Haberler

Adıyaman'da Kuraklık, Barajdaki Doğal Yaşamı Tehdit Ediyor

Güncelleme:

Adıyaman'daki Çamgazi Barajında kuraklık nedeniyle düşen su seviyesi göletteki doğal yaşamı tehlikeye soktu.

MEHMET FATİH ASLAN - Çamgazi Barajında kuraklık nedeniyle düşen su seviyesi göletteki doğal yaşamı tehdit ediyor.

İki ayrı havzası ve 4,8 kilometrelik gövde uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun gövdeli barajı özelliğini taşıyan Çamgazi Barajı, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl yüzde 40 doluluk oranına ulaşabildi ancak aşırı sıcak hava ile sulama nedeniyle barajdaki su seviyesi yüzde 20'nin altına düştü.

Devlet Su İşleri 203. Bölge Barajlar Sorumlusu Basri Gamsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barajın 53 milyon metreküp su kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Barajın iki ayrı havza ve gölete sahip olduğunu belirten Gamsız, "Geçen yıl yüzde 97 seviyesine ulaşan doluluk oranı, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ancak yüzde 40'a kadar ulaşabildi. Geçen yıl barajda biriken 51,5 milyon metreküp suyun 43 milyon metreküpüyle 33 bin dönüm arazi sulandı. Su sıkıntısı nedeniyle bu yıl ancak 10 bin dönüm arazinin sulanmasını sağlayabildik" dedi.

Baraj göletindeki canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için doğal yaşam suyunun barajda kalması gerektiğini vurgulayan Gamsız, şöyle devam etti:

"Baraj göletinde bulunan suyun 8,5 milyon metreküp seviyesinin altına düşmesi, doğal yaşamı olumsuz etkiler. Barajda şu anda 10 milyon metreküp su var. Yaklaşık olarak 2 milyon metreküp kullanılabilir su kaldı. Bu miktardan fazlasını kullanamayız. Çünkü burada balık ve çeşitli canlıların popülasyonu var. Doğal yaşamın devam etmesi için 8,5 milyon metreküp suyun baraj göletinde kalması gerekiyor."

Çiftçilere sulama uyarısı

Gamsız, su seviyesindeki düşüşe kuraklığın yanı sıra bilinçsiz sulamanın da neden olduğunu söyledi.

Çiftçileri bilinçsiz sulama konusunda uyaran Gamsız, şunları kaydetti:

"Bu yıl kuraklık nedeniyle barajda ancak 21 milyon metreküp su rezerv edebildik. Geçen yıl bu dönemde barajımızda 14 milyon metreküp su varken, bugün itibariyle 10 milyon metreküp suyumuz kaldı. Gerek kuraklık, gerekse çiftçilerimizin bilinçsiz sulama yapmasından dolayı su kıtlığı yaşıyoruz. Hem vahşi sulama, hem de bilinçsiz sulama seviyenin düşmesinde etken oldu. Üreticilerimiz geleneksel uygulamaları terk etmiyor. Çiftçilerimize salma sulama ve vahşi sulama yerine yağmurlama ya da damlama sulama yaptırabilirsek, suyu daha tasarruflu şekilde kullanacağız." - Adıyaman

Kaynak: AA / Yerel

Adıyaman Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title