Haberler

Kurban Bayramı Kutlanıyor

İstanbul'da vatandaşlar, kurbanlarını, belediyelerin izin verdiği kurban kesim alanlarında, otoparklar ve oto yıkamacılarda kesiyor.

İstanbul'da vatandaşlar, kurbanlarını, belediyelerin izin verdiği kurban kesim alanlarında, otoparklar ve oto yıkamacılarda kesiyor.

Kurban kesim alanlarında belediyelerin görevlendirdiği zabıtalar ve temizlik işçileri ile polisler beklerken, vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde kurbanlarını kestirmek için belirlenen alanlara geldi.

Vatandaşlar, İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca onaylanan 555 kesim yerinde, kurbanlıkları hijyenik ortamda kestirmeye başlarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Yakası'nda Pendik Ballıca Köyü ve Ataşehir Ferhatpaşa Mahallesi ile Avrupa Yakası'nda Eyüp Alibeyköy ve Başakşehir Kayaşehir olmak üzere 4 farklı alanda kurban satış ve kesim alanlarıyla hizmet veriyor.

Büyükbaş hayvan kapasitesi 7 bin 296, küçükbaş hayvan kapasitesi bin 700 olan ve 12 bin metrekarelik alanlar üzerine kurulan modern kesim alanlarında, otopark, kafe, tuvalet, duşlar ve ibadethane gibi birçok mekan yer alıyor. Bayram süresince toplamda 3 bin görevli kurban kesimi ve parçalama hizmetlerinde bulunacak.

Belediyelerin kurban hizmetleri ve kesim alanları

Sultangazi Belediyesi, 25 bin büyükbaş ve küçükbaş kapasiteli Kurban Satış ve Kesim Merkezi'ni 120 bin metrekare alan üzerine kurdu. Esentepe Mahallesi Halk Ekmek Fabrikası'nın yanındaki merkezde kurulan 700 çadırdan 580'i kurban satışı, 100'ü kurban kesim ve 20'si ise hizmet çadırı olarak hizmet veriyor.

Sürekli veteriner bulundurulan merkezde, günlük 3 bin büyükbaş hayvan kesimi yapılabiliyor.

Beykoz Belediyesi'nce kurban alımı ve kesimi için Çavuşbaşı Hizmet Binası'nın yanında hazırlanan Kurbankent, çadırlardan kesimhanelere, veterinerlik ve temizlik hizmetinden eğitimli personele, makine ve ekipmanlardan sosyal donatılara kadar birçok konuda hizmet veriyor.

Büyükçekmece Belediyesi, Çakmaklı Mahallesi'nde kurduğu 30 bin metrekarelik Kurban Satış ve Kesim Alanı'nda, büyük ve küçükbaş kurbanlıklar için 2 ayrı kesimhane oluşturuldu. Kurbanlıklara, veteriner hekimler tarafından kulak küpesi numarası, pasaport, yaş tayini gibi genel sağlık muayeneleri yapılıyor. Hasta hayvanlar için karantina çadırı da mevcut olan tesiste toplam 150 çadır bulunuyor.

Esenyurt Belediyesi, kurbanlıkların satışı için 100 dönümlük arazi üzerine 250 kurban çadırı yerleştirdi.

Bağcılar'da kurulan 60 kurban kesim noktasında çöp konteynerleri bulunurken, ilçede kapalı pazar alanı ve uygun oto yıkama tesisleri de kurban kesim alanı olarak hizmet veriyor. Bağcılar Belediyesi Sağlık İşleri, Zabıta ile Çevre Koruma ve Kontrol  Müdürlüğü ekipleri, sağlıklı ve hijyenik ortamda kurbanlıkların kesilebilmesi için hizmet sunuyor. Bayram boyunca 165 zabıta memuru hayvan kesim noktalarında görev yaparken, ilçe genelinde 4 gün boyunca 32 çöp aracı, 8 yıkama tankeri ile 6 kamyonet temizlik çalışması yapıyor.

Eyüp Belediyesi tarafından Kurban Bayramı'nda şehitler için kurban kesilirken, kesilen 44 koç şehit ailelerine teslim edildi.

Bayrampaşa Belediyesi, Kocatepe Mahallesi'ndeki "Mega Center Beşi Bir Yerde Modern Tesisi"nde vatandaşlar için hijyenik kurban satışı ve kesim alanları, kurban satıcıları için de özel konaklama alanları sunuyor.

Maltepe Belediyesi ise 10 kurban satış ve 27 kurban kesim alanında vatandaşlara hizmet veriyor.

Yüksek gerilim hattında kurban derisi yüzdüler

Başakşehir'deki vatandaşlar, kurban kesim alanında veterinerler eşliğinde sıra alarak, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını ayrı bölümlerde kestirmeye devam ediyor.

Yoğunluk nedeniyle vatandaşlar uzun sıralar oluştururken, birçok vatandaşın belediyelerin belirlediği alanlar dışında kesim yaptığı görüldü.

Başakşehir TEM Otoyolu kenarındaki geniş bir alanda yaklaşık 3 bin kişi toplu halde kurban keserken, bazı vatandaşların kurbanları yüksek gerilim hattı direklerine asarak derisini yüzmesi dikkati çekti.

Silivri'de de vatandaşlar, başta Kavaklı Mahallesi olmak üzere belediyenin daha önce belirlediği alanlarda kurbanlarını kesiyor.

Kurbanlıkların kesimi belediye ekipleri gözetiminde yapılırken, bayramın ilk günü olmasına rağmen kurban pazarlarında yoğunluk devam ediyor.

6 boğa yakalama timi görev yapıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kesim yapılacak günler süresince vatandaşın elinden kaçan boğalar için 6 tim oluşturdu.

"Boğa Timleri", Sultangazi-Cebeci, Eyüp-Hasdal, Eyüp-Alibeyköy, Ataşehir-Ferhatpaşa, Pendik-Tepeören ve Tuzla-Aydınlı'da konuşlanırken, ihtiyaç halinde çevre ilçelere de hizmet vermeye devam ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kurban Bayramı Başakşehir Eyüp Politika Güncel Haberler

title