Haberler

Kso'da Yılın Son Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

Konya Sanayi Odası (KSO), yılın son meclis toplantısını, meclis üyelerinin geniş katılımı ile gerçekleştirdi.

Odanın yıllık faaliyetlerinin görüşüldüğü toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 2015 yılının zor bir yıl olduğunu, ancak Türkiye'nin hem siyasal hem de ekonomik alanda yaşanan zorluklardan başarıyla çıktığını söyledi. Kütükcü, Türkiye'nin önündeki fırsatlara da dikkat çekti.

Türkiye'nin önünde dört yıllık bir reform dönemi olduğuna dikkat çeken Kütükcü, "Bu dönemde Sayın Başbakanımız liderliğindeki 64. Hükümetin, sanayi üretiminin önde olduğu yeni bir gelişim trendi başlatacağına, siyasi erk ile sivil toplumun birlikte hareket ederek kapsayıcı büyümeyi yakalayabileceğine inanıyorum. Ayrıca Avrupa Birliği ile uzun bir durgunluk döneminin ardından girilen yeni süreç de, iş dünyamız için yeni fırsatları beraberinde getirecektir. 11 yıl aradan sonra ilk defa yapılan Avrupa Birliği- Türkiye Zirvesi'nin ardından Ekonomik ve Parasal Politika faslının açılmasını, AB- Türkiye Vize Serbestliği Diyaloğu'nun başlatılmasını önemsiyoruz" dedi.

"TERÖRÜN KARŞISINDAYIZ"

Ülkede yaşanan terör olaylarına da değinen Kütükcü, "Özerklik ve Özyönetim" adı altında yapılan açıklamaların ülkenin birlik ve beraberliğine kastettiğini ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi. Kütükcü, iş dünyası olarak bugüne kadar terörün her türlüsünün karşısında durduklarını, durmaya da devam edeceklerini, ancak bu sorunun kalıcı bir şekilde çözülmesi için Türkiye'nin teröre karşı ortaya koyduğu iradenin özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlar tarafından daha çok desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

"KONYA'YA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KAZANDIRDIK"

Konya Sanayi Odası'nın 2015 yılındaki faaliyetleriyle ilgili bilgiler de veren Kütükcü, 2015 yılında Konya'ya bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi kazandırdıklarını, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyete geçen Innopark Konya TGB'nin şehrin daha yüksek katma değer üretmesinde öncü rol oynayacağını söyledi.

"YERLİ OTOMOBİLİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Konuşmasında 2015'te Konya'nın KSO'nun öncülüğünde, yerli otomobil yatırımına talip olduğunu hatırlatan Kütükcü, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, rapor hazırlama sürecinin ise tamamlandığını ifade ederek, 2016 yılında da yerli otomobil yatırımı ile ilgili gündemi takip etmeye devam edeceklerini bildirdi. Kütükcü, "Odamızın talebi ve Sayın Valimizin talimatlarıyla Sanayi Odamız, Ticaret Odamız, Ticaret Borsamız, MEVKA Genel Sekreterliğimiz ve KOP İdaresi Başkanlığınca oluşturulan Çalışma Grubu tarafından Konya'da Yerli Otomobil Üretilebilirlik Ön Değerlendirme Raporu hazırlandı. Bugüne kadar bu konuda gerekli tüm çalışmaları yaptık, önümüzdeki yıl da inşallah süreci takip etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"BİN 114 İKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ ORGANİZE ETTİK"

Kütükcü, 2015 yılında sanayicilere yönelik çeşitli konularda 41 eğitim, 65 toplantı, seminer ve panel düzenlediklerini, bu organizasyonlara 5 binin üzerinde katılım sağlandığını söyledi. Oda olarak 2015 yılında da yurtdışı fuarlara inceleme gezisi düzenlemeye devam ettiklerini aktaran Kütükçü, Amerika, Almanya, Rusya, Katar, İran gibi ülkelerde düzenlenen 8 uluslararası fuara KOSGEB destekli iş gezileri gerçekleştirildiğini söyledi. Kütükcü, bu iş gezilerine 196 sanayicinin katıldığını, ayrıca yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlarda toplam bin 114 ikili iş görüşmesi (B2B) organize edildiğini vurguladı. 2015 yılında meslek komitesi üyeleriyle bir araya gelerek, sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yapılan genişletilmiş sektör toplantılarının tamamlandığını, 24 meslek komitesinin tamamıyla bir araya geldiklerini anlatan Kütükcü, sanayicilerin sorunlarının çözümü için bakanlıklar, TOBB ve ilgili kurumlara 22 farklı konuda görüş ve öneri bildirdiklerini belirtti.

MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Meclis üyelerine KSO'nun mesleki eğitimle ilgili yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Kütükcü, bu konuyu çok önemsediklerini aktararak, yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu mesleklerdeki iş gücünün karşılanması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim yetkilileri ve meslek lisesi müdürleriyle belirli periyotlarda bir araya geliyoruz. Açılması ve kapanması teklif edilecek dal ve bölümlerin tespitini birlikte yapıyoruz. Bunun yanı sıra, başta döküm sektörü olmak üzere Konya sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sıkıntısını gidermek üzere Sanayi Odamız ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Konya Döküm Kümesi Derneği arasında İşim Hazır Projesi protokolünü imzaladık. Un ve unlu mamuller sektörünün ara eleman sıkıntısını gidermek amacıyla; Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde açılan Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi Değirmencilik Programı'nda yetişen öğrencilerimizin sektöre kazandırılması için KSO, KTO, KTB, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi arasında Burslu, İş Garantili Değirmencilik Programı protokolünü imzaladık. Üyelerimizin, beyaz yaka diye tabir ettiğimiz mühendis ve yönetici ihtiyacının karşılanması amacıyla Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve İŞKUR İl Müdürlüğü ile de bir protokol imzaladık. Mühendis Adayları İstihdam Projesi ile öğrencilerimiz, aldıkları eğitimi sanayi kuruluşlarında pratik hale getirme imkanı bulacak. Ayrıca Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Pakpen Endüstri Meslek Lisesi'ni bir proje okulu haline getirerek sanayicilerimizin istediği nitelikte eleman yetişmesini sağlamayı hedefliyoruz. Şu anda 280 öğrencimizin eğitim gördüğü meslek lisemize bu yıl içinde 4 atölyeden oluşan bir atölye kompleksi ve 200 kişilik öğrenci yurdu kazandırdık. Hedefimiz; meslek lisemizi, eğitim kalitesi, atölyeleri, yurdu, spor salonları ve sosyal alanları ile tam bir mesleki eğitim kampüsü haline getirmek."

"ŞEHRİN YATIRIM İŞTAHI DEVAM EDİYOR"

Konya'nın aldığı yatırım teşvik belgeleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Kütükcü, Konya'nın bu yılın Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 169 milyon TL tutarında 204 adet yatırım teşvik belgesi aldığının altını çizerek, şunları söyledi:

"Yatırım teşvik belgelerinde adet olarak İstanbul'un hemen ardından Türkiye'de ikinci sırada geliyoruz. Tutar olarak ise 15'inci sıradayız. Yatırım teşvik belgelerinin dağılımına bakacak olursak; 204 adet belgenin 159'u komple yeni yatırımlardan oluşuyor. 159 komple yeni yatırımın 114'ü ise enerji sektöründe bulunuyor. Yine 204 adet belgenin 30'u Konya OSB'deki firmalarımız tarafından alındı. Yatırım teşvik belgelerindeki mevcut tablo, ilimizin yatırım iştahının devam ettiğini gösteriyor. Konya Organize Sanayi Bölgemizdeki yatırımlar ve henüz tahsise açılmamasına rağmen 5. Genişleme Alanımıza olan talep ve 4. Kısım Genişleme Alanı'nda üretime geçen firma sayımızın kısa bir süre içerisinde 26'ya yükselmiş olması, 79 firmamızın da inşaatlarına devam ediyor olması, şehrimizin yatırım iştahının devam ettiği tespitini doğrular nitelikte."

"5. KISIM GENİŞLEME ALANI'NDA KAMULAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR"

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan gelişmelere de değinen Memiş Kütükcü, bölgede 505 firmanın üretim yaptığını, inşaat aşamasındaki fabrikaların da tamamlanmasıyla bu sayının 613'e ulaşacağını iletti. 5. Kısım Genişleme Alanı'nda kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Kütükcü, "7 milyon metrekareden oluşan 5. Kısım Genişleme Alanımızda, kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar 5 milyon metrekarenin satın alımı tamamlandı. 5. Kısmı da tahsise açtığımızda Konya Organize Sanayi Bölgesi, 23 milyon metrekare ile alan olarak Türkiye'nin ikinci büyük OSB'si olacak" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Organize Sanayi Bölgesi Milli Eğitim Müdürlüğü Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title