Haberler

Küçük Rehberler, Arınç'a "Molla Fenari"Yi Anlattı

Bursa'da Molla Fenari Camii'ni ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, 12 ve 15 yaşlarındaki iki küçük çocuk rehber eşlik etti.

Bursa'da Molla Fenari Camii'ni ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, 12 ve 15 yaşlarındaki iki küçük çocuk rehber eşlik etti.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ile birlikte şehir turuna çıkan Arınç, Tarihi Çarşı Hanlar Bölgesindeki ziyaretlerin ardından Molla Fenari Camii'ne geldi. Burada, dışarda bekleyen 12 yaşındaki Nuri Can Kızıl ile 15 yaşındaki İsmail Candan isimli iki küçük rehberle karşılaşan Başbakan Yardımcısı, yerde oturan çocukların anlattığı "Molla Fenari, Aziz Mahmut Hüdai ve üç kuzuların hikayesi"ni dinledi.

Bir süre sonra Arınç'ı tanıyan çocuklar ayağa kalkarak caminin içini Arınç ve beraberindekilere gezdirdi. Burada turistlerin sorularını cevaplamak için Molla Fenari hakkında her şeyi öğrendiklerini ifade eden çocuklar, 650 yıllık bir ağacı da Arınç'a gösterdiler.

Bülent Arınç tarafından takdir edilen çocukların iletişim numaralarını aldıran Vali Harput, İsmail ve Nuri Can isimli iki küçük rehbere çeşitli hediyeler yollayacaklarını açıkladı.

15 yaşındaki İsmail Candan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk bakışta Arınç'ı tanımadıklarını ama bir süre sonra tanıdıklarını ifade ederek, boş zamanlarında arkadaşıyla birlikte gelen ziyaretçilere Molla Fenari hakkında bilgi verdiklerini belirtti.

-MOLLA FENARİ-

Asıl adı Fenari Şemseddin Mehmed olan Molla Fenari, Osmanlıların ilk Şeyhülislamıdır. 1350 yılında doğan Molla Fenari'nin doğum yeri kesin olarak bilinmemektedir.

İlk öğrenimini bitirdikten sonra döneminin en büyük bilginleri olan Alaeddin Esved ve Cemaleddin Aksarayi'den ders aldı. Din bilgilerini öğrendikten sonra diğer bilimler alanında da çalıştı. Özellikle astronomi ile matematik alanında kendisini yetiştirdi.

Molla Fenari daha sonra medreselerde müderrislik yapmaya başladı. Bursa, Hicaz ve Mısır'da çeşitli medreselerde dersler okuttu. Bilgi alanında ünü yayılmaya başladı. Çelebi Sultan Mehmet onu Bursa'ya çağırdı.

II. Murad, onun bilim alanındaki gücünü takdir ederek 1424 yılında Osmanlılarda ilk defa Şeyhülislamlık görevine getirdi. Altı yıl kadar bu görevi yürüttü. Sonra Hicaz'a gitti. Dönüşte Bursa'da 1430 yılında öldü. Zamanının en güçlü ve büyük bilginlerinden olan ve faziletli, sağlam karakterli, yüksek ahlaka sahip Molla Fenari'nin hayatı kitaplar arasında geçmiştir.

Molla Fenari'nin "Enmuzecü'l-Ulum" (Bilimler Örneği) adlı eseri, yüz kadar bilim dalında ansiklopedik bilgiler verir. Ayrıca "Husûlü'l-Bedai Usulü-Şerait

(Şeriat usulünde yenilikler meydana getirme) ve Feraiz-i Saraciye Şerhi adlı eserleri vardır.

Birçok değerli insan yetiştirdiği gibi, bilim, ahlak ve fazilet bakımından çevresindekilere örnek olmuş büyük bir insan olan Molla Fenari, mahkemede Yıldırım Bayezid'in şahitliğini kabul etmeyerek, adalet önünde hükümdarla herhangi bir vatandaşın eşit haklara sahip olduğu ilkesini getirmiştir.

- BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title