Haberler

Küçük Arkeologlar Antik Kentte Eser Aradı

Çanakkale'de, tarihi eser ve tarihi mirasa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla çocuklar için 'küçük arkeologlar' projesi uygulamaya konuldu. Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazılarının sponsorluğunu sürdüren İçdaş firması, sadece kazılarla tarihi değerlerin ortaya çıkmasına destek olmakla kalmayıp, genç neslin bu eserlere karşı bilinçlenmeleri için de katkıda bulundu. Bu kapsamda oluşturulan 'Küçük arkeologlar projesi' ile tarihi kazı alanlarında çocuk ve gençlerin tarihi miras ve tarihi değerlere karşı bilinçlenmelerine katkıda bulunuluyor. İlki geçtiğimiz günlerde yapılan proje uygulamasına yaşları 7 ile 17 arasında değişen 100 çocuk katıldı. İki günlük etkinlikte önce Parion Antik Kenti'nde uygulama yapıldı. Dünyanın sayılı, Türkiye'nin en büyük tarihi kazısının yapıldığı Milattan Önce 8'inci yüzyıla ait Parion Antik Kenti'ndeki tiyatroda, küçük arkeologlar için kazı alanı oluşturuldu. Küçük arkeologlar, toprağın altına önceden yerleştirilen bazı objeleri gün yüzüne çıkarmak için çabaladı. Ellerinde küçük çapa, mala ve fırçalarla tıpkı uzman arkeologlar gibi kazı yapmaya çabalayan küçük arkeologlar, tarihi eserlerin hangi zorluklarda ve sabırla çıkarılması gerektiğini öğrendi. Çocuklar, toprak altından çıkardıkları seramik parçaları, bakır eşyaları hassas bir şekilde taşıyacakları sandıklarda topladı. Ardından yıkayarak bu parçaların üzerinde yer alan yazı, sembol, işaretleri inceledi. Küçük arkeologlar, kazı yerlerinde hatıra için hazırlanan kartonetlerle bol bol hatıra fotoğrafı da çektirdi.

KAZI İKİNCİ GÜN DE SÜRDÜ

Parion Antik Kenti kazı başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, küçük arkeologlara tarihi kazılarda uyulması gereken kuralları anlatırken Sizlerin tarihi mirasa, kültürel değerlere bilinçli yaklaşımınızı şimdiden bu tür projelerle sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye toprakları arkeolojik değerlerle dolu. Belki de ileride bunları siz çıkaracaksınız. Ancak çıkarmasanız dahi onlara sahip çıkarak, korumanız daha önemli dedi. Uygulamanın ikinci günü küçük arkeologlar Ayvacık ilçesi Gülpınar köyündeki Hellenistik döneme ait (M.Ö. 330-30) Kuzey Batı Anadolu'nun en önemli ve yerel tanrısı ile önde gelen kutsal alanlarından Apollon Smintheon Tapınağı'nı ziyaret etti. Kazı başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından bilgilendirilen çocuklar, burada da çalıştı. Özgünel Arkeologlar çok para kazanmazlar. Bu meslek severek yapılabilir. Dolayısıyla sizler tarihi değerlerin kıymetini bilin ve anlayın. Bu konuda amatör olarak uzmanlaşın istiyoruz. Bu nedenle bu projeyi de gönülden alkışlıyoruz dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Türkiye İçdaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title