Haberler

Kto, Kasım Ayı Ekonomik Göstergeleri Yayınladı

Konya Ticaret Odası (KTO), Kasım ayı Konya İli Ekonomik Göstergeleri'ni yayınladı.
Konya Ticaret Odası tarafından aylık yayınlanan Konya İli Ekonomik Göstergeleri bülteninde; Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), KTO İstihdam İzleme Bülteni...

Konya Ticaret Odası (KTO), Kasım ayı Konya İli Ekonomik Göstergeleri'ni yayınladı.

Konya Ticaret Odası tarafından aylık yayınlanan Konya İli Ekonomik Göstergeleri bülteninde; Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), KTO İstihdam İzleme Bülteni ve Konya Dış Ticaret Bülteni yer alıyor.

KTO tarafından yayınlanan rapor şöyle: "KOPE; Türkiye'nin, yerel düzeyde perakende sektöründeki eğilimleri ölçen ilk gösterge olarak Konya'da faaliyet gösteren perakendecilerin nabzını 22 aydır tutmaya devam ediyor. KOPE ile Konya'daki perakende sektörünün Türkiye ve Avrupa Birliği üye ülkeleri ile karşılaştırılması mümkün hale gelmiştir. Ağustos ayındaki yükselişin ardından eylül ve ekim aylarında düşen KOPE, Kasım ayında da düşüşünü sürdürdü ve negatife geçti. Kasım ayında KOPE, sıfırın altında 2,3 değerini alırken Türkiye genelini temsil eden TEPE sıfırın altında 3,8 değerini aldı. KOPE geçen aya göre 5,5 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 4,3 puan yükseldi. Konya perakendesi Kasım 2013'te Türkiye genelinden ve AB-27'den daha iyi performans sergiledi. KOPE'nin geçen yıla göre yükselmesinde geçtiğimiz 3 aya göre işlerdeki artış etkili oldu.

KASIM AYININ LİDERİ ELEKTRONİK ÜRÜNLER SEKTÖRÜ OLDU

Konya'da perakende sektörüne Kasım ayında alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü en iyi performansı gösterirken bu sektörü, motorlu taşıtlar sektörü takip etti. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe ise artış genel ortalamanın biraz altında gerçekleşti. Mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri ve birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörlerinde geçen yıla göre düşüş gerçekleşti. Geçen yıla göre en fazla düşüş yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektöründe oldu.

KONYA, SON 1 YILDA İSTİHDAMINI EN ÇOK ARTIRAN 2. İL OLDU

KTO İstihdam İzleme Bülteni'ne göre; Ağustos 2013'te sigortalı ücretli çalışanların sayısı Türkiye genelinde 12 milyon 543 bin olurken Konya'da ise 262 bin olmuştur. Ağustos 2012'den Ağustos 2013'e sigortalı ücretli sayısı Türkiye'de 826 bin (yüzde 7,1) artarken Konya'da 25 bin (yüzde 10,5) artmıştır. Konya, Ağustos ayı verilerine göre sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla olan 8. il oldu. Son 1 yıldaki sigortalı ücretli artışına en fazla katkı sağlayan iller arasında Konya 8. sırada yer almıştır. Ağustos 2012'den Ağustos 2013'e sigortalı ücretli çalışan sayısı değişiminde Konya, yüzde 10,5'lik artış oranı ile 81 il arasında 8. sırada, istihdamın en fazla olduğu ilk 15 il arasında Gaziantep'ten sonra ise 2. sırada gelmektedir.

KONYA, KADIN İSTİHDAMI ARTIŞINDA İLK SIRADA

KTO İstihdam İzleme Bülteni'ne göre; Ağustos 2013'te sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon 122 bin olurken Konya'da ise 40 bini aşmıştır. Ağustos 2012'den Ağustos 2013'e sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı Türkiye'de 298 bin (yüzde 10,5) artarken Konya'da yaklaşık 7 bin kişi (yüzde 20,7) artmıştır. Ağustos 2012'den Ağustos 2013'e sigortalı ücretli çalışan kadın çalışan sayısı değişiminde Konya, yüzde 20,7'lik artış oranı ile 81 il arasında 10. sırada, istihdamın en fazla olduğu ilk 15 il arasında ise Konya, ilk sırada gelmektedir.

İHRACAT İLK 10 AYDA 1,1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ULAŞTI

Ekim 2013'te Türkiye'nin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 oranında azalarak 12,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Konya'nın ihracatı yüzde 1 oranında artarak 113 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı ayına göre ithalat ise yüzde 14 azalarak 78,3 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Ekim 2013 dönemine baktığımızda ise, geçen yılın aynı dönemine göre, Türkiye'nin ihracatı ise yüzde 1 azalarak 126 milyar dolardan 124 milyar dolara düşmüştür, aynı dönem Konya'nın ihracatı ise yüzde 3 artarak 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'nin ithalatı yüzde 6 artarak 207 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Konya'nın ithalatı ise yüzde 3 oranında artarak 998 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın Ocak-Ekim döneminde 84 milyon dolar dış ticaret fazlası veren Konya, 2013 yılının ilk dokuz ayında ise yaklaşık 90 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Geçen yılın aynı dönemine göre Konya'nın dış ticaret fazlalığı yüzde 6 oranında artmıştır. Ocak-Ekim 2013 döneminde Konya'nın ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 109 olurken, 2012 yılı ile aynı değeri almıştır.

KONYA, EN ÇOK İHRACATI IRAK, ALMANYA VE RUSYA'YA YAPIYOR

Ülke bazında Konya ihracatına bakıldığında ise, Ocak-Ekim 2013 döneminde ilk sırada 182,7 milyon dolarlık ihracat değeri ile Irak yer almaktadır. Konya'nın Irak'a ihracatı Ocak-Ekim 2012 döneminde 197 milyon dolar iken, 2013 yılının aynı döneminde yüzde 7 oranında azalarak 182,7 milyon dolara düşmüştür. Irak'ın ardından 66 milyon dolarlık ihracat değeri ile Almanya ve 50 milyon dolar ile Rusya Federasyonu gelmektedir. Ocak-Ekim 2013 döneminde Rusya Federasyonu'na ihracat artışı devam etmiş ve ihracat yüzde 25 artmıştır. Almanya ve Rusya'yı sırasıyla İran, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan takip etmektedir. Konya'nın ABD'ye olan ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında artarak 30,8 milyon dolardan 36,8 milyon dolara yükselmiştir. Önemli artış gösteren bir diğer ülke de Yunanistan'dır. Konya'nın Yunanistan'a yaptığı ihracat oranı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 6 katına çıkmış ve 35,9 milyon dolara yükselmiştir.

KONYA'DA PLASTİK ÜRÜNLER İHRACATI YÜZDE 20 ARTTI

Konya ihracatında en yüksek paya sahip olan motorlu kara taşıtlarının motorlarıyla ilgili parça ve aksesuarları ihracatı Ocak-Ekim 2013 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 oranında artarak 179 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Toplam ihracat içinden aldığı pay da yüzde 16,5 olmuştur. Motorlu kara taşıtlarının motorlarıyla ilgili parça ve aksesuarları ihracatını sırasıyla gıda, içecek ve tütün işleyen makineler, demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, pompa, kompresör, musluk ve vana, başka yerde sınıflandırılmamış hayvanlar ve hayvansal ürünler, plastik ürünleri ve Motorlu kara taşıtlarının karasörleri ve römorkları takip etmiştir. Ocak-Ekim 2013 döneminde bir önceki yıla göre en fazla artış oranı plastik ürünleri sektöründe görülmüştür. 2012 yılının aynı döneminde 42 milyon dolar ihracat yapılan sektör büyük bir atak yaparak 2013 yılının aynı döneminde yüzde 20 artmış ve 51 milyon dolar ihracata ulaşmıştır." - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Türkiye Konya Irak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title