Haberler

Elazığ'da Kuraklık Alabalıkları Öldürdü

Güncelleme:

Türkiye’nin alabalık ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Elazığ’da, kuraklık nedeniyle barajlarda su seviyesinin düşmesinden kaynaklı Fırat Nehri'ndeki oksijenin azalması çiftliklerde balık ölümlerine yol açtı. Kebanlı balık üreticilerinin çiftliklerinde büyük ve anaç balıklar hariç 20 milyon yavru balık öldü.

Elazığ’ın Keban ilçesinde Fırat Nehri’nde bulunan yaklaşık 40 tesiste balıkçılık yapanlar zor günler geçiriyor. Yağışların az olması sebebiyle Keban Baraj Gölü ile Karakaya Barajı'nda su seviyesinin düşmesi nedeniyle kapakların açılmamasından dolayı Fırat Nehri’nin su sıcaklığı 21 dereceye kadar çıktı. Su sıcaklığının artmasından dolayı da 20 milyon yavru alabalık oksijensizlikten ölürken, büyük ve anaç balıklarda da ölümlerin başladığı belirtildi. Çiftliğinde 2 milyon yavru balık oksijensizlikten ölen Nejdet Akpınar, “Her iki barajı da tuttukları için aşağıdan sıcak su geliyor, o sıcak su da balığı oksijensiz bırakıyor, öldürüyor. Ortalama her gün 10 binden fazla balığımız telef oluyor. Şu anda yavru balıkta 2 milyondan fazla kaybımız var. Büyük balığın hesabını tutmuyoruz artık. Fırat Nehri üzerindeki bütün çiftliklerde aynı şey yaşanıyor” dedi.

BALIKLARA TÜPLE OKSİJEN DESTEĞİ VERİYORLAR

Bazı balık çiftliği sahipleri de balık ölümlerini azaltmak için oksijen tüpüyle balıklara oksijen desteği vererek ölümleri azaltmaya çalışıyor. Balıkçılardan Erdal Polat, Keban ve Karakaya Barajı tutulduğu için sıcak suyun geri gelerek oksijeni bitirdiğini, bunun da balık ölümlerine neden olduğunu anlattı. Polat, “Ortalama her tesiste bir milyon iki milyon balık ölümü oldu. Şu anda bulunduğumuz tesiste 2 milyonun üzerinde yavru balık öldü, anaçlarımız, porsiyon balıklarımızı kaybettik. Oksijen tüplerini oksijen olmadığından dolayı fayda sağlaması için kullanıyoruz o bile fayda etmiyor” şeklinde konuştu.

Balık üreticilerinden Mehmet Ali Akpınar ise yağışların eksik olmasından dolayı barajlarda su sıkıntısı olduğunu söyledi. Akpınar, "Bundan dolayı da en büyük zararı balıkçılarımız yaşadı. Fırat Nehri'nde yani Karakaya Baraj Gölü'nde su 9-10 dereceyken şuanda 20-21 derecelerde. Balıklarımız toplu şekilde ölmeye başladı. Evimize gitmeye korkuyoruz, tesislerde kalıyoruz acaba ne yaparız diye. Fakat hiçbir şey de yapamıyoruz. Keban Belediyesi'ne, Kaymakamlığa, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ve Türkiye Elektrik Kurumu’na dilekçe verdik. Birkaç gün oldu ama şuana kadar bir sonuç almış değiliz. Ölüm oranı yüzde 30-40’lara ulaştı. Yani böyle giderse bir ay sonra özellikle Ramazan Bayramı’nda tatilde barajlarımız çalışmazsa, sirkülasyon olmasa burada balık kalmayacak” diye konuştu.

"1 AY SONRA BALIKLARIN YÜZDE 100’Ü ÖLEBİLİR"

Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Yücel Doğan da balık ölümlerini değerlendirdi. Karakaya ve Keban Barajı'ndaki suyun da yeterli olmadığını ifade eden Doğan, “Bu suyu idareli bir şekilde bıraksalar bizim balıklarımız telef olmayacak. Şuana kadar yüzde 30 civarında yavru balık telef oldu. Şuanda alabalıkta Türkiye birinci olan bir yerde barajı bize kiralamışlar, kiraladıkları halde suyu açıp kullandırmıyorlar. Kullandırmadıkları için de balıklarımız telef oluyor. Şuanda Fırat üzerinde 20 milyonun üzerinde yavru balığımız telef olmuş durumda. Bu 19 Mayıs'tan bu yana kadar olan süreçte yaşandı. 19-21 derece sıcaklığında ölüm oranları bu şekildedir. Ama bu Haziran ayında olacak sıcaklarda yüzde yüz zayiat verecek şekilde büyük balıklarımız da ölecektir. Şuanda bu durum balıkçılığı etkiliyor fakat 6. aydan sonra gelecek sıcaklar balıkçılığı bitirir. Önceden yavru balıklarımız ölürken, bundan sonra gelecek sıcak suda yetişmiş büyük balıklarımızda zayiat verir ve o zaman bizi kökten bitirir. Biz burada Türkiye piyasasının 3’te birini karşılıyoruz. Ölümler yurt dışı dahil tüm ihracatımızı etkiler. Bizim buradaki balığımızın yüzde 60-70’i ihracata gidiyor” dedi.

HALİL İBRAHİM VARLI

ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fırat Nehri Türkiye Elazığ Keban Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title