Haberler

Kuraklık ve Yüksek Kur Ramazan Sofralarına Yansıyacak

AHMET BAYRAM - Ramazan sofralarında en çok tüketilen ürünlerin başında gelen bakliyat ve et ürünleri, kış aylarında yeterince yağışın düşmemesi ve yüksek kur nedeniyle zamlı olacak.

Geçen yıl kilosu 2-4,5 lira arasında değişen kuru fasulye, bu yıl kalitesine göre 4 ila 7,5 liradan satılacak. Geçen yıl 28 liradan satılan kırmızı etin kilogramı da 30-32 lirayı buldu.

İstanbul Gıda Toptancıları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda kuru fasulyenin kilogramının toptan 4-7,5 lira, nohudun 2,5-5, kırmızı mercimeğin 2,30-2,60, pirincin kalitesine göre 1,8-5 lira, bulgur ve makarnanın 1,5 lira dolayında olacağını söyledi.

Karlı, zeytin fiyatlarının ise türüne göre 3-12, hurmanın 6-25, kuru kaysının 15-25 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Bakliyatta geçen yıla göre büyük artış olduğunu işaret eden Karlı, kırmızı mercimeğin hemen hemen geçen yılla aynı fiyatlarda olduğunu, nohutta ise düşüş olduğunu kaydetti.

Karlı, fiyatlardaki artışlara ilişkin, "Bazı ürünlerde yerli üretim iç talebi karşılamıyor, ithal ediliyor. Dolar 2 liradan aşağıya düşmedi. Bazı ürünlerde kuraklık fiyatların yüksek olmasında etkili oldu. Kaysıyı don vurması da bu ürünün fiyatını yükseltti" dedi.

-Et fiyatları

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş de kırmızı et fiyatlarının ramazan yaklaşırken arttığını söyledi.

Dana kuşbaşının perakende fiyatının 30-34, kıymanın 30-32, dana bonfilenin 55-60, kuzu pirzolanın 35-38, kuzu butun 25-26 liradan satıldığını kaydeden Yücelmiş, fiyat artışını, "bıçak parası" denilen canlı hayvan fiyatındaki artışa, talebin artmasına ve arzın düşmesine bağladı.

Ceyhan Yücelmiş, "bıçak parası"nın geçen yıl 14-15 lira olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Bizim bıçak kesimi diye tabir ettiğimiz canlı hayvanın kilogram fiyatı geçen yıl 14-15 liraydı, bu yıl 20 lira oldu. Bu da et fiyatlarını çok yükseltti. Geçen yıl fiyatlar düşüktü. Bıçak parası bu yıl 20 liraya dayandı. Bunu bir kasaba maliyeti 26-28 lirayı buluyor. İnsanlar nasıl et yiyecek anlamıyorum. Bundan sonra et yemek lüks olacak. Kırmızı ette üretici Kurban Bayramı'nda satarım düşüncesiyle hayvan sevkıyatını azalttı. Turizm sebebiyle yaz sezonunda tüketim de artıyor. Son günlerde arzın düşmesi fiyatlara yansıdı. Benzer bir artış beyaz et ürünlerinde de var" şeklinde konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Karlı İstanbul Ceyhan İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title