Haberler

Bankalar Konut Kredisi Faizlerini Yükseltti

Güncelleme:

Bankalar, bir hafta önce yüzde 1.05-1.10 arasında olan konut kredisi faizlerini yüzde 1.20-1.35'e çekti.

Rusya ile yaşanan gerilimin yanı sıra bankaların dış kaynak maliyetlerinin de düşmemesi faizlerdeki artışta etkili oldu. Faizlerde yaşanan bu şok artışın konut satışlarını da olumsuz etkilemesi bekleniyor.

FAİZLER 1 HAFTADA FIRLADI

Konut kredisi almak için haziran ayından kasım ayı başına kadar süren siyasi belirsizliğin geçmesini ve hükümetin kurulmasını bekleyenlerin umutları kelimenin tam anlamıyla suya düştü. Seçim sonrası bir miktar gerileyen ancak daha da düşmesi beklenen konut kredisi faizlerinde yaşanan şok yükseliş hem konut alacakları hem de konut satacakları adeta ters köşeye yatırdı. Çok değil bir hafta öncesine göre aylık yüzde 1.05-1.10 arasında olan konut kredisi faizleri yüzde 1.35'lere kadar fırladı. Bankasına göre değişmekle birlikte aylık konut kredisi faizleri 1.2 ile yüzde 1.35 arasında değişiyor. Bu da yıllık konut kredisi faizlerinin yüzde 16-18'lere gelmesi anlamına geliyor.

VATANDAŞ YÜZDE 1'İ SINIR GÖRÜYOR

Bankaların konut kredisi faizlerinde yaptığı bu artış önümüzdeki dönemde artması beklenen konut satışlarını da etkileyeceğe benziyor. Çünkü uzmanlar, konut kredisinde yüzde 1 faizi sınır olarak gördüğünü ve bu oranın altına düştüğünde konut talebinin hızlı arttığını, yüzde 1'in üzerinde ise talebin hızla düştüğünü belirtiyor. Peki herkesin düşüş beklediği bir dönemde konut kredisi faizlerinde neden yükseliş yaşandı?

KAYNAK MALİYETLERİ DÜŞMÜYOR

Aslında, mevduat faizlerinin yıllık yüzde 11'lerde olduğu bir ortamda konut kredisi faizlerinin yıllık bazda yüzde 16- 18'lere tırmanması ve aradaki marjın bu kadar açılması uzun süredir karşılaşılan bir durum değil. Seçimlerin ardından hükümetin kurulması ile birlikte düşmesi beklenen konut kredisi faizlerindeki yükselişte Rusya ile yaşanan gerilimin ve global gelişmeler nedeniyle 2016 yılında faizlerin küresel bazda daha yüksek seyredeceği beklentisinin etkili olduğu belirtiliyor. Bankacılar, uzun vadeli olan konut kredilerinde yurtdışı kaynak maliyetlerinin düşüş göstermediğinin altını çiziyor.

İHTIYAÇTA FAİZ YÜZDE 1.60'I, TAŞITTA YÜZDE 1.45'I AŞTI

Bankalar ihtiyaç kredilerinde de faizleri artırırken, bankasına ve vadesine göre değişmekle birlikte sektörde ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 1.30 ile 1.89 arasında. Ortalama ise yüzde 1.60'larda. Taşıt kredisi faizleri ise yüzde 1.35-1.50 arasında.

KONUTTA BATIK YOK DENECEK KADAR AZ

302 milyar lirayı aşan tüketici kredilerinin 141.2 milyarı konut kredisi. Tüketici kredilerinde ortalama yüzde 3.25 olan batık oranı konutta binde 5 seviyesinde. 9.8 milyar liralık batığın 8.9 milyar lirası ihtiyaç kredisi.

AYLIK ÖDENEN TAKSİT 125 LİRA ARTIYOR

Konut kredisi faizlerinde yaşanan sert artışın yeni dönemde kredi kullanacaklara maliyeti de ağır olacak. Şöyle ki, 60 ay vade ile 100 bin TL kredi kullanan bir vatandaşın aylık taksit tutarı 1 hafta önceki faizlere kıyasla yaklaşık 125 TL birden artacak. Bir hafta önce yüzde 1.05 aylık faizle konut kredisi kullanan bir vatandaşın aylık ödemesi 2 bin 254 TL iken, şu anda sektör ortalamasının yüzde 1.25 olduğu göz önüne alındığında ödemesi gereken aylık taksit 2 bin 379 TL'ye yükseldi. 60 ay vade ile kullanılan 100 bin liralık kredinin geri ödemesi ise bir hafta önceye göre 7 bin 500 lira daha fazla olacak. (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (38)

adem:

devlet ne kadar dosya masrafını kaldırsa bile bankalar tefecilik usulunu kaldıramıyor devletten güçlüler bana kalırsa

29
0
yanıtYanıtla
murat:

ALLAHINI SEVEN BANKALARA BULAŞMASIN HEPSİ VAMPİR BUNLARIN

23
0
yanıtYanıtla
ökkeşMobil-ANDROID:

hic kimse ev almasın..kirada otursun..ev ellerinde kalsın..bak nasıl düşürüyorlar faizi

22
0
yanıtYanıtla
SALO:

İYİ OLMUŞ. . . BALON GİBİ ŞİŞİRİLEN EV FİYATLARINI GÖRECEĞİZ ŞİMDİ. EVLER İNDİRİME GEÇECEK

17
3
yanıtYanıtla
KEREM:

soyguncu bankalar kanımızı ıcmeye devam edıyor

20
0
yanıtYanıtla
Wert:

50% oy Iyi haber bankalar daha da zengin olsun Siz üzülmeyin, saray var Damat bakan olmus Ülke batmis önemli degil Haktir

14
3
yanıtYanıtla
off:

bizim burda zindan gibi bodruma 70 milyar istiyorlar. el insaf. yazık bu halka. sonra yuvalar yıkılıyo. erkek ne yapsın ya intihar ediyo, ya ailesine şiddet uyguluyo, kirayı bir ay ödemezse ev sahibi kapıya dayanıyo, krediyi iki ay geciktirse banka kapının önüne koyar.

15
0
yanıtYanıtla
FAKİRİM MUTLUYUM:

Bir daire taş çatlasın 60 milyar işçilik yapılmış .250 milyar 500 milyara satıyorlar Nasıl vicdan var bu mutahitler de emlakcilarda bu işe ticaret diyorlar .DEVLETİMİZ bu ev fiyatlarına kota getirmesi lazım. Bankalarda bu faizler le Devam etsin bu kafayla yatırım kimse yapmaz. ..VİCDAN LAZIM

14
1
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınkerem:

bankalar fabrıka gıbı ınsan ogutuyor

14
0
yanıtYanıtla
diyarbakir21:

Ulan gezizekalilar durduk yere kriz cikartip ekonomiye en buyuk darbeyi siz ve sizin gibi faiz lobileri vuruyor.

10
0
yanıtYanıtla
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title