Haberler

"Transit Yolcu Sayımızda Yüzde Bin 398 Artış Oldu"

Güncelleme:

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Transit yolcu sayımızda yüzde bin 398 artış oldu." dedi.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Transit yolcu sayımızda yüzde bin 398 artış oldu. 2003'te toplam yolcumuz 10 milyon civarındaydı, 2013'e geldiğimiz zaman 13 milyon transit yolcu taşımışız. Yani yüzde 30 toplam yolcumuzdan fazla yolcu taşımışız. Tabii bu 14,98 kat artış transit yolcuda olmuş" dedi.

Topçu, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, dünya havacılık sektörünün geçmişini anlatarak, 30 yıl önceye kadar dünya havacılığının yüzde 60'ından fazlasının ABD'nin iç hat uçuşlarından oluştuğunu anlattı.

Havacılık sektörünün gelişmesi, uçakların, modernize edilmesi ve menzillerinin uzaması gibi gelişmelerin ABD merkezli sektörün yavaş yavaş Avrupa'ya doğru kaydığını ifade eden Topçu, söz konusu yönelimin halen devam ettiğini söyledi.

Topçu, gelecek 10-15 yılda bu merkezin Türkiye'nin güneyine kayacağının ön görüldüğünü aktararak, artık havacılığın Avrupa ve ABD'de gelişmediğini, bunun Afrika, Doğu, Güney Amerika ve Uzak Doğu'da geliştiğine dikkati çekti.

Söz konusu şartların, dünya havacılığının yüzde 66'sının Türkiye'ye geçiş sağlamasına neden olduğunu belirten Topçu, "Bizim dünya hacılığından aldığımız pay 0,3 civarıydı ama şu anda aldığımız pay yüzde 2,5'e yaklaştı. Dünyadaki sivil havacılık trafiği 10 yılda yüzde 86,5 büyüdü ama Türk sivil havacılığı yüzde 316 büyüdü. Bu büyümenin en büyük lokomotifi de THY, diğer özel hava yolları şirketleri de bunlara dahil" şeklinde konuştu.

- "Transit yolcu sayımız yüzde bin 398 artı"

Topçu, THY'nin, 2003'te sadece bölgesel uçuşlar yapan 64 uçağından sadece 7'sinin kıtalararası uçuş yapabildiğine vurgu yaparak, hükümetin yeni vizyonunun THY'ye de yansıdığını belirtti.

Yönetimlerinin, 2003'te Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en büyük uçak alımı olan 61 uçağın alımını gerçekleştirdiğini anlatan Topçu, o dönemdeki gazetelerin, "Şimdi THY battı" şeklinde yazılar yazdığını aktardı.

Topçu, şirketlerinin önemli adımlar attığına işaret ederek, 2008'de yaşanan küresel krizde, "küçülme değil büyüme kararı" aldıklarını anlattı.

THY yolcularının, "dünya yolcusu" olması gerektiğini dile getiren Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Transit yolcu sayımızda yüzde bin 398 artış oldu. 2003'te toplam yolcumuz 10 milyon civarındaydı, 2013'e geldiğimiz zaman 13 milyon transit yolcu taşımız. Yani yüzde 30 toplam yolcumuzdan fazla yolcu taşımışız. Tabii bu 14,98 kat yani 15 kata yakın bir artış, transit yolcuda olmuş. Neden, çünkü Türkiye jeopolitik olarak baktığımız zaman dünyanın merkezi gibi bir yer. Hemen hemen burası bir kavşak. 2'ncisi; İstanbul 3 imparatorluğa başkentlik yapmış, dünyanın en önemli şehirlerinden biri. Bu gün 43 geniş gövde büyük uçakla 777'lerle çift koridorlu uçaklarla hizmet veriyoruz. Bu gün filomuzda uçan uçak sayısı 235, filo artış oranımız yüzde 262, yaşımız da 6,7. Avrupa'daki hava yolu şirketlerinde baktığımızda bu 12 yaşın üzerinde. THY, 2013'te 48 milyon civarında yolcu taşıdı. 2014'teki hedefimiz 60 milyon yolcu, inşallah bunu da gerçekleştirmiş olacağız."

- "Dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu şirketi unvanına sahibiz"

Topçu, THY'nin 2013'te yüzde 86'yla "zamanında kalkış"ı yakaladığını, bu oranın Avrupa'daki rakamların üzerinde olduğuna dikkati çekerek, ocakta da yüzde 88,1'i yakaladıklarını söyledi.

Avrupa'da bu rakamların çok daha aşağıda olduğunu belirten Topçu, "Şu anda THY toplam 246 noktaya sefer yapıyor ve bu ülke sayısı da 106'dır. 106 ülkeye sefer yapmanın şöyle bir derecesi var; bize dünya birinciliği getirdi. Dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu şirketi ünvanına sahibiz, açık ara sahibiz çünkü 2'nci sırada 89 ülkeye uçan 'Air France' var" dedi.

Topçu, Avrupa'da bütün ülkelere uçuş gerçekleştirdiklerine vurgu yaparak, şu anda Avrupa'da havaalanı olup da uçuş yapmadıkları ülkenin bulunmadığını kaydetti.

Artık Avrupa'da ülke olarak değil, şehir olarak hedeflerinin olduğunu belirten Topçu, "Uçmadığımız büyük şehir kalmayacak. Zaten şu anda Avrupa'nın büyük şehirlerine uçuyoruz. Uzak Doğu'da birçok noktaya uçuyoruz, Afrika'ya çok önem veriyoruz. Bir kaç sene öncesine kadar Afrika'da 6 noktaya uçtuğumuz düşünülürse şu anda 37 şehre sefer düzenliyoruz. Orta Doğu'da ülkelerin tamamına uçuyoruz" diye konuştu.

(Sürecek)

KSO şubat ayı meclis toplantısı

- THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu: (2)

- "İstanbul, Türkiye sivil havacılığın bir merkezi olacaksa bu merkezi karşılayacak bir havalimanının da olması şart. Zaten devlet bunu planlamış, büyüklüğünü de ilan etmiş, ihalesini de yapmış. Bundan geri dönüş olacağını düşünmüyorum. Olması da mümkün değil"

- "2014 yılı tanıtım bütçemiz 180 milyon dolar. 180 milyon dolarla biz hem Türkiyemize katkı yapıyoruz hem şirketimizin marka değerini yükseltiyoruz, hizmet kalitemizi daha iyi dünya piyasalarına sunuyoruz"

KOCAELİ Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "İstanbul, Türkiye sivil havacılığın bir merkezi olacaksa bu merkezi karşılayacak bir havalimanının da olması şart. Zaten devlet bunu planlamış, büyüklüğünü de ilan etmiş, ihalesini de yapmış. Bundan geri dönüş olacağını düşünmüyorum, olması da mümkün değil" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) şubat ayı meclis toplantısına katılan Topçu, burada yaptığı konuşmada, THY'nin 2003'te merkezi Antalya'da ve sadece bu kente turist getirme üzerine kurulan bir tatil şirketiyle yüzde 50 ortaklığı olduğunu hatırlatarak, bugün geldikleri noktada THY'nin 15 iştirak şirketi bulunduğunu söyledi.

THY'nin 2003 yılında 1,2 milyar dolar olan cirosunun bugün itibariyle 16 milyar dolara geldiğini vurgulayan Topçu, şöyle devam etti:

"En çok ülkeye uçan hava yolu şirketiyiz. 106 ülkeye uçuyoruz. şehir uçuşu bakımından 246 şehirle dördüncü sıradayız. Bir tek havalimanından en çok noktaya uçma bakımından da birinci sıradayız. Günde 200 kalkışlardan artık bin kalkışlara geçtik. Çok yoğun bir trafik var. Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük alımlarını geçen yıl tamamladık. 38 milyar dolarlık liste fiyatıyla uçak sipariş ettik. Bu siparişin bir kısmı şu anda filoya katılmakta, 264 uçağımız da sırada. İnşallah 2016'nın sonu itibariyle filomuza hepsi dahil olmuş olacak."

- "2020'de 400'ü aşkın uçakla hizmet vereceğiz"

Topçu, doğudan getirdikleri uçakları istanbul'da boşalttıklarını ve o havuzdan batı uçaklarını beslediklerini anlatarak, "Tanzanya'dan gelen bir uçak 104 uçağa yolcu veriyor. Bu gelen uçakların birer ikişer yolcu dağıtması o gidecek noktadaki uçağı dolduruyor çünkü uçak destinasyon sayımız çok fazla. 246 noktadan getiriyorsunuz. 150 kişilik uçağı doldurmak çok sorun olmuyor ama aktarım almadığı zaman, yani dalga sistemi olmadığı zaman o uçağı doldurma şansınız çok zayıflıyor. Bizim filomuz büyüdükçe uçağı doldurma derdimiz bitiyor ve bitti. Şu anda İstanbul dünyanın en hızlı ulaşılacak noktalarından biri" diye konuştu.

Gelişen ekonomiyle Türk işadamlarının dünyanın her yerinde ticaret yaptığını ve THY'nin bu potansiyeli kullanarak büyümeye devam edeceğini belirten Topçu, 264 uçağın filoya katılmasıyla 2020 yılında THY'nin 400'ü aşkın uçakla Türkiye ve dünya yolcularına hizmet vereceğini kaydetti.

Topçu, sponsorlukların çok önemli olduğunu, bu sponsorluklar sayesinde hem Türkiye'yi hem de şirketi tanıttıklarını vurgulayarak, "Dünya starlarıyla bu işi yapıyoruz. 2014 yılı tanıtım bütçemiz 180 milyon dolar. 180 milyon dolarla biz hem Türkiyemize katkı yapıyoruz hem şirketimizin marka değerini yükseltiyoruz, hizmet kalitemizi daha iyi dünya piyasalarına sunuyoruz. Bunların geri dönüşlerini de ölçümleme yoluyla ölçüyoruz ve bunların karşılığını fazlasıyla aldığımızı görüyoruz" ifadesini kullandı.

- "İstanbul'da yeni bir havaalanı muhakkak lazım"

Topçu, bir iş adamının, İstanbul'da 3. havalimanıyla ilgili düşüncelerini sorması üzerine, İstanbul'un artık 2 havaalanını kaldıramaz hale geldiğini anlatarak, Atatürk Havalimanı'nın şu anda tam kapasiteyle çalıştığını söyledi.

Atatürk Havalimanı'nın yüzölçümü bakımından Avrupa'nın en küçük havaalanlarından biri olduğunu ama yoğunluk bakımından ilk 5''te bulunduğuna dikkati çeken Topçu, bu havaalanı 10 kilometrekarelik bir alana sahipken Avrupa'daki havaalanlarının en küçüğü 15 kilometrekareden 60 kilometrekareye kadar çıktığını belirtti.

Bu kadar dar bir alanda bu kadar yolcuyu taşımanın kolay bir iş olmadığını vurgulayan Topçu, şunları kaydetti:

"İstanbul'da yeni bir havaalanı muhakkak lazım çünkü gelecek büyüme rakamlarına baktığımız zaman İstanbul'un artık bu havalimanlarıyla bu yükü taşıması söz konusu değil. İstanbul'da üçüncü havaalanı muhakkak olması gerekiyor. Bu konuda da zaten hükümet kararlı. Bu havaalanının yeri belli, ihalesi olmuş, şuanda problemsiz prosedür işliyor. Biz de bu yeni havalimanına göre planlarımızı, programlarımızı yaptık. İstanbul, Türkiye sivil havacılığın bir merkezi olacaksa bu merkezi karşılayacak bir havalimanının da olması şart. Zaten devlet bunu planlamış, büyüklüğünü de ilan etmiş, ihalesini de yapmış. Bundan geri dönüş olacağını düşünmüyorum, olması da mümkün değil. Gelecek planları, ülkenin kalkınmasına uygun olmaz."

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk Hava Yolları Hamdi Topçu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title