Haberler

Kreş Protestosunda Arbede Çıktı

Güncelleme:

Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi'nin, artan kreş fiyatlarını protesto etmek için Ege Üniversitesi Rektörlüğü bahçesinde basın açıklaması yapmasına izin verilmedi.

İçeriye girmek isteyen sendika üyeleri ile kapıdaki güvenlikler arasında arbede yaşandı. Güvenlik görevlilerin sert tavrı ve 'İçeri giremezsiniz' şeklindeki bağırışları nedeniyle kreş çocukları korkudan ağladı. Şube Başkanı Yasemin Zengin, "Bu bir demokrasi ayıbıdır, çalıştığımız hastanenin rektörlüğüne giriş yapmamıza izin verilmiyor" dedi

Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversite Şubesi, Ege Üniversitesi içerisindeki kreş ve anaokulunun fiyatlarının arttırılmasını protesto etmek amacıyla Üniversite içerisinde bulunan anaokulu binasından Rektörlüğe yürüdü. Velilerin ve 4-5 yaşındaki kreş öğrencilerinin de katıldığı yürüyüş sonunda Rektörlük bahçesi içerisinde basın açıklaması yapmak istendi. Ancak rektörlüğün güvenlik yetkilileri, sendika üyelerinin ve çocukların Rektörlüğe girmesine izin vermedi. Kapıyı açmak istemeyen güvenlik görevlilerinin sert tavrı ve bağırışları çocukları olumsuz etkiledi. Olaydan etkilenen bazı çocukları ağladı. Protesto sonrasında basın açıklaması yapan Şube Başkanı Yasemin Zengin, yaşanan durumun bir demokrasi ayıbı olduğunu söyleyerek, yönetimi bu tavrından dolayı kınadı.

ZORLUK ÇIKARILMASI ANLAŞILIR DEĞİL

Ardından artan fiyatlar ile ilgili açıklamada bulunan Zengin, kreş ve anaokulu hizmetinin sosyal bir hizmet olduğunu hatırlatarak, "Devlet yöneticileri genç nüfusun azalmakta olduğuna dikkat çekip daha çok çocuk için sürekli konuşurken, devlet kurumlarının çalışanların çocuklarına kreş hizmetini adeta vermemek için zorluklar çıkarması anlaşılır değildir. Devletin söylediği ile yaptığının çeliştiği bu durumun tipik bir örneği de Ege Üniversitesi kurumumuzda yaşanmıştır. Geçtiğimiz Ekim ayı itibarı ile kreşin aylık ücreti 600 TL gibi kamu hizmeti açısından sınırları zorlayan bir rakama çıkarılmıştır, bu da kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.

TEKLİFLER REDDEDİLDİ

Kurum yetkililerine önerilen tekliflerin reddedildiğini dile getiren Zengin, "Kurum yetkilileri ile yaptığımız tüm görüşmeler, ücretin makul bir orana çekilmesi teklifi, çoğu velinin bu ücretle çocuğunu kreş ve anaokuluna gönderemediği hatta okuldan aldığı uyarıları da işe yaramamış, teklifimiz ret edilmiştir. Sayın Rektörümüzden randevu talebimize ise geri dönüş dahi olmamıştır. Yaptığımız tüm görüşmelerde ise aldığımız cevap aynı, kreş ve anaokulları sosyal tesisler bünyesine bağlandı, bu nedenle rektörlük hiçbir kalem için ödenek ayırmıyor. Anaokulu ve kreşin tüm giderleri kendi kazancı ile dönüyor. Bu ücrete çekilince ancak durumun düzeleceği, yoksa kreşi kapatmak zorunda oldukları ifadelerine ilaveten, Sayıştay denetçilerinin de buna onay vermediği, 'ya fiyatları artırın, yada bu şekilde dönmeyen kreşi kapatın' ifadelerinde bulundukları tarafımıza açıklandı. Bizler diğer kurumların makul fiyatlarını göstererek çözüm yolları ararken, kurum yetkililerinden daha insaflıca ve daha adilane bir ücret artışı için olumlu adım atmalarını beklerken ne yazık ki her görüşmede aynı söz ve söylemi duymaya devam ettik" şeklinde konuştu.

SOSYAL DEVLET İLKESİNE UYMAZ

Kamu kurum ve kuruluşlarında açılacak Çocuk Bakım Evleri ile ilgili bir yönetmelik maddesi bulunduğunun altını çizen Zengin, şu ifadelere yer verdi: "Sosyal devlet doğası gereği devlet yaptığı hizmetlerde her şeyi tüccar mantığı ile ele alarak kâr/zarar hesabı yapmaz. Sosyal devlet, uyguladığı sosyal içerikli politikalarla gelir seviyesi düşük vatandaşları sosyal politikalarla destekleyerek toplumda oluşan gelir adaletsizliğini düzelemeye çalışır. Kreşler, kamu personeli için sosyal tesisler olarak kabul edilmektedir. Kamu personeli için sosyal tesis olan kreşlerin kâr/zarar mantığı ile değerlendirilip, ticari bir işletme olarak görülmesi işin mantığına aykırı bir durumdur."

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sosyal bir hak olan kreş hakkının fahiş ücretler düşürülerek yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Zengin, "Kurumların sosyal tesisleri kâr/zarar mantığı ile işletilecek bir ticari işletme değildir, olamaz. Kamu çalışanına verilen aylık ücret, yıllık ücret artışları ve enflasyon göz önüne alınarak, sosyal devlet ilkesi de gözden kaçırılmadan kurum çalışanları için sosyal bir hak olan kreş hakkı, bu fahiş ücretler düşürülerek yeniden belirlenmelidir. Sosyal tesisler ticarethane bizler de müşteri değiliz. Talebimiz çok basit ve nettir. Kreş ve anaokulları fiyatını artırmayın demiyoruz. Makul ve ödeyeceğimiz bir oranda artırın, adil olun diyoruz. Biz Türk Sağlık-Sen olarak bu işin takipçisi olacağız. Kreş hizmeti kabul edilebilir bir ücrete çekilene kadar bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ege Üniversitesi İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title