Haberler

Krediyle Koyun Aldılar, Borç Ödemek İçin Gurbete Gittiler

Güncelleme:

Kars'ta Kırsal Kalkınma Kooperatifi aracılığı ile 2011'de 50 üye, 2 yılı ödemesiz 5 yıl geri ödemeli her biri 700 liraya kişi başına 10 ile 50 arasında değişen koyun aldı. Ancak aldıkları koyunların fiyatı yarı yarıya düşünce, borç ödemek içi köylüler gurbete gitti. Muhtar Halis Asko, kooperatif üyelerinin her biri 700 liraya alınan koyunları geri ödemek için hayvanları 300'er liradan sattığını, bu yüzden de kredili koyun alanların zararı kapatmak için gurbette çalışmaya gittiğini bildirdi.

BORÇLANMA USULÜ İLE KOYUN ALDILAR

İlçeye 12 kilometre uzaklıktaki 30 hane, 250 nüfuslu Mescitli Köyü'nde 300 büyükbaş, 400 küçükbaş, 150 de kaz bulunuyor. 2 bin 500 dönüm ekili araziye sahip köyde 2005 yılında Mescitli Akçakale kırsal kalkınma Kooperatifi kuruldu. Başkanlığını Ersoy Alişan'ın yaptığı kooperatif aracılığıyla 2011 yılında 50 üye, 2 yıl ödemesiz, 5 yıl geri ödemeli tanesi 700 TL'ye birer koyun, 2'şer de koç aldı. 2011 yılında koyun piyasası da bu fiyatlarda iken samanın tonu da 1000 TL'ye satılıyordu. Piyasanın böyle gideceğini umut eden Mescitli ve komşu köy olan Akçakale'den 50 üye borçlanma usulüyle koyunları alıp ahırlarına yerleştirdiler.

KOYUNLARIN BİR KISMI TELEF OLDU

Köyde yaşanan sevinç ve umut fazla sürmedi. Aradan bir yıl geçtikten sonra 2012 yılında koyun piyasası düşmeye saman ve yem fiyatları da ucuzlamaya başladı. Her geçen yıl fiyatları koyunun tanesini 300-400 TL, samanın tonu ise 400 TL'ye kadar düşüşrü. Aradaki farkı tamamen zarar ettiği için zor duruma düşen köylüler borcun ödenmeye başlanacağı 2017 yılı yaklaşınca telaşa girdi. Koyunların bazıları hastalıktan, bazıları ahırlara kurt girmesi sonucu telef oldu. Bazıları da ihtiyaçların giderilmesi için satıldı. Şimdi ise elinde tek bir koyunu bile kalmayan köylüler çare olarak gurbeti seçti. Borçlu üyelerden bir çoğu köyden göç ederek büyük kentlerde iş bulup çalışmaya başladı. Aileler çoluk çocuklarıyla değişik işlerde çalışıp para biriktirirken bu paralarla borçlarını nasıl ödeyeceklerinin de hesabını yapıyor.

140 BİN TL BORÇLANDI ÇAREYİ GURBETTE BULDU

Mescitli köyünde kredili koyun alanlardan en çok olumsuz etkilenen ise Hacer Aydın (52) oldu. 6 çocuk annesi Hacer Aydın da oğlu ile birlikte 100 koyun ve 4 koç alarak 100 bin TL borçlandı. Bunun yanında da saman, ot ve yem ihtiyaçları için de yaklaşık 40 bin TL borçlandı. Toplamda yaklaşık 140 bin TL borçları bulunan Aydın Ailesi de çareyi gurbete çıkmakta buldu. Nişanlı oğlunu bile bu borçlardan dolayı evlendiremediğini belirten Hacer Aydın, nişanlı oğlunun da gurbete gittiğini köyde olan evli oğlu ile birlikte yaşadığını söyledi.

"BORÇLARI NASIL ÖDERİZ BİLMİYORUM"

Aydın, "1 yıl önce ahıra kurt girdi ve koyunların 60'yı telef oldu. Bir çoğu da yaralıydı ve onları da kasaba yok fiyata satmak zorunda kaldım. Hem koyunun ucuzlaması hem de koyunlarının telef olmasıyla ne yapacağımı şaşırıp kaldım. Şimdi tamamen çaresizim. Bu borçları nasıl öderiz bilmiyorum?" dedi.

700 LİRAYA ALDIKLARI KOYUNLARI 300 LİRAYA SATTILAR

Muhtar Halis Asko, kooperatif üyelerinin her biri 700 liraya alınan koyunları geri ödemek için hayvanları 300'er liradan sattığını, bu yüzden de kredili koyun alanların zararı kapatmak için gurbette çalışmaya gittiğini bildirdi. 50 üyenin tamamının kişi başı 50 koyon ve iki koç aldığını bunların beslenmesi için piyasadan borçla ot ve saman aldığını ifade eden Muhtar Asko, "Bir kişi en az 60 ila 70 bin lira arasında borçlandı. Kimi ahırını genişletti kimisi de yeni yaptı. Birçok masrafın içine girdi. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Birçoğu hayvanını zararına satıp borcun bir kısımı ödedi geri kalan borcu ödemek için de gurbette çalışmaya gittiler" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacer Aydın Akçakale Alişan Kars Yerel Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500

Yorumlar (71)

Halil:

YEDİLER PARALARI, ŞİMDİ YER YARILDI GÖK ÇATLADI 92 SİNİN ÖDÜ PATLADI, 6 SINI KURT KAPTI, 1 SİNİ AT DEPTİ , AHA GETİRDİM 1 nİn DERİSİNİ VALAH BİLLAH YALAN KÜLLİYEN YALAN. YİYİN EFENDİLER YİYİN AKSIRINCAYA, TIKSIRINCAYA KADAR.

16
14
yanıtYanıtla
Edirneli:

Öldü diyor git sigortaya ölüsünü göster al parasını. . Kurtlar parçaladıysa arazide göster. . . Yediniz paraları koyunları sattınız yardım diye bağırıyorsunuz. . . O koyunların hepsi cins üreyen koyunlar. . . Hazır yemeye alışmışlar yine istiyorlar. . . Git Trakyaya bak nasıl kar ediyorlar. . 50 koyun 250-300 koyun olanları biliyorum kuzular hariç.

25
0
yanıtYanıtla
cemal kaya:

O köyde 12 yıl önce çalışan bir devlet görevlisi olarak kesinlikle parayı yemişlerdir. Klasik sahne ''DÖVLET BİZE BAHMİR'' yazıklar olsun size

21
4
yanıtYanıtla
5505:

yediler paraları koyunları şimdi devlet affetsin bana verecen o koyunları 3 e katlardım.

19
2
yanıtYanıtla
keçi:

2 yıl geri ödemesiz sigortalatacan hayvanları. koyun yılda 2defa kuzular 2 yılda telef olmazsa 400 kuzu artı 100 koyun yapar. 5 yıl da geri ödemeli dönemde 1000 kuzu yapar toplam 300 tlden 420bin yapar nire gitti koyun nire gitti para

20
0
yanıtYanıtla
Iaylim derdi:

Devletin ipiyle kuyu ya inerseniz olacğı bu. yıllar önce Ziraat bankasından bir kredi çekmişti patron. kredinin çekimi ayın sonu na yakın 28. idi. anlaşmada her ay faiz ödenmesi gerekiyormuş ama bu banka memurun yaptığı bir hatadan olduğu anlaşıldı. 3 gün sonra faiz ödenmedi diye bir tek telefonun sonunda bloka yapılan taşınmazlaın satılacağını söylediler. O zaman ki banka müdürünün tek dediği DEVLETİN İPİYLE KUYUYA İNERSEN BİR DAHA ÇIKAMAZSINIZ KARDEŞ. her içtiğin suyun ve kullandığın ipin durumuna göre çatır çatır faizini alırız. Bende bu lafın ardından bir daha devlet bankaları ile alış veriş yapmamaya hatta savaşa bile gitmemeye karar verdim hangi enayi savaşırsa savaşsın.

14
5
yanıtYanıtla
Kılçık:

Yalanınızı yiyim. . . Kurt kaptı köpek yedi öldü. . . Tavşan aldı götürdü. . .

16
0
yanıtYanıtla
insanoglu:

Allahtan korkun Bastakilerin yedigi ile bunlrin yedigini bi kiyaslayin da öyle yorum yapin. UNUTMA `` Balik Bastan Kokar``

5
11
yanıtYanıtla
kurmobilWeb@haberler.com:

Koyunlari devletten kredi ile alırsın peşin satar parasını keyifle yersin sonra odememek için çeşitli dalavere üretirsin. hepsi bu...

16
0
yanıtYanıtla
HAYDAR:

Hep böyle olur bu işler. sat ye sonra yok de!

12
4
yanıtYanıtla
Tüm 71 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title