Haberler

Küçük Emine Hayata Yeni Kalbiyle Tutundu

Ankara'da yaşayan 8 yaşındaki Emine Çelik, vücuduna 15 ay önce yerleştirilen ve bir çanta içinde yanında taşımak zorunda olduğu kalp destek cihazının 2 yıllık ömrünün bitmesine birkaç ay kala, İzmir'den bağışlanan kalp sayesinde sağlığına kavuştu.

Ankara'da yaşayan 8 yaşındaki Emine Çelik, vücuduna 15 ay önce yerleştirilen ve bir çanta içinde yanında taşımak zorunda olduğu kalp destek cihazının 2 yıllık ömrünün bitmesine birkaç ay kala, İzmir'den bağışlanan kalp sayesinde sağlığına kavuştu.

Küçük Emine, kalp destek cihazının sorun çıkarmaya başlaması üzerine acil nakil sırasına alındı. Yaklaşık 5 ay acil nakil sırasında bekleyen Emine'ye, İzmir'de 10 yaşında beyin ölümü gerçekleşen bir çocuktan bağışlanan kalp, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde başarılı bir operasyonla nakledildi.

Emine'nin sağlık durumu hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tutar, hastayı 3 yıldır takip ettiklerini söyledi.

Kalp fonksiyonlarının bozulması üzerine Emine'ye kalp destek cihazı taktıklarını anlatan Tutar, "Bu cihaza ait sorunlar oluşabiliyor, pıhtılaşma gibi. Bu sorunların sıklaşması, arkasından da kalp fonksiyonlarının giderek bozulması yüzünden, ki bu destek cihazları çok uzun ömürlü değil, kişilere 2 yıl destek sağlayabiliyor" diye konuştu.

Cihazdaki sorunlar üzerine 5 ay önce acil nakil listesine alınan Emine'ye 11 Eylül'de nakil yapıldığını anlatan Ercan Tutar, "Gayet başarılı bir ameliyat oldu. Ameliyattan sonraki süreç de başarılı geçti. İyiyiz, hepimizin yüzü gülüyor. Hem hastalarımızın, hem bizim yüzümüzün gülmesi, hayatlara mutluluk sağlamak için organ bağışının gerekli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Organ toprağa gideceğine, Emine'ye takıldı"

Nakil İşlemini gerçekleştirilen ekipte yer alan Ankara Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Akar ise yapılan operasyonu "heyecanlı bir süreç" olarak değerlendirdi.

"Hastamız 5 aydır acil listesindeyken kendi vücuduna uygun bir kalp çıktı. Dolayısıyla organ toprağa gideceğine, Emine'ye takıldı" diyen Akar, ameliyatın 5 saat sürdüğünü ve 6 cerrah ile çok sayıda hekimin operasyon sırasında görev aldığını bildirdi.

Organın İzmir'den getirilmesine yardımcı olan Sağlık Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teşekkür eden Rüçhan Akar, şöyle konuştu:

"Beyin ölümü, 'ölüm' demek ve ölüm gerçekleşiyorsa, organlar yaşıyorsa, kalp olsun, karaciğer olsun her biri pek çok can kurtarabilir. Organ bağışı maalesef istenen boyutta değil. Organ bağışını artırabilirsek, pek çok can Emine gibi kurtulabilir. Gururluyuz. Emine, hastanemizde destek cihazı bağlıyken kalp nakli yaptığımız ilk çocuk hastamız. Şu ana kadar her şey iyi gidiyor, 1-2 haftaya kadar taburcu edeceğiz. Emine şimdi normal yaşamına, eğitimine devam edebilecek, oyun da oynayabilecek."

Prof. Dr. Akar, organ bağışının önemine vurgu yaparak, "Akrabalarımıza organlarımızı verirken sakınmıyorlar ama kime gideceğini bilmedikleri zaman tereddüt ediyorlar. Hiç tereddüt etmesinler, iyi bir insana gidiyor ve yepyeni bir hayata devam ediyorlar, yoksa toprağa gidecek organ"  dedi.

Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Tanıl Kendirli de ameliyat sonrası süreci anlatarak, "Ameliyattan sonra kalp cerrahi yoğun bakımına aldık. İstemediğimiz bir olay yaşadık. Nakilden sonra ilk saatte, nakil olan kalp durdu. 15 dakika kadar müdahale ettik, ardından kalp tekrar atmaya başladı. Şu anda da Emine çok iyi, bizimle iletişim kurabiliyor. Bir, iki güne yoğun bakımdan çıkarabiliriz" şeklinde konuştu.

"Ben de oynayabilecek miyim artık?"

Anne Nazife Çelik, Emine'nin kalp destek cihazı takıldığında hayatının kısıtlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz 4'üncü katta oturuyoruz. Balkondayken aşağıda oynayan çocukları görüp, inip oynamayı çok istiyordu. Nakil olduktan sonra 'Ben de oynayabilecek miyim artık' dedi. Çok mutluyuz. Yeniden doğmuş gibi kızımız. Kendisi de çok mutlu, sürecin kendisi de farkında. Cihazdan kurtulduğu için çok mutlu. Şu anda kendi kalbi olduğunu, sadece cihazın çıktığını sanıyor."

Kaynak: AA / Sağlık

Ankara Üniversitesi İzmir Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title