Haberler

Krv, Nsu Araştırma Komisyonu Kuruyor

Almanya'nın KRV eyaletinde bir Türk'ü öldüren ve bombalı saldırılar gerçekleştiren terör örgütü NSU'nun karanlık bağlantılarının aydınlatılması için eyalet meclisinde araştırma komisyonu kurulacak Yeşiller Partisi KRV Eyalet Meclisi Üyesi Ünal: "2004'te Keup Caddesi'ndeki bombalı saldırı NSU olayında.

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde bir Türk'ü öldüren ve 2 bombalı saldırı gerçekleştiren terör örgütü NSU'nun karanlık bağlantılarının aydınlatılması için

eyalet meclisinde araştırma komisyonu kurulacağı bildirildi.

Düsseldorf'daki KRV Meclisi'nde basın toplantısı düzenleyen Yeşiller Partisi KRV Eyalet Meclisi Grup Başkanvekili Verena Schaeffer ile KRV Eyalet Meclisi Uyum Komisyonu Başkanı Arif Ünal, yapılacak çalışmalarla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Araştırma komisyonunda yer alacak olan Schaeffer  ve Ünal, kurulacak komisyonun araştırmasının iki yıl sonra sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti.  Arif Ünal, Federal Meclis'te konuya ilişkin kurulan komisyonun çalışmaların ardından neler yapılabileceğine dair bir rapor yayınladığını söyledi.

Raporda, özellikle KRV'yi ilgilendiren konularda istenilen cevabı alamadıklarını vurgulayan Ünal, Dortmund'da NSU üyelerince Mehmet Kubaşık'ın öldürülmesi ve Türklere ait iş yerlerinin bulunduğu Köln'deki Keup Caddesi'ne bombalı saldırı düzenlenmesi olaylarına açıklığa kavuşturulmasını istediklerini söyledi.

Buradaki komisyonun inceleyeceği konuların sınırlı olmasından dolayı konuların daha detaylı şekilde irdelenebileceğini vurgulayan Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:

"İkincisi de 2004'te Keup Caddesi'ndeki bombalı saldırı NSU olayında aslında anahtar rol oynuyor. Oradaki saldırıdaki film materyalinde saldırıyı yapanların göçmen kökenlilerin olmadığının görülmesine rağmen ne yazık ki o zaman soruşturmalar göçmenlere yönelik yürütüldü. Hatta olaydan bir gün sonra zamanın içişleri bakanının çıkıp 'Bunun arkasında ırkçı motif yoktur' demesi politik olarak bu soruşturmaların yönlendirilip yönlendirilmediği sorusunu ortaya çıkartıyor. KRV'de bu soruların cevaplarını bulmalıyız."

Terör örgütü NSU üyeleri, KRV eyaleti sınırları içinde yer alan Dortmund kentinde 4 Nisan 2006 tarihinde Mehmet Kubaşık'ı öldürmüş, 9 Haziran 2004'te ise Köln'de Türklere ait iş yerlerinin bulunduğu Keup Caddesi ile 2001 yılında Köln'de göçmen kökenlilere ait markete bombalı saldırı düzenlemişti.

Terör örgütü NSU, 2011'de ortaya çıkarıldı -

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011 tarihinde bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. NSU terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Beate Zschaepe ise NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

Muhbirlere ilişkin belgeler imha edildi -

NSU'yu kuran Neonazilerin, yıllarca hücre evlerde faaliyet göstermelerine rağmen Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, 2011 yılında Almanya'da büyük bir skandala yol açmış, daha sonra NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurdukları ortaya çıkmıştı.

Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi de kuşkulara yol açmıştı.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde 6 Mayıs 2013'te başlayan terör örgütü NSU davasında tutuklu yargılanan Zschaepe, susma hakkını kullanıyor. Davada, Zschaepe'nin yanı sıra örgüte yardım ve yataklıkla suçlanan 4 sanık daha yargılanıyor. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Arif Ünal Almanya Köln Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title