Haberler

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dursun Açıklaması

"Şehrin bir karakteri, ruhu olması lazım. Bunlar birçok şehrimizde var. Bir kısmı bunların örselenmiş, örtülmüş, görülmemiş, bir kısmı da bizden kaynaklanan kötü uygulamalarla çirkinleştirilmiş.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, "karaktersiz" ve "ruhsuz" şehirler istemediklerini belirterek, "Şehrin bir karakteri, ruhu olması lazım. Bunlar bir çok şehrimizde var. Bir kısmı bunların örselenmiş, örtülmüş, görülmemiş, bir kısmı da bizden kaynaklanan kötü uygulamalarla çirkinleştirilmiş. Tüm şehirlerde bu kapsamda bir program başlatılıyor" dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünde, basın mensuplarıyla bir araya gelen Dursun, Bakanlığın projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çanakkale Alan Başkanlığıyla ilgili çalışmalara değinen Dursun, buradaki hazırlıkların sürdüğünü, konunun Bakanlığın önemli gündemlerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Dursun, "Bu tür savaş alanlarını artık husumet, düşmanlık üzerinden değil, geçmiş kötü anıların üzerinden yeni dostluklar kurulması olarak almak lazım. Çanakkale'de bunu yapacağız. Aynısının Sarıkamış'ta da yapılması düşüncesindeyiz" dedi.

Ani Harabeleri'nin de kültürel önemine dikkat çeken Dursun, "Orada bizim dışımızda Ermeni, Gürcü, Fars, Osmanlı ve Selçuklu kültürü varsa hepsini bizim için bir nimet ve büyük miras olarak görmek ve bunları rakip göstermeden, ayırmadan, ötekileştirmeden 'Hepsi bizim için büyük bir değer taşır' düşüncesiyle restorasyonlarından sunumlarına kadar aynı şekilde bakılması kanaatindeyiz. Ani'de de bunu yapmak üzere çalışmalara başladık" ifadelerini kullandı.

-"Karaktersiz ve ruhsuz şehir istemiyoruz"

Ani Harabeleri'nin dünya mirası açısından da çok kıymetli olduğunu vurgulayan Dursun, şöyle devam etti:

"Ani hakkında kimin ne düşüncesi varsa, ne katkısı olabilecekse, Ermenistan dahil olmak üzere, gelip bu konuda bize görüşlerini ve katkılarını verebilir ama şunu da bekliyoruz, Ermenistan'da bile Osmanlı, Selçuklu mirası bir eser varsa onun da aynı şekilde bize açılması ve insanlık mirası olarak aynı düşünceyle anılması lazım. Kars Kalesi'ndeki restorasyonlar ve Kars Çayı etrafındaki temizliklerle bir örnek şehir haline getirilmesi konusunda Bakanlığımız çok istekli. Bunu Kars'tan başlayıp bir çok şehirde de yapma düşüncesi ve hazırlığındayız. Kars çok özel. Sarıkamış'ıyla, Ani'siyle, Kars Kalesi'yle, eski Rus mimarisinden kalan örnekleriyle, Orhan Pamuk'uyla, kışıyla, atlı kızağıyla bir çok şeyiyle Kars sıra dışı.

Belki çok erken ama üzerinde çalıştığımız bir proje daha var. Bunu ironik olarak söylüyorum. Karaktersiz ve ruhsuz şehir istemiyoruz. Şehrin bir karakteri, ruhu olması lazım. Bunlar bir çok şehrimizde var. Bir kısmı bunların örselenmiş, örtülmüş, görülmemiş, bir kısmı da bizden kaynaklanan kötü uygulamalarla çirkinleştirilmiş. Tüm şehirlerde bu kapsamda bir program başlatılıyor."

Dursun, bazı şehirlerin geçmişten gelen karakteristikleri ve ruhaniyetleri olduğunu ancak insanların bunu ortadan kaldırdığını dile getirerek, Anadolu'da böyle sayısız şehir bulunduğunu ifade etti.

-Zülüflü Baltacılar Koğuşu ziyarete açılacak

Şehirlerin tekrar canlandırılacağını, karakterli ve ruhaniyetli şehirler inşa edileceğini anlatan Dursun, Kars'ın bir model olarak seçildiğini söyledi.

"Yerel yönetimlerin kültürel konulara yatırımlarının artmasını istiyoruz" diyen Haluk Dursun, şunları kaydetti:

"Bir şehirde ne kadar yol yapıldı, bina dikildi mutlaka güzel bir şey ama bundan sonra şehirlerde, şehir kütüphanesi var mı, şehir kültür salonu var mı, en önemlilerinden birisi şehir müzesi var mı bunlara bakacağız. Şu anda Türkiye'de 20 tane var. Çok azdır. Her şehirde bunun olması lazım. Bir de o bölgenin florasını taşıyacak şehir parkları inşa edilmesi gerekiyor. Şehir dersi ve şehir kültür kitabı, şehir haritası, şehir rehberi ve şehirle özdeşleşecek bir şenlik var mı bunlara bakacağız. Çalışmalara Kars'tan başlayacağız."

Müsteşar Haluk Dursun, Türkiye'de genel bir estetik sorunu olduğunu da dile getirdi. Şehirler konusunda Güneydoğu'ya biraz "torpil geçtiklerini" ifade eden Dursun, "Güneydoğu'nun bu dönemde biraz fazla önemsenmesi gerekiyor. Pozitif ayrımcılık, yapıyorum altını çiziyorum. Aydınlarımızın, devletimizin biraz daha fazla o bölgeye sahip çıkması gerektiği kanaatindeyim. Bir de benim özel merakım belki diyelim" değerlendirmesinde bulundu.

Dursun, hayatlarıyla, duruşlarıyla, ortaya koydukları eserlerle örnek olan şahısları anacaklarını, bunun da diğer projeleri olduğunu söyledi.

Topkapı ve Ayasofya'da yürüttükleri çalışmalara da değinen Dursun, gelecek günlerde Topkapı Sarayı'nda Zülüflü Baltacılar Koğuşu'nu ziyarete açacaklarını sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Haluk Dursun Sarıkamış Selçuklu Kars Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title