Haberler

Kubbelerini Ünlü Hattatlar Süsleyecek

Yapımına 2011'de başlanan 25 bin kişilik Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nde büyük ve küçük toplam 45 kubbe Türkiye'nin ve dünyanın önemli hattat ve nakkaşları tarafından süslenecek.

HÜSEYİN KANBER - Yapımına 2011'de başlanan 25 bin kişilik Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nde büyük ve küçük toplam 45 kubbe Türkiye'nin ve dünyanın önemli hattat ve nakkaşları tarafından süslenecek.

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Necmi Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami inşaatının temmuz 2011'de başladığını anımsattı.

Selçuklu, Osmanlı ve modern mimari tarzında inşa edilen caminin 36,25 metre çapındaki kubbesiyle tek parça olarak Türkiye'nin en büyük kubbeli camilerinden biri olacağını ifade eden Atik, kubbenin yerden yüksekliğinin de 42,5 metre olduğunu belirtti. İbadethanenin tamamen taş üzerine yığma taş tekniği ile yapıldığını bildiren Atik, caminin 25 bin kişinin aynı anda ibadet yapacak şekilde tasarlandığını kaydetti.

Caminin kaba inşaatının bittiğini ve görselliğiyle ilgili ince işlere başlandığını anlatan Atik, duvar ve kubbelerde kullanılan yazıların ünlü hattat ve nakkaşlar tarafından işlendiğini söyledi. En büyüğü 36 metre uzunluğunda taş üzerine yazılı hattın yanı sıra 50'ye yakın çeşitli boyutlarda yazının cami duvarlarına nakşedildiğini anlatan Atik, "Bu yazı yöntemi yeni dönem camiler arasında bir ilk. Hat yazıların mermer üzerine yazılanlarına sıkça rastlanıyor ancak biz taş üzerine bu hat yazılarını hassas bir şekilde işlemeyi başardık. Hat sanatının farklı tarzlardaki yazı şekilleriyle caminin duvarlarına bu yazılar işlenmiş durumda. Yazılardaki özellik, buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekebilecek şekilde hazırlandı. Hat yazılarında anlatılmak istenenleri en güzel şekilde anlatmayı hedefledik." diye konuştu.

Kendisinin yanı sıra Ali Hüsrevoğlu, Mehmet Arif Vural, Abdurrahman Depeler ve Seyyid Ahmet Depeler'in de bulunduğu dünyaca ünlü hattatların kubbe göbek yazıları, kuşak ve duvar yazıları ile ince sanat dalını buraya aktaracağına değinen Atik, şunları söyledi:

"Cami yazılarımız altın oran dediğimiz bir üslupla yani göz zevkini bozmayacak bir hassasiyette yapıldı. Her kubbe göbeğinde Türkiye'nin en önemli hattatlarının eserlerinden örnekler yer alacak. Burası adeta açık hava müzesi gibi olacak. Her gelen farklı bir duygu hissedecek. Bunlar dünyaca ünlü hattatlarımızın orijinal tasarımlarıyla hazırladıkları hat sanatının mümtaz örneklerinden oluşan ve bir kompozisyon içerisinde yer alan ayet ve hadisler."

- Antalya sediri kullanılacak

Caminin kapı ve pencerelerinin yanı sıra iç ortamında Antalya'ya özgü sedir ağacı kullanılacağını da belirten Atik, caminin 36,25 metrelik ana kubbesi ile 44 küçük kubbesinde farklı bir nakış olacağını ifade etti. Atik, "Tasarımların hepsi bu camiye özgü olacak. Başka bir camide veya merkezde kullanılanlardan olmayacak." dedi.

Isıtma ve soğutma sistemlerini yerleştirirken hiçbir aparatın dışarıdan görülmemesine dikkat ettiklerini dile getiren Atik, sütunlar içerisine yerleştirilecek sistem sayesinde mevsime göre sıcak veya soğuk havanın cami içine verileceğini kaydetti.

- İtikaf odası

Atik, ayrıca unutulmaya yüz tutmuş itikaf (Ramazan ayının son on gününde, bir camiye kapanıp gece gündüz ibadet etme) sünnetinin de yaşatılması amacıyla bir imam odası oluşturarak, içerisinde lavabo ve tuvaletlerin olduğu bir alan yapıldığını belirterek, itikafa kalmak isteyenlerin burayı rahatça kullanabileceğini bildirdi.

Kubbede 1,5 ton keçi kılı kullanıldı

Cami kubbe kaplaması için ecdadın çok güzel bir çamur karışımı bulduğunu ve bunu burada uyguladıklarını vurgulayan Atik, cami kubbesinde yaklaşık 1,5 ton keçi kılı kullanıldığını söyledi.

Caminin 2017 yılının başında hizmete açılması planlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Selçuklu Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title