Haberler

Kriz Kahini Roubini'den Kritik Dolar Uyarısı: FED Faizi Erteleyebilir

Güncelleme:

Piyasalarda 'Kriz Kahini' olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini'den dolarla ilgili kritik bir yorum geldi. Roubini, doların da kur savaşlarına katıldığını yazdı.

New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini'den kur açıklaması geldi. Nouriel Roubini, doların da kur savaşlarına katıldığını yazdı.

"FED FAİZİ ARTIRIMINI ERTELEYEBİLİR"

Project-Syndicate için bir makale kaleme alan Roubini, güçlenen doların Fed'in sırf faiz politikasından çıkışını öteleyeceği ve yavaşlatacağını öngördü. Ünlü ekonomist kur savaşlarının ticaret savaşlarına dönüşebileceği konusunda uyarırken hükümetleri iç talebi canlandırıcı adımlar atmaya çağırdı.

DOLARIN ETKİLERİ

Dünya gazetesinin haberine göre Roubini, "dolar, ikili mali ve cari açık, yükselen enflasyon, yavaşlayan büyüme, stokların artması, iç ve dış borcun artması ve politik istikrarsızlık gibi ekonomik ve finansal kırılganlıkları olan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında da nispeten yükseldi. Çin bile geçtiğimiz yıl para biriminin dolar karşısında zayıflamasına izin verdi ve toplam çıktı büyümesini yavaşlaması hükümetin yuanı daha da zayıflatmasına ikna edebilir. Bu arada ticaret fazlası ise tekrar yükseliyor çünkü Çin çelik gibi arz fazlası olan ürünlerini küresel piyasalara damping yaparak satıyor" dedi.

"ABD'Lİ YETKİLİLER DE RAHATSIZ"

Kriz Kahini, "Çok yakın bir döneme kadar ABD'li politika yapıcılar doların güçlenmesinden çok endişeli değildi çünkü ABD'nin büyüme görünümü Avrupa ve Japonya'dakinden daha güçlüydü. Yılın başlangıcında ABD yurtiçi talebinin GSYH büyükmesini güçlü dolara rağmen yüzde 3'e yükseltebilecek güçte olduğuna dair umut vardı. Düşük petrol fiyatları ve yeni istihdamın harcanabilir geliri ve tüketimi artırabileceği düşünülmüştü. Sermaye harcamaları (enerji sektörü dışında) ve konut yatırımları büyüme hızlandıkça güçlenecekti. Fakat bugün farklı bir tablo var ve ABD yetkililerinin döviz kuruyla ilgili gerginliği gittikçe daha aşikar hale geliyor. Dolar herkesin beklediğinden çok daha hızlı değerlendi ve 2015 yılının ilk çeyrek verileri de gösterdi ki, bu yükselişin net ihracat, enflasyon ve büyüme üzerindeki etkileri politika yapıcıların istatistiksel modellerinin gösterdiğinden çok daha büyük ve çok daha hızlı oldu. Dahası, güçlü iç talep gerçekleşemedi; tüketim büyümesi ilk çeyrekte zayıf kaldı, sermaye harcamaları ve konut yatırımları ise daha da zayıftı" diye devam etti.

DÖVİZDE ÇİFTE YÜKSELİŞ

ABD'den gelen olumsuz ekonomik verilere bağlı olarak, küresel piyasalarda euronun dolar karşısında değer kazanmasıyla, Türkiye'de dövizde çifte tırmanış başladı. Dolar yeni haftaya 2.71, euro 3.04 liranın üzerinde başladı.

EURO

Euro geçen hafta, 15 ay sonra 3.0 lira sınırını aşarken, euro karşısında gerilemesine karşın dolar da lira karşısında yeniden tırmanarak 2.70 lira sınırını geçti.

DOLARI FIRLADI

Yeni haftaya, dolar 2.71 liranın, euro da 3.04 liranın üzerinde başladı. Erken saatlerde 2.7225 liraya kadar çıkan dolar 2.7180 liraya çekilirken, euro da 3.0459 liraya kadar yükseldi. Dolar 3.7435 lira ile 24 Nisan'da tarihi rekor düzeye tırmanmıştı. Euro da tarihi zirvesine Ocak 2014'te 3.1815 lira ile çıkmıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Nouriel Roubini Fed Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (14)

hezilcayi:

Dolar gercek yuzunu EYlul 2015 ten sonra gosterecektir dolar 2015 ve 2018 yillari arasinda 1 dolar 15 tl yi gececektir malesef ulke iyi yonetilemedi

8
9
yanıtYanıtla
hezilcayi:

Ulke malesef samanini bile uretemez hale geldi. ulke ic ve dis borcu 950 milyar dolar oldu once sirketler ardindanda bankalar iflas edecektir sonrada ulke iflas edecektir .

7
5
yanıtYanıtla
pilavcı:

ben size aylar önce söyledim 3, 00 tl olacak diye niye inanmıyorsunuz KAMİLLER

7
0
yanıtYanıtla
UZMAN:

Seçimlerden sonra her şey geri viteste yürür.

2
5
yanıtYanıtla
yuksek dolar durmaz:

doların frenı patladı durmaz bence dış borc arttı gelır yok vergıden baska dıs borc ödemlerı var allah devletımızın yardımcısı olsun. . yatrım tavsıyesı degıldır

5
1
yanıtYanıtla
hadi orda n hosstMobil-ANDROID:

firsatci yahudi

2
2
yanıtYanıtla
durust beymobilWeb@haberler.com:

Akp nin sucu dolari niye yukseltiyorsun amerika mal satamiyor

2
1
yanıtYanıtla
39 trakyalı:

ya ben boş konuşmam mayıs 20 de 280 uzatacak bunları bunuda aralık 2014 te söyledim kahin değilim amma akp nin yanlış hareketleri bunu gösterdi çünkü yabancı yatırımcı kaçtı

2
1
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

sen doğrudur, eğri belasını bulur.

2
0
yanıtYanıtla
oflu Mobil-ANDROID:

akp nın oyunudur her şey elerındedır istes 5 milyar yapar

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title