Haberler

Küçük Menderes Ovasında Her Yerden Tarih Fışkırıyor

Ödemiş'in Üç Eylül Mahallesi sınırları içinde kalan Kumkuyu Mevkii'nde bulunan höyüğün tescil çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Ödemiş'in Üç Eylül Mahallesi sınırları içinde kalan Kumkuyu Mevkii'nde bulunan höyüğün tescil çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir ihbar sonucu, yok olmaktan kurtarılan Dağcı Höyüğü'nün ardından bölgede benzer höyüklerin bulunduğunu belirten Prof. DR. Veli Sevin, höyüklerin tespit edilmesinin ardından tescil çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi.

Ödemiş Müzesi'nin çalışmasıyla ortaya çıkartılan höyüğün yüzeyden toplanan çanak çömlek malzemelere göre İlk Tunç Çağı'nın başlarından itibaren yerleşmelere sahne olduğu ve M.S. 12-13. yüzyıllarda terk edildiği tahmin ediliyor.

Eski istasyonun 3 kilometre kadar güney batısında ilçe merkezi sınırlarında, Ödemiş Müzesi'nin Prof. Dr. Veli Sevin ve Prof. Dr. Necla Arslan Sevin ile birlikte havzadaki tespit ve tescil çalışmaları sırasında rastlanan Kumkuyu Höyüğü ile ilgili raporla, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na birinci derecede eski eser olarak tescili önerildi. Tescil çalışmasının devam ettiği öğrenildi.

Kumkuyu Höyüğü ilgili bilgi veren Prof. Dr. Veli Sevin, Ödemiş'in pek çok farklı noktasından adeta tarih fışkırdığına dikkati çekerek, "Kumkuyu Höyüğü adını taşıyan tepe 200 metre çapında ve 5-6 metre kadar yüksekliğindedir. Doğu yüzü, yanından geçen bir bahçe yolu tarafından tahrip edilmiştir. Üzeri kısmen bir zeytinlik ve tarla olarak kullanılmaktadır. Höyüğün kuzey yüzü son zamanlarda arazi sahipleri tarafından makinelerle önemli derecede yıkıma uğratılmıştır. Taş ve kerpiçten yapılma, yaklaşık 4 bin beş yüz yıllık eski mimari kalıntılar ve duvar parçaları bu yıkım sırasında bütünüyle yok edilmiştir.

Ödemiş Müze Müdürlüğü'nce yapılan tespit çalışmaları sırasında son derecede kaliteli İlk Tunç ve Orta Tunç Çağ seramik parçaları etrafa dağılmış durumda ele geçirilmiştir. Yüzeyden toplanan çanak çömlek malzemelere göre Kumkuyu Höyüğü İlk Tunç Çağı'nın başlarından itibaren yerleşmelere sahne olmuş ve M.S. 12-13. yüzyıllarda terk edilmiştir. Hitit İmparatorluğu öncesine ait Orta Tunç Çağı'nda (M.Ö. II. binyıl başları) yoğun bir yerleşme dokusuna sahip olduğu anlaşılmaktadır" şeklinde konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Menderes Kumkuyu Ödemiş Eylül Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title