Haberler

Kulp'ta Bağ Bozumu Heyecanı

Kulp ilçesinde bağ bozumunda toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmez, kesme, pestil, cevizli sucuk haline getiriliyor.

Kulp ilçesinde bağ bozumunda toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmez, kesme, pestil, cevizli sucuk haline getiriliyor.

Her yıl ekim ayının ortalarında üzümlerin olgunlaşmasıyla aile bireyleriyle bağlara koşan üreticiler, şenlik havası içinde topladıkları üzümleri farklı tatlara dönüştürüyor.

İlçenin Konuklu köyünde yaşayan Mahmut Fidan, bağların eskisi gibi ürün vermediğini söyledi.

Ürünü az elde etseler bile bağ bozumunu gelenek haline getirdikleri için bunu sürdürdüklerini aktaran Fidan, "Dedelerimizden, babalarımızdan bunu öğrendik. Zor ve zahmetli bir iş olmakla birlikte eğlenceli bir çalışma." dedi.

Topladıkları üzümleri torbalara koyduktan sonra ezdiklerini ve elde ettikleri suyu kazanlarda kaynattıklarını belirten Fidan, bazı aşamalardan geçirdikten sonra pekmeze dönüştürdüklerini ifade etti.

Mevlüde İpek ise ailece bu mevsimde bağlarındaki üzümlerinden pestil, pekmez gibi ürünler elde ettiklerini ifade etti.

Torunları, çocukları ve gelinleriyle birlikte bağ bozumu dönemini dört gözle beklediklerini aktaran İpek, "Evin erkekleri mahzen adı verilen bölümde çuval içerisine konulan üzümleri ezerek suyu çıkarıp kazanlarda pişirmeye verirken bizler de torunlarımızla birlikte kaynayan kazan ateşlerin kenarlarında etli kebaplarımızı ve yemeklerimizi yaparak hep beraber mutlu ve huzurlu bir gün geçirme gayreti içinde kalıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Fidan Konuklu Kulp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title