Haberler

Ktb Başkanı Çevik: "Borç Ertelemesi Çiftçiyi Sevindirdi"

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Resmi Gazetenin 9 Eylül 2016 tarihli sayısında tarlası yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesine yönelik yayınlanan kararın son derece isabetli olduğunu söyledi.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Resmi Gazetenin 9 Eylül 2016 tarihli sayısında tarlası yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesine yönelik yayınlanan kararın son derece isabetli olduğunu söyledi.

KTB Başkanı Hüseyin Çevik, çiftçilerin borçlarının ertelenmesine yönelik alınan bu karar için Hükümete ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teşekkür etti. Bunun tarımsal üretim adına olumlu bir gelişme olduğunu belirten Çevik, tarlası zarar gören çiftçilerin hasar tespiti yaptırmaları uyarısında bulundu.

Türkiye'nin 2015-2016 tarımsal üretim sezonunda tabii afetlerden etkilendiğini, fakat en çok etkilen bölgenin Konya Ovası olduğunu belirten KTB Başkanı Hüseyin Çevik, "Haziran ayının son günleri Konya ve Karaman'ın bazı ilçelerinde etkili olan şiddetli dolu yağışı ve rüzgar, tarladaki mahsule yüzde 40 ila yüzde 100 oranında değişen zarar vermiştir. Özellikle Ereğli, Karapınar, Çumra, Güneysınır, Ilgın, Beyşehir ve Bozkır ilçelerinde etkili olan şiddetli dolu yağışı nedeniyle 600 bin dekar alan etkilenerek, toplam 400 bin dekar alan zarar görmüştür. Kuraklık nedeniyle Cihanbeyli'nin yarısından itibaren Akören'e kadar Konya'nın doğu ve güney bölgelerindeki yaklaşık 200 bin hektar kıraç alanda büyük oranda biçerdöverin girmediği tarım arazileri olmuştur. Dolunun ve kuraklığın görüldüğü ekili arazilerde zarar büyük olmuş, bazı yerlerde ise hiç mahsul alınamamıştır. Konya'nın genelinde kıraç alanlarda üreticilerin ektiğini ve masraflarını alamadığı bir üretim sezonunu geride bıraktık. Sulama sezonunun kuraklık nedeniyle erken başlamasıyla sulama maliyetleri de artmıştır" dedi.

"Çiftçi afet yardımı bekliyor"

Hükümetin 9 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede tarlası yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesine yönelik yayınlamış olduğu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Çevik, bunun için Hükümete ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teşekkür etti. Bu kararın tarımsal üretim adına olumlu bir gelişme olduğunu belirten Çevik, "Ancak Konya Ovası'nda yaşanan kuraklık ve dolu zararı nedeniyle zararın büyük olduğu ve mahsulün az olduğu görülmüştür. Zararın yoğun yaşandığı bölgelerde, çiftçi kaldırdığı ürünle masrafını karşılayamamıştır. Bu açıdan kuraklık ve dolu zararının yaşandığı bölgelerin afet kapsamında değerlendirilip zararın nakdi ya da üreticinin ihtiyacı olan tohum, gübre, mazot gibi girdilerle ayni olarak telafi edilmesini umut ediyoruz. Konya Ovası'nda, kıraç arazilerin ekonomiye katkısının arttırılması ve kontrollü tarım için dış havzalardan su getirilmesinin de bir 'Devlet Projesi' olarak başlamasını istiyoruz" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Çevik Türkiye Eylül Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title