Haberler

Kunduz'daki Hastane Saldırısı

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF) işlettiği hastanenin hava saldırısı ile hedef alınması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 19'a yükseldiği bildirildi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF) işlettiği hastanenin hava saldırısı ile hedef alınması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 19'a yükseldiği bildirildi.

MSF'den (Médecins Sans Frontières) yapılan açıklamada, "Kunduz'daki hastaneye düzenlenen saldırıda 12'si MSF görevlisi 19 kişi yaşamını yitirdi, 37 kişi de yaralandı" ifadesine yer verildi.

Hayatını kaybeden 7 kişiden 3'ünün çocuk olduğu, yaralı 37 kişiden 19'unun MSF personeli olduğu ve 5'inin hayati tehlikesinin devam ettiği kaydedildi. Bu arada ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

MSF, saldırıyı çok sert ifadelerle kınarken "Kunduz'da koalisyon güçlerince gerçekleştirildiği anlaşılan bu hava saldırısı, uluslararası insan haklarının ağır bir şekilde ihlalidir" mesajını iletti.

Örgüt, saldırı ile alakalı en kısa zamanda, şeffaf ve hesap verebilirliği olan bir rapor hazırlanmasını talep etti.

"Korkunç şekilde öldürüldüler"

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Genel Başkanı Meinie Nicolai, saldırının insan haklarının ağır bir şekilde ihali olduğunu, koalisyon güçlerinden gerçek anlamda şeffaflık beklediklerini ve olayın basit bir sivil kayıp olarak görülmesini kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Nicolai, "Hastanemiz, gece saat 02.08'den saat 03.15'e kadar her 15 dakikada bir hava saldırıları ile hedef alındı. Çevresindeki çoğu binaya dokunulmazken hastanemizin ana binası, yoğun bakım ünitesi, acil servisi ve fizyoterapi koğuşları defalarca havadan hedef alındı" ifadelerini kullandı.

"Hareket edemeyen hastalar yataklarında yanarak can verdi"

MSF'in Kuzey Afganistan faaliyetleri sorumlusu Heman Nagarathnam da savaş uçaklarının hastanenin etrafında daire çizdiğini, önce bombardıman yapıp bir süre çekildiğini daha sonra yeniden saldırı düzenlediklerini söyledi.

Nagarathnam, "Bu saldırılar defalarca oldu. Bir süre durup sonra yine vuruyorlardı. Dışarı çıktığımda binanın yanmaya başladığını gördüm. Kaçabilenler hastanenin sığınağına kaçtı ama hareket edemeyen hastalar yataklarında yanarak can verdi" dedi.

Taraflar hastanenin koordinatlarını biliyordu

MSF, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, Kunduz'da savaş başlamadan önce gerek Afganistan gerekse koalisyon güçlerine hastanenin koordinatlarının verildiğini belirtti.

Açıklamada, "29 Eylül'de bölgede savaşan tüm taraflara hastanemizin GPS koordinatları verilmiş ve sağlık hizmetleri sunan merkezimizin hedef alınmasından kaçınılması istenmişti" ifadelerine yer verildi.

Saldırı sırasında hastanede 80 yerli ve yabancı MSF personeli ile 105 hasta bulunduğu belirtilirken bombardımanda yaralananların bir kısmının Kunduz'a iki saat mesafedeki Puli Humri kentine nakledildikleri bildirildi.

1980 yılından bu yana Afganistan'da sağlık alanında hizmet veren MSF'nin, ülkenin farklı kentlerinde hastaneleri bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title