Haberler

Küçük Bir Isırık, Büyük Bir Tehdit

Sağlık Bakanlığı, 2014 Dünya Sağlık Günü kapsamında "Küçük bir ısırık, büyük bir tehdit" sloganı ile vektörle bulaşan hastalıklara dikkat çekileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluşu olan 7 Nisan'ın her yıl Dünya Sağlık Günü olarak kutlandığı hatırlatılarak, "Dünya Sağlık Günü için her yıl önemli halk sağlığı sorunlarından birisi belirlenmekte ve çeşitli etkinliklerle gündeme getirilmektedir. 2014 Dünya Sağlık Günü'nün konusu vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlenmiştir. 'Küçük bir ısırık, büyük bir tehdit' sloganı ile vektörle bulaşan hastalıklara dikkat çekilmektedir. Vektörle bulaşan hastalıklar, enfekte sivrisinek, kene, kum sineği (tatarcık) vb. sokması, ısırması ile bulaşan enfeksiyon hastalıklarıdır" denildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün yüzde 17'sini vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunu tahmin ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Sıtma, sarıhumma, Japon ensefaliti, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada vektörle bulaşan hastalıklarla ilgili şu bilgiler verildi:

Sıtma: Vektörle bulaşan ve dünyada en fazla ölüme sebep olan hastalık sıtmadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında 627 bin kişinin hayatını sıtma nedeniyle kaybettiği tahmin edilmektedir. Sıtmaya bağlı ölümlerin yüzde 90'ı, Afrika kıtasının Sahra Çölü'nün altında kalan bölgeden olup, yüzde 77'si de beş yaş altı çocuklarda görülmüştür. Son yıllarda uluslararası seyahat ve ticaretin artması, iklim değişikliği gibi çevresel faktörler nedeniyle vektörle bulaşan hastalıklarda artış izlenmektedir. Sıtma konusunda ülkemizde yerli yeni vaka olmayıp, sadece yurtdışı kaynaklı sıtma vakaları görülmektedir. Sıtma insanlara çoğunlukla parazit taşıyan sivrisinek sokmasıyla bulaştığından sıtma görülen ülkelere giden vatandaşlarımız bu ülkelerden paraziti alıp hastalanabilmektedir. Sıtma riski taşıyan ülkeye gitmeden en az 15 gün önce Bakanlığımız Seyahat Sağlığı Merkezlerine başvurularak koruma amaçlı ilaç alınabilmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Ülkemizde havaların ısınmasıyla birlikte daha çok Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde görülmektedir. Hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken, insanlarda öldürücü olabilmektedir. KKKA daha çok kenenin insan vücuduna tutunmasıyla bulaşır. Bunun yanı sıra kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesiyle de bulaşmaktadır. Hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas edilmesi, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da hastalık geçebilmektedir. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ve baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ortaya çıktığı takdirde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. KKKA hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilmektedir. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemesi gerekir. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Dünya Sağlık Günü Sağlık Bakanlığı Kongo Kırım Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title