Haberler

Kurban Bayramı Erzurumlu Besicilerin Yüzünü Güldürecek

İLHAMİ ERKILIÇ - Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından Türkiye'de ilk sırada bulunan Erzurum'da besiciler, ülkenin kurbanlık hayvan ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamayı hedefliyor.

Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde besicilerin bol kazançlı bir dönem yaşayacağını belirterek, bu yılki kurbanlık sevkiyatının 29 Ağustos'tan itibaren başlayacağını söyledi.

Kentin ekonomisinin ağırlıklı olarak tarım sektörüne dayandığını ifade eden Akar, bu sektör içerisinde de en büyük kolu hayvancılığın aldığını, kent nüfusunun yüzde 51'inin hayvancılıkla geçimini sağladığını dile getirdi.

"Türkiye'de en fazla hayvan varlığına sahip iliz"

Bölgenin hayvancılık açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki büyükbaş hayvanların yüzde 4,5'i ile küçükbaş hayvanların yüzde 1,9'u bu ilde yetiştiriliyor. Erzurum'da 2014'te 147 bin büyükbaş, 220 bin küçükbaş, 2015'te ise yaklaşık 120 bin büyükbaş, 230 bin küçükbaş il dışına sevk edildi. Halihazırda yaklaşık 655 bin büyükbaş ve 800 bin üzerinde de küçükbaş hayvan mevcudumuz bulunuyor. Türkiye'de en fazla hayvan varlığına sahip il konumundayız. Kurban dönemi ve döküm mevsimindeki hareketlilik üreticinin gelirine katkı sağlaması açısından önemli. Bu mevsim, üreticilerin 1 veya 2 yıl boyunca verdikleri emekleri alma dönemidir. Bu dönem, inşallah üreticimizin yüzü gülecektir. Kurban dönemi ve hayvancılıktaki bu hareketlilik üreticinin gelirini artıracak, yüzünü güldürecek. Erzurum için kurbanlık materyal sıkıntımız yoktur. İsteyen yerlere gönderiyoruz."

"Tüm hayvanlara aşı yapılmalı"

Hayvan ticaretinde hem alıcı hem de satıcıların uyması gereken kurallar bulunduğunu hatırlatan Akar, kimsenin mağdur olmasını istemediklerini, bunun için bazı önlemler aldıklarını anlattı.

Akar, hayvan yetiştiricilerin mağdur olmamaları adına bakanlık ve kurum olarak bir dizi tedbirler aldıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede ilk etapta salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı il dışına gönderilecek hayvanlara aşı yapılması zorunludur. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların mutlaka aşılatılması lazım. Eğer aşılama yapılmamışsa sevk edilmelerine izin vermiyoruz. Ayrıca hayvanın halk arasında Afrika hastalığı olarak bilinen salgına karşı aşılatması gerekiyor. Bizim aşı kampanyamız devam ediyor. Yaklaşık yüzde 90 üzerinde büyükbaş hayvanları aşıladık. Aşıya çok önem veriyoruz. Arkadaşlarımız sürekli sahada. Yıllık yaklaşık 1 milyon üzerinde aşı yapıyor."

Trakya bölgesine sevklerde farklı statü

Trakya bölgesine yapılan sevklerde farklı bir statü uygulandığını belirten Akar, şunları kaydetti:

"Trakya bölgesi özellikle şap hastalığı konusunda arilik almış bölgedir. Buraya yapılacak sevklerde çiftçilerin farklı yol izlemeleri gerekiyor. İşletmenin en az 10 kilometre çevresinde 3 ay herhangi şekilde şap hastalığı görülmemesi gerekiyor. Hayvanlar 30 gün önce işletmede izole ve kontrol edilmeli. Bu hayvanlar zaten teste tabi tutuluyor. Hayvanlarını il dışına gönderen çiftçiler mutlaka hayvanlar için sağlık raporu ve kulak küpesi takılı olarak pasaportlarını yanında bulundurmaları gerekiyor. Aksi takdirde hem araç hem de hayvan sahibine cezalar uygulanacak. Aynı zamanda eğer küpesiz yola çıkmışsa yakalandığı takdirde tüm masrafları üreticiden karşılanmak üzere işlem yapılarak kesimi yapılıyor."

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Osman Akar Türkiye Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title