Haberler

Kredi Kartları Artık 'Veresiye Defteri' Yerine Geçiyor

Güncelleme:

TÜDER Genel Başkanı Ağaoğlu "Tüm gelişmiş ülkelerde ödeme aracı olarak kullanılan kredi kartının Türkiye'de geleneksel 'veresiye defteri' yerine geçtiğini söyledi.

ONUR ORHAN - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüm gelişmiş ülkelerde ödeme aracı olarak kullanılan kredi kartının Türkiye'de geleneksel "veresiye defteri" yerine geçtiğini belirterek, "Bunda, bankaların garantisi ve kefaleti bulunduğundan alışverişler sadece mahalle esnafında değil, tüm piyasada rağbet görüyor" dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan ramazan bayramı öncesi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 50 baz puan indirmesi üzerine bazı bankaların vatandaşların cep telefonu ve elektronik posta adreslerine mesajlar göndererek ucuz ve cazip bayram kredisi teklifinde bulunduğunu söyledi.

Cazip gösterilen bu tür borçlanma tekliflerine "kulak asılmaması" gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, kredi kartıyla borçlanma konusunda özenli olunmasının önemine vurgu yaptı.

Ağaoğlu, bankaların ilan ettikleri faiz oranları dışında değişik isimler altında başka kesintilerle reel faizin ilan edilenin çok üstüne çıktığına işaret ederek, "Kredi kartıyla asgari ödeme yapılması durumunda uygulanan faiz, normal faizin iki katı oluyor. Bu nedenle 3 günlük bayram sefası için gelecek aylar, hatta yıllar borç kabusuna dönebilir" diye konuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi kartlarına getirilen taksit sınırlaması ve bireysel kredileri kısıtlayıcı önlemlerin ardından, kredi kartı borcu ya da bireysel kredi taksitlerini ödeyemeyenlerin sayısında büyük artış yaşandığına dikkati çeken Ağaoğlu, bankalara ödeme yapamayanların sayısının, 2013 yılının ilk 5 ayında 514 bin 712 kişi iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 25,4 artışla 645 bin 474 kişiye çıktığını söyledi.

"Kredi kartları artık 'veresiye defteri' oldu"

Ağaoğlu, tüm gelişmiş ülkelerde ödeme aracı olarak kullanılan kredi kartının Türkiye'de geleneksel "veresiye defteri" yerine geçtiğini vurgulayarak, bunda bankaların garantisi ve kefaleti bulunduğundan alışverişlerin sadece mahalle esnafında değil, tüm piyasada rağbet gördüğünü anlattı.

Birçok bankanın 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu hükümlerini çiğneyerek, kişilerin gelir düzeyini gözetmeden kredi ve kredi kartı limiti tanıdığına dikkati çeken Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüketicilerin kendi önlemlerini alması gerektiğini belirtiyorlar. Söz konusu kanunun 9. maddesinde bir gerçek kişinin tüm kredi kartlarının toplam limitinin, o kişinin gelirinin dört katını aşamayacağı belirtilmesine rağmen bankalar bu kurala uymadığından yüksek limit tanınan tüketicilerin kendi ödeme güçlerini dikkate alarak borçlanmaları yani kendi tedbirlerini kendilerinin almaları tek çıkar yol.

Kişilerin kendi gelir ve ödeme düzeyini aşan miktarda borçlanmalarının ilerleyen zamanlarda ciddi sıkıntılara dönüştüğü bilinen bir gerçektir. Kısıtlı bütçeye sahip tüketiciler, zorunlu ihtiyaçlarının dışında alışverişten kaçınmalı, aile bütçelerini zorlayacak borçlanmalardan uzak durmaları gerekmektedir." - Sakarya

Kaynak: AA / Güncel

Merkez Bankası Aydın Ağaoğlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title