekişmesine katkıda bulunacak.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) "Kurbanlarımız kardeşlik için" temasıyla düzenlediği bu yılki kurban kesim programında, yurtiçinde 188 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında ise 103 ülkenin 503 bölgesinde görevli ve gönüllüler nezaretinde kesim ve dağıtım yapacak.

Vekaletle kurban kesim programı kapsamında gelmesi beklenen kurban vekaletlerine göre 200 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtımının yapılması hedefleniyor. Ayrıca yurtiçindeki kesim merkezlerinden 88'inde sığınmacı ailelere yönelik kurban kesimi de yapılacak.

Programı, Türkiye'de müftülükler, yurtdışında ise büyükelçilikler, müşavirlikler, ataşelikler, koordinatörlükler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve ilgili ülkelerdeki dini idareler ve partner kuruluşlar ile işbirliğiyle yapılacak. TDV bu yıl ki kurban bedelini yurtiçinde 625, yurtdışında ise 450 lira olarak belirledi.

"Dil, din, ırk ayrımı gözetilmeyecek"

TDV'nin kurban kesimi yapacağı 103 ülkede arasında Abhazya, Bangladeş (Arakan) Çad, Filistin ( Gazze ), Honduras, Lesotho, Sierre Leona, Tanzanya Yunanistan, Zambiya, Zimbabve de bulunuyor. TDV, kurban kesimi ve dağıtımında dil, din, ırk fark etmeksizin bütün insanlığa hayır elini uzatacak.

Türk Kızılayı 18 ülkede kesim yapacak

İhtiyaç sahiplerine yıl boyunca yardım elini uzatan, yurtiçinde ve yurtdışında başarılı insani yardım operasyonları yürüten Türk Kızılayı ise vekalet sahiplerinin kurban etlerini bu yılda ihtiyaç sahiplerinin sofrasına ulaştıracak. Yurtdışında Afrika, Asya ve Avrupa'da olmak üzere toplam 18 ülkede kesim yapacak olan Türk Kızılayı, 20 bin hisse karşılığı yüzbinlerce insana kurban eti dağıtacak.

"Kurban vekaletinizle tüm yıl bayram" sloganıyla kurban ibadetini gerçekleştirmek isteyenlere seslenen Türk Kızılayı, yurtiçi için 690 yurtdışı için 435 lira kurban bedeli belirledi. Kurum, Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bangladeş, Pakistan, Kırgızistan, Filistin, Suriye, Etiyopya, Somali, Senegal, Nijer, Moritanya, Çad ve Orta Afrika'da kurban kesimi yapacak.

Türk Kızılayı, en fazla kesimi 300 büyükbaş ile Pakistan ve Somali, 250 büyükbaş ile Bangladeş, 200 büyükbaş ile Nijer ve Çad'da gerçekleştirecek.

"Gazze unutulmadı"

Abluka altındaki Gazze topraklarında da her yıl kurban kesimi gerçekleştiren Türk Kızılayı, bu yıl Kudüs ve Gazze olmak üzere iki ayrı noktada kurban kesimi gerçekleştirecek. Kurban etleri savaştan etkilenen insanların tedavi gördüğü hastanelerde, yetimhanelerde dağıtılacak, abluka altında zor günler geçiren ailelere ulaştırılacak.

İHH 55 bin kurban kesmeyi planlıyor

İHH İnsani Yardım Vakfı bu yılki kurban organizasyonunu yurt içindeki kurban çalışmaları ile 99 ülke ve bölgede geçekleştirecek.

İHH'nın bu bayramda belirlemiş olduğu kurban bedeli 550 TL. Vekalet yoluyla kurbanlarını İHH'ya bağışlamak isteyen hayırseverler, kurban çalışmaları için belirlenen ülkeler arasında dilediğinde kurbanını kestirip ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Dernek, kampanya kapsamında toplam 55 bin civarında kurban kesmeyi planlıyor.

İHH, Ortadoğu, Afrika, Orta Asya, Balkanlar, Asya, Amerika ve Okyanusya'daki 99 ülkede kurban çalışmalarında bulunacak.

Kurban kesim ve dağıtımı bağışçıyla paylaşılacak

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bu yıl da Kurban Bayramı'nda Türkiye başta olmak üzere Afrika, Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslarda mazlum ve muhtaçlar için 25-30 bin civarında kurban kesecek. 25 ülke ve 60 farklı bölgede kurban organizasyonu yapacak olan dernek bütün kesimleri tek tek kayda alıp daha sonra görüntüleri bağışçılara internet sitesi üzerinden ulaştıracak.

Dernek bölgelerdeki kurban fiyatlarını göz önüne alarak beş farklı kurban bedeli belirledi. Kurban bedelleri Afrika'da 340, Asya'da 390, Çeçen kampları ve Balkanlar'da 550, Türkiye, Filistin kampları, Türkmen kampları ve Suriye kamplarında 620, abluka altındaki Gazze'de ise bin lira olarak belirlendi.

Sadakataşı Derneği ise başta Türkiye olmak üzere Afrika'dan Asya'ya, Ortadoğu'dan Balkanlara, Orta Asya'dan Kafkasya'ya 25 ülkede "Bu Kurbanda Herkesin Bir Payı Var" diyerek yaklaşık 10 bin kurban kesimi yapıp dağıtmayı hedefliyor.

Üç ayrı kategoride kurban bedeli belirleyen dernek, Afrika ve Asya bölgesinde 300, Balkanlar ve Kafkasya'da  500, Türkiye ve Ortadoğu'da 700 liraya kurban kesecek. Dost Eli Derneği ise bu yıl yurtiçi başta olmak üzere 17 farklı ülkede kurban kesimleri gerçekleştirecek.

Türkiye'de faaliyet gösteren diğer dernek ve vakıfların da yapacağı vekaletle kurban kesim faaliyetleriyle yaklaşık 350 bin kurbanın yurtiçi ve yurtdışında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması bekleniyor.

Kaynak: AA / Yerel

Türk Kızılayı Türkiye Gazze Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title