Haberler

Külleme Hastalığında Merkezi Yönetim Paneli

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, fındıkta verimliliği düşüren külleme hastalığını ciddi anlamda sorun olmaktan çıkaracaklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, fındıkta verimliliği düşüren külleme hastalığını ciddi anlamda sorun olmaktan çıkaracaklarını söyledi.

Tirebolu'da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca "Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadelede Çiftçi Eğitim Çalışmaları" kapsamında Külleme Hastalığında Merkezi Yönetim Paneli düzenlendi.

Bayram, Tirebolu Ziraat Odası iş birliğinde düzenlenen panelde, fındığın 90'dan fazla ülkeye ihraç edilen önemli bir ürün olduğunu belirtti.

Fındıkta hastalıkla mücadele, depolama koşulları gibi konuların gelecekte de gündemde olacağını ifade eden Bayram, "Külleme hastalığıyla ilgili 2014 yılında hastalığın çıkışından itibaren ilaçlama metodu oluşturduk. 2015 yılında küllemeyle ilgili 3 aktif maddeye geçici tavsiye ruhsatı verildi." dedi.

Bayram, ruhsat aşamasına gelen ilaçların da bulunduğunu, bu konudaki ihtiyacın giderileceğini dile getirdi.

Çiftçilerin fındıkta küllemeyle ilgili yapılacak uyarıları dikkate alması gerektiğini vurgulayan Bayram, "Çiftçiler bu uyarıları uygulamaya koyarsa inşallah külleme hastalığını önümüzdeki yıllarda azaltacağız. Bu yıl yapacağınız mücadele, bu yılın verimi gibi önümüzdeki yılların verimini de etkileyecektir. Hastalık nasıl artıyorsa yapılacak mücadelelerle azalmaya devam edecektir. Külleme hastalığını ciddi anlamda sorun olmaktan çıkaracağız." diye konuştu.

Bayram, fındıkta geçmişte olduğu gibi gelecekte de birçok hastalığın ortaya çıkabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fındık kurdu, fındık kokarcası.. Bu sorunlarımız devam eder. Bu konuda ne kadar bilgilendirme yaparsak yapalım üreticimiz başroldür. Üreticilerimizin yapacağı çalışmalar önemlidir. Zamanında ilaçlamaları yapıp bu işi bütün olarak yerine getirme noktasında irade göstermezseniz, ne kadar eğitim verirsek verelim ne kadar uyarı yapılırsa yapılsın boş. Dolayısıyla devlet olarak bizim üzerimize düşen ilaçlara izin verilmesi, araştırmaların yapılması, onun dışında en büyük aktör çiftçimizdir."

Panelde daha sonra çiftçilere külleme hastalığıyla mücadeleye ilişkin bilgiler verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Tirebolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title