Haberler

Kümes Hayvanları Ağustos Böceğinin Popülasyonunu Düşürüyor

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, kayısı bahçelerine zarar veren ağustos böceğiyle mücadeleye dikkat çekti.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, kayısı bahçelerine zarar veren ağustos böceğiyle mücadeleye dikkat çekti.

Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya'nın özellikle Battalgazi ve Kale ilçelerinde kayısı bahçelerine zarar veren ağustos böceğinin üreticileri tedirgin ettiğini ve potansiyel bir zararlı olarak durduğunu ifade etti.

Çifçilerin bu konuda İl Müdürlüğüne müracaat ettiklerini belirten Selvi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elamanlarının yerinde yaptıkları bahçe kontrollerinde üreticilerin mücadele zamanını doğru bir şekilde tespit edemediğinin görüldüğünü vurguladı.

Etkili bir mücadele için zararlının biyolojisinin takip edilmesinin çok büyük önem arz ettiğine değinen Selvi, şunları kaydetti:

"Ağustos böceklerinin yumurta bırakma döneminde bahçe içinde veya kenarındaki yabancı otlar biçilmemeli veya şeritler halinde bırakılmalıdır. Yumurta bırakma dönemi tamamlandıktan sonra yumurta bırakılmış otlar biçilmeli ve imha edilmelidir. Bu yöntem hem zararını azaltma hem de sonraki yılların yoğunluğunu düşürme yönünden önemlidir."

"Kayısı bahçelerinde kümes hayvanları bulundurun"

Böceğin erginlerinin yumurta bırakmak için kabukları soyulmuş kuru kavak dallarını seçtiğini belirten Selvi, "Bu nedenle zararlının yumurta bırakma sürecinde kabukları soyulmuş kavak dallarının bahçenin birçok yerine, toprağa sokulması ve yumurta açılımından önce bahçeden uzaklaştırılması önerilebilecek bir önlem. Ergin çıkışının yoğun olabileceği yıllarda, ergin çıkışına yakın veya ergin çıkışı periyodunda toprağın sürülmesi, toprak içerisinde bulunan ve çıkışa yakın olan nimf yoğunluğunun düşmesinde etkili olur. Bunun için haziran sonu, temmuz başı toprağın 5-10 santimetre derinlikte sürülmesi önerilmelidir. Kayısı bahçelerinde kümes hayvanlarının bulundurulması bu zararlının popülasyonunun düşürülmesinde çok etkili olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Battalgazi Ali Selvi Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title