Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Antalya'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, terör örgütü DAEŞ'in insanlığın gördüğü en büyük belalardan biri olduğunu belirterek, "Maalesef bu örgüt İslam'ın ve Müslümanların sembollerini kullanarak hem insanları katlediyor hem de tarihsel mirası yok ediyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, terör örgütü DAEŞ'in insanlığın gördüğü en büyük belalardan biri olduğunu belirterek, "Maalesef bu örgüt İslam'ın ve Müslümanların sembollerini kullanarak hem insanları katlediyor hem de tarihsel mirası yok ediyor" dedi.

Bakan Çelik, Muratpaşa Belediyesi tarafından Konuksever Mahallesi'ndeki güreş alanında düzenlenen yağlı güreşleri izledi.

Daha sonra Antalya Müzesini ziyaret eden Çelik, Perge Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan yeni heykelleri inceledi.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Çelik, Perge Antik Kenti'nin batı kısmında ortaya çıkarılan heykellerin Antalya'nın tarih ve kültür potansiyelini bir adım daha ileri götüren eserler olduğunu söyledi.

Antalya'nın turizm ve kültürel miras açısından çok kıymetli bir kent olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Antalya, her sene kültürel mirasın potansiyeli konusunda yeni aşamalar kaydediyor. Özellikle son iki yıldır Perge Antik Kenti'nin batı kısmındaki kazılara ciddi miktarda para ve kaynak aktardık. Bunlarla ilgili olarak pek çok çalışma yapıldı. Bu çalışmaların neticesinde burada gördüğünüz heykeller ortaya çıkarıldı. Özellikle Caracalla (Roma imparatoru), hemen hemen imparatorun tek heykeli hüviyetinde. Bu eserlerin birçoğu sadece batı caddesinde yapılmış olan kazılarda ortaya çıkmış durumda."

Bakan Çelik, müzenin içerisindeki her bir eserin özellikle batı tarihi ve batı düşüncesi açısından çok büyük önem taşıdığını belirterek, batı medeniyetini Anadolu coğrafyasına bağlayan kültürel köprü özellikleri olduğunu ifade etti.

"IŞİD insanlığın gördüğü en büyük belalardan"

Bu eserlerin tek tek tanıtılmasının, doğu-batı arasındaki kültürel mirası vurgulaması bakımından önemli olduğunu dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"IŞİD diye bir terör örgütü var. Bu terör örgütü insanlığın gördüğü en büyük belalardan bir tanesi. Maalesef bu örgüt İslam'ın ve Müslümanların sembollerini kullanarak hem insanları katlediyor hem de tarihsel mirası yok ediyor. Bu tarihsel mirası yok edilmemesi karşısında defalarca çağrı yaptım. Özellikle Irak ve Suriye'deki tarihsel mirasın korunması ile ilgili UNESCO Direktörü Irina Bokova ile özel bir görüşme yaptım. Bu tarihsel miras şu anda iki şekilde tahrip ediliyor. Bir tanesi IŞİD dediğimiz terör örgütü barbarların eliyle katlediliyor. Bir diğeri de maalesef batı ülkelerinden gelen kaçakçılar eserleri çalıyorlar ve bu eserler yok oluyor. Muhtemelen bunların bir kısmını 50-100 sene sonra batı müzelerine göreceğiz. Halbuki bunlar kendi coğrafyamızın ortak değeri ve eseri. Bu kadar çok kültürlerarası ve medeniyetler arası savaşın konuşulduğu bir dönemde, bu eserlerin aslında Anadolu'yu batı düşüncesine, batı düşüncesini Anadolu'ya bağlayan köprüler olması nedeniyle çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonrasında Antalya'nın turizminde, Antalya'nın tanıtılmasında bu eserlerin tek tek tanıtılmasına daha bir önem vereceğiz."

Çelik, önümüzdeki dönemde Antalya'daki hem Perge'ye hem de diğer antik kentlere daha fazla kaynak aktaracaklarının altını çizerek, aktarılan kaynaklarla bu kadar eserin ortaya çıkartılmış olmasının, Antalya'nın sahip olduğu potansiyeli gösterdiğini belirtti.

"Bundan sonra yeni sürprizlerimiz olacak" diyen Çelik, çıkan eserlerin bazılarının, özellikle Caracalla ilgili heykellerin başka bir örneği olmadığını tekrarladı.

Kaynak: AA / Yerel

Faruk Çelik Ömer Çelik Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title