Haberler

Küçük Recep'in Nöbetlerini Epilepsi Pili Azalttı

Antalya'da epilepsi hastası 6 yaşındaki Recep Coşkun'un artan nöbetleri takılan epilepsi pili ile üçte bir oranında azaldı.

Antalya'da epilepsi hastası 6 yaşındaki Recep Coşkun'un artan nöbetleri takılan epilepsi pili ile üçte bir oranında azaldı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla, gün içinde çok sayıda epilepsi nöbeti geçiren 6 yaşındaki Recep Coşkun'un göğsüne epilepsi pili takıldı. Küçük Recep'in bu pille birlikte daha önce geçirdiği nöbet sayısı 8'e düştü. Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde çiftçilik yapan 37 yaşındaki Ahmet Coşkun ve 28 yaşındaki Nazik Coşkun çiftinin 7 yaşındaki çocukları Mustafa Recep Coşkun'a 6 aylıkken epilepsi (sara) teşhisi konuldu. İlaç tedavisine başlayan küçük çocuğun durumu, ilerleyen yaşlarda giderek ağırlaştı. Günde 20'ye yakın nöbet geçiren ve birden bire bayılan Mustafa Recep, her gün 6 farklı ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetlerinden kurtulamadı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisine devam edilen ve ilaç tedavisine cevap vermeyen küçük çocuğa, 'Vagus Nerve Stimulation' (VNS) denilen 'Epilepsi Pili' takılmasına karar verildi. Akdeniz Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2 ay önce gerçekleştirilen operasyonla Mustafa Recep'in göğsüne epilepsi pili takıldı. Beyine düşük güçte elektrik sinyalleri gönderen pil sayesinde, küçük çocuğun geçirdiği nöbet sayısı üçte bir oranında azaldı.

6 YIL İLAÇ KULLANDI

Oğlunun geçirdiği sara krizleri nedeniyle yıllardır büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten baba Ahmet Coşkun, "6 aylıkken hiç ağlamamasından şüphelenip hastaneye götürdük. Yapılan tetkiklerin ardından epilepsi teşhisi kondu. Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde bir süre tedavi gördükten sonra ilaç tedavisine başlandı. 6 yıl ilaç tedavisi görmesine rağmen durumu hiç düzelmediği gibi daha da kötüye gitti" dedi. Pil takılmadan önce oğlunun sürekli kasıldığını ve baygınlık geçirdiğini kaydeden Coşkun, şunları söyledi:

"Çocuğum doğuştan epilepsi hastası 6 yıl boyunca hiçbir tedaviye cevap vermedi. En son pil takıldı. Son bir aydır oğlumda çok büyük gelişme var.Nöbetlerinde üçte bir azalma, bunu yanın kendini tanıma, çevresine ilgisi var. Keşke bu pil daha önce yapılsaydı. Keşke ilaç tedavilerinden sonra pil hemen denenseydi. 6 yıl kısa bir zaman değil. Önceden oğlum kendini tanımıyordu. Nöbet geçirdiği zaman başını masa, cam, tahta ve duvara vuruyordu. Şimdi kendini koruyor. Nöbet geldiği zaman mıknatısı pilin üzerinden geçirince oğlumda rahatlama oluyor. Önceden günde 20 kez bayıldığı oluyordu. Aniden bayıldığı için kafasını sürekli bir yerlere çarpıyordu. Bu nedenle birkaç defa başından yaralandı. Bazen günde 6 farklı ilaç kullanıyordu. Tüm çabalarımıza rağmen kasılmalarını kontrol edemiyorduk. İlaç tedavisine cevap vermeyince pil takıldı. Şimdi sadece iki ilaç kullanıyor."

NÖBETLERDEN KURTULACAK

Epilepsi pilinin oğluna adeta yeniden hayat verdiğini söyleyen Ahmet Coşkun, "Pil takıldıktan sonra Mustafa Recep'te önemli değişimler oldu. Artık günde en fazla 8 kez nöbet geçiriyor. Yürümesi ve bizi algılaması da değişti. Pil, beyne başlangıçta 0.25 miliamper elektrik gönderiyordu. Şimdi 0.50 miliamper gönderiyor. Bu oran giderek yükselecek ve 6 ay sonra sabitlenecek. Nöbetlerinden tamamen kurtulmasını umut ediyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 30 bin lira değerindeki pilin SGK tarafından karşılandığını belirten baba Coşkun, "Pili taktırdıktan sonra SGK pil için ödenecek parayı 15 bin liraya düşürmüş. Pilin fiyatı ise 30 bin lira. Hastaların bu fiyata bu pili taktırması çok zor. Oysa epilepsi, en sık görülen kronik hastalıklardan birisi. Genetik bir hastalık olduğu için aileler başka çocuk da yapamıyor. SGK'nın bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor" dedi.

Anne Nazik Coşkun ise oğlunun nöbetlerinin azalması için bir yıllık çabanın ardından epilepsi pili taktırmayı başardıklarını söyledi. Epilepsi pilinin 2 ay önce takıldığını kaydeden anne Nazik Coşkun, ilerleyen günlerde akımın arttırılması ile oğlunun çok daha iyi olacağını belirtti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Akdeniz Üniversitesi recep coşkun Antalya Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title