Haberler

Kurban Bayramı'na Doğru

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız: "Doğu Anadolu ya da değişik illerden uzun yolculuklar sonucu yorgun getirilen kurbanlıkların, iklim değişikliklerine bağlı solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riskleri mevcut"

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, doğu illerinden getirilen kurbanlıkların, uzun yolculuklar ve iklim değişikliği nedeniyle solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riski bulunduğunu bildirdi.

Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde ülke genelinde hayvanların yer değiştiğini aktardı.

Bu süreçte kurbanlıkların yem çarpması diye adlandırılan gıda sorunları yaşayabileceğini vurgulayan Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Doğu Anadolu ya da değişik illerden uzun yolculuklar sonucu yorgun getirilen kurbanlıkların, iklim değişikliklerine bağlı solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riskleri mevcut. Kurbanlıklar araçlardan indirilip bindirilirken değişik yerlerinden yaralanabiliyorlar. İşte o zaman tedavi amaçlı ilaçlar devreye giriyor. Bu ilaçları rastgele kullanmak mümkün değil. Bir kısım ilaçın ette kalıntı süresi mevcut.

Bir kısım parazit ilaçları ya da kortizon içeren ilaçlarda da aynı şey söz konusudur. Mutlaka veteriner hekim kontrolünde ilaç kullanılmalı, rastgele ilaç kullanmak insan sağlığı açısından son derece zararlıdır. Zaten mevcut yasalara göre bu tip ilaç kullanımını sorumluluğu veteriner hekimlere verildi. İlaç gibi kimyasal maddelerle iyice yüklenmiş kurbanlıların, kurban edilmesi dinen kusurludur. İnsan gıdası olarak tükedilmesi mahsurlu olan bir hayvanın kurban edilmesi doğru değildir." - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title