Haberler

Küllerinden Yeşeren Orman

Antalya'da Serik Taşağıl bölgesinde 2008 yılında meydana gelen Türkiye'nin en büyük orman yangınında zarar gören 15 bin 795 hektar alanda yapılan çalışmalarla saha tekrar orman haline getirildi.

Türkiye'nin en büyük orman yangını olan ve 2008 yılında Antalya'da Serik- Taşağıl bölgesinde meydana gelen yangında zarar gören 15 bin 795 hektar alandaki başarılı çalışmalarla saha tekrar orman haline getirildi.

Orman Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, dünyada ve Türkiye'de ormanları tehdit eden en önemli unsurlardan birisinin de yangınlar olduğu belirtildi.

Türkiye'nin Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı anımsatılan açıklamada, "Orman yangınları bu kuşağın kaçınılmaz olgusudur. Her yıl dünyada ortalama 4 milyon hektar, Akdeniz kuşağında ise ortalama 550 bin hektar orman yanmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Türkiye'de özellikle Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul'a kadar uzanan ve ülke ormanlarının yaklaşık yüzde 60'ına tekabül eden 12,5 milyon hektarlık kısmının yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturduğu kaydedildi.

Son 10 yıllık verilere bakıldığında ülkede yıllık ortalama 2 bin 200 orman yangınının meydana geldiği ve bu yangınlarda 9 bin hektarlık orman alanının zarar gördüğü hatırlatıldı.

-Antalya, Serik-Taşağıl Yangını

Antalya'da Serik-Taşağıl bölgesinde 2008 yılında meydana gelen yangında 15 bin 795 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü anımsatıldı.

Açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Ülkemizin en büyük yangını olan Serik-Taşağıl yangınında 277 teknik eleman, bin 680 yangın söndürme işçisi, 75 memur, 20 mahalli yönetici, bin 450 köylü, 80 jandarma, 197 arazöz, 45 dozer, 38 treyler, 5 greyder, 63 pikap, 9 helikopter ve 7 uçakla mücadele edilen yangında toplam 1 milyon 511 bin 376 metreküp ağaç zarar görmüş, yangında zarar gören ağaçların sahadan çıkarılabilmesi için 101 kilometre yeni yol, 129 kilometre traktör yolu yapılmıştır."

Anayasa'nın 169. maddesi kapsamında, yangında zarar gören alanların yılı içerisinde ya da en geç ertesi yıl ağaçlandırıldığı ve kesinlikle başka bir amaçla kullanılmasına müsaade edilmediği belirtilen açıklamada, yangından sonra çalışmalara hemen başlandığı ve sahanın yeniden orman haline getirildiği anlatıldı.

Orman yangını esnasında ormanın alt örtüsünün yandığı ve toprağın kimyasal yapısının değiştiği hatırlatılan açıklamada, "Orman yangınına hassas Ege ve Akdeniz bölgesinde yayılış gösteren ve en önemli ağaç türlerimizden birini oluşturan kızılçam ağacının biyolojisi gereği, tohumları toprağa dökülerek bu toprak örtüsünde yeşermekte ve hızla büyümektedir" ifadelerine yer verildi.

Bütün bu işlemler sonucunda yanan alanlarda yemyeşil fidanların yeşerdiği ve yanan alanların yeniden ormana dönüştürüldüğü kaydedilen açıklamada, bunun da en güzel örneklerinden birini de Serik-Taşağıl bölgesinin, yangından 6 yıl sonraki halinin oluşturulduğu kaydedildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Antalya Taşağıl Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title